15.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ο Πολάκης απαντά για τον γιατρό της Σερίφου: ΕΛΕΟΣ ΠΑΙΔΙΑ. Καλη η αυτοοργάνωση αλλα οταν κυβερνάνε οι Σαμαραδες – Τι λέει ο γιατρός

Ημερομηνία:

Δεν άφησε αναπάντητα όσα ακούγονται για την περίπτωση του γιατρού από τη Σέριφο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με τη σχετική είδηση ο γιατρός στη Σέριφο κ. Θανάσης Κοντάρης παραίτησε την καλοπληρωμένη δουλειά του στη Σέριφο για να εργαστεί ως γιατρός στο νησί της Σερίφου. Όμως, ήρθε αντιμέτωπος με την ελληνική πραγματικότητα. Οι Σεριφιώτες θα έπρεπε να πηγαίνουν σε άλλο νησί για να βρουν οικογενειακό γιατρό, κι έτσι ο γιατρός αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία για να μπορεί το ιατρείο του στη Σέριφο να παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες περίθαλψης. Αυτό, αντί να τύχει επαίνου, οδήγησε σε ΕΔΕ αφού θεωρήθηκε ότι παρέκαμψε την υπηρεσία του.

Ο Χανιώτης γιατρός Μανώλης Φραγκάκης έγραψε ένα κείμενο για τον φίλο του και γιατρό της Σερίφου το οποίο προκάλεσε εντύπωση:

Τον Θανάση τον γνωρίσα το 2003, στην πόλη του στην Πάτρα, φοιτητές Ιατρικής και οι δύο εκεί.

Γνωριστήκαμε στην πλατεία Όλγας, στο καφενείο του Μάκη, που χε την μπύρα με μεζέ 1,20 ,και περνάγαμε τις βραδιές του καλοκαιριού εκεί, μέχρι να τελειώσει η εξεταστική και να πάμε στην Καλογρϊά και στον Καϊάφα με τις σκηνές μας.

Συγκάτοικοι για αρκετά χρόνια, σε ένα σπίτι μαγνήτη για αρκετό κόσμο.

Δεν θυμάμαι μεσημέρι να φάγαμε οι δύο μας μόνο,

δεν θυμάμαι στιγμή να μην ακούγονται οι μουσικές του Θανάση,

δεν θυμάμαι μήνα να μην γνώρισα κάποιον καινούργιο άνθρωπο, από κάθε κοινωνικό στρώμα, και από κάθε πλευρά του πλανήτη, φίλο του Θανάση ,

ή κάποιον που τυχαία βρέθηκε μαζί του πριν 10 λεπτά που ερχόταν και άνοιγε το σπίτι μας, οπως άνοιγε η καρδιά αυτού του ανθρώπου.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον ρωτούσα :

« Ποιος είναι αυτός που κοιμάται στο σπίτι μας;» και έλεγε « Ιδέα δεν έχω » ,και μας έπιαναν τα γέλια.

Είχε έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης και ταπείνωσης του χρήματος – δεν ήταν λίγες οι φορές που με 5 ευρώ, βαζαμε βενζίνη σε ένα σαραβαλάκι, βγαίνανε, πίναμε τρώγαμε, χορταιναμε ζωή και όνειρα!

Δεν ξέρω τι από όλα αγάπησα σε αυτόν τον Άνθρωπο, τι από το μέσα του με συνεπήρε πιότερο.

"google ad"

Για τον Θανάση, οι φίλοι του, οι δικοί του άνθρωποι έχουν να πουν τόσες ιστορίες, που αν δεν τον ξέρεις θα σου φανούν μυθοπλασία , ιστορίες προσωπικές, βιωματικές, ιστορίες με εκρήξεις κάθε λογής συναισθημάτων.

Για τον Θανάση δεν μπορώ να γράψω πολλά, ποιος είμαι γω να γράψω για τον Θανάση.

Είναι από τους άνθρωπος που με έμαθαν μουσική, κινηματογράφο, ποίηση, μου έδειξαν τι σημαίνει πείσμα,ταπεινότητα, πάλη, Ιατρική, Ανθρωπος,

Αλληλεγγύη στην πράξη, και δεν κατάφερα να του το πω ποτέ- μάλλον δεν με άφηνε ο εγωισμός μου.

Ο Θανάσης είναι από αυτά τα μυαλά που αναζητάμε, όταν λέμε πως έφυγαν στο εξωτερικό οι πιο φωτεινοί άνθρωποι.

Μετανάστης στην Σουηδία, ειδικότητα εκεί,μετεκπαίδευση, δουλειά, μισθός κανονικός, και αγάπη ακόμα και από αυτούς τους παγωμένος και ανάλατους Σκανδιναβούς.

Ο νόστος, η νοσταλγία και η νοστιμιά της Σερίφου και των Κυκλάδων ευτυχώς επικράτησε- αν και δεν νομίζω πως είχε ποτέ τέτοια διλήμματα- και ο Θανάσης διεκδίκησε και πήρε την θέση του μόνιμου Γενικού Ιατρού στο νησί.

Αντιμέτωπος με ό,τι μας σκοτώνει σε αυτή την χώρα, και αφού αναζήτησε πεισματικά, λύσεις για την οργάνωση του περιφερειακού του ιατρείου, απομακρύνοντας τοξικές συμπεριφορές χρονών, ο Θανάσης έκανε το αυτονόητο.

Δημιούργησε μια λίστα, καλώντας πλέον σε αυτοοργάνωση, με βασικά πράγματα που χρειάζονται στο ιατρείο του νησιού, για ιατρική με αξιοπρέπεια και ηθική.
Λίστα με διαρκή ανανέωση, που απευθύνεται σε κατοίκους και παραθεριστές.

Ο Θανάσης αυτές τις ημέρες περιμένει το αποτέλεσμα της Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκε εις βαρος του, με ” το παράπτωμα της παράκαμψης της υπηρεσίας του”.

Εμείς όλοι, που ξέρουμε τους Θανασηδες αυτού του κόσμου, έχουμε χρέος.

Να σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα τους.

Και δεν έχει να κάνει με τον Θανάση, έχει να κάνει με την ιατρική και την κοινωνία που θέλουμε, που αγαπάμε, εμπνεόμαστε, διεκδικούμε.

Έχει να κάνει με αυτό που ορκιστηκαμε, και που πολλοί υγεονομικοι ή μη -χρησιμοποιούν δηκτικά, υποκριτικά, ανούσια,- και λέει:

“…Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον.
Παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.”

Καμία παράβαση, καμία επίορκία!

«…Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου
ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσά μου,
γιατί νομίζω πως θα’ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω
και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο,
με έναν ψιθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λεει:

Mίλα! »

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στον λογαριασμό του γιατρού Μανώλη Φραγκάκη σημειώνοντας τα εξής:

ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

Για να μπουν τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις….

Απο το Φλεβάρη του 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και απο το Μάιο του 2016 που ομαλοποιηθηκε και αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβαθμιας ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ στις ποσότητες και στα είδη που απαιτούνται !!!!

Το ίδιο ιςχυει και σημερα βεβαια !

Τι εκανε λοιπόν ο Θανάσης; Προφανως απο καλή πρόθεση ,προφανως απο ιδεολογική αντίληψη:Χωρις να ζητήσει απο την υγειονομική περιφέρεια που ανήκει (τη 2η Υπε Πειραιώς και Νησων) ότι χρειάζομαι αυτα τα Υλικα και φάρμακα και στείλτε μου τα ,έβγαλε κατάλογο με τα Υλικα αυτα με τιμές απο πιςω και καλούσε τους ντόπιους να τα πληρώσουν!!!!!!!

Αυτο προφανως προκάλεσε αντίδραση και καταγγελία απο το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο προς τη διοίκηση δης 2ης Υπε και ο Γιατρος εκλήθη σε απολογία .

Δεν ειναι δυνατόν να καλύπτουμε και τους ανασφάλιστους στις δημόσιες δομές όλης της χώρας ΔΩΡΕΑΝ και στη Σέριφο να πληρώνουν τις γάζες και τους καθετήρες!!!!!

ΕΛΕΟΣ ΠΑΙΔΙΑ .Καλη η αυτοοργάνωση αλλα οταν κυβερνάνε οι Σαμαραδες ….

Τελος πάντων νομίζω θα εξηγηθούν αυτα που πρεπει να εξηγηθούν και το θέμα θα λήξει .

Και η Σέριφος και το Ιατρειο της θα εφοδιάζεται με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό με τον τροπο που γίνεται σε όλη τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.(και οχι με βάση αυτο που συνέβαινε το 2010-14 με την οικονομική ασφυξία που εγω εκείνη την περίοδο ειχα κανει “χειρότερα” απο αυτα που πήγε να κανει ο Θανάσης …)

Γι αυτο ορισμένοι που σχολιάζετε λιγο πιο σεμνά στις κριςεις σας και στις “ιδεολογικές” επεκτάσεις…

Πάντως, πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τα λεγόμενα του Υπουργού τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ιατρείο.

Ο Χανιώτης Υπουργός όμως δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε και σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook παίρνοντας τη θέση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ που διέταξε και την ΕΔΕ κ. Όλγας Ιορδανίδου.

Αναφέρει ο Υπουργός:

Απο το πρωί κυκλοφορεί και αναπαράγεται μια αναρτηση ενός καλού νεαρού συναδέλφου του Μανωλη του Φραγκακη για ενα γιατρο στη Σέριφο που κλήθηκε σε ΕΔΕ απο τη δεύτερη ΥΠΕ .

Εχω απαντήσει στην αναρτηση ,ομως εδώ θα βάλω την αναρτηση της Ολγας Ιορδανιδου της διοικήτριας της 2ης ΥΠε (Aika Iordanidou) Διπλα σου Ολγα…

“ΠΕΡΙ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ Δυσκολευτηκα να βρω την άκρη του νήματος γι αυτό το κείμενο που ακολουθεί. Καθώς αφορμή για την συγγραφή του στάθηκαν διάφορες αναρτήσεις που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες για το ιατρειο της Σεριφου και τον συνάδελφο που υπηρετεί εκει. Και σκέφτομαι..Πόσο σημαντικό είναι να κάνει ο κάθε ένας από εμάς οσο καλυτερα μπορεί την δουλειά του. Και πόσο τυχερή είμαι που συνεργάζομαι στην υπηρεσία με περίπου 100 ανθρώπους που κάνουν οσο καλυτερα μπορούν την δουλειά τους. Στα όρια τους συχνά. Διαθέσιμοι μέχρι αργά το βράδυ αν χρειαστεί. Κάποιοι και Σάββατα και Κυριακές. Χωρίς επιπλέον αμοιβή. Με πάθος,, με πείσμα, με κούραση, με θλίψη, με απελπισία. Άνθρωποι καθημερινοί. Αθέατοι. Που δεν βγάζουν δελτία τύπου με το παραμικρό. Που δεν τους γνωρίζει κανείς. Που δεν ειναι ήρωες. ..Η μήπως είναι. Μήπως είναι ακριβώς οι ήρωες που χρειάζεται η χώρα μας. Οι ήρωες της καθημερινότητας. Που κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Και που αν τους ερθει αιτημα για προμήθεια εξοπλισμού, φαρμάκων, χαρτιού, κλπ για το Ιατρειο της Σεριφου θα το διεκπεραιώσουν οπως ολα τα αλλα γιατι αυτή είναι η δουλειά τους. Και δεν θα το κάνουν θέμα. Θα σεβαστούν τις διαδικασίες. Γιατί τους έχω πείσει πια. Πώς ο σεβασμός στις διαδικασίες ίσως και να είναι πράξη επαναστατική. Όπως και η ταπεινότητα επίσης. ΥΓ.Δεν υπήρξε ποτέ αιτημα απο τον ιατρό της Σεριφου που δεν ικανοποιήθηκε και που αφορούσε εξοπλισμό και αναλώσιμα του ιατρείου. Στις πιθανές ελλείψεις που υπάρχουν παντού και προέκυψαν απο μια μακροχρόνια και στοχευμένη απαξίωση του ΕΣΥ απαντάμε με ατέλειωτη δουλειά και πολιτική επιλογή για να τις καλύψουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν κοινοποιούμε λίστα υλικών ζητώντας από τους πολίτες να συνδράμουν για να τα αγοράσουμε. Ο προϋπολογισμός της ΥΠΕ ειναι υπεραρκετος για να ανταποκριθεί στα αιτήματα. Και έχει φροντίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γι αυτό. Από επιλογή. Πολιτικη”

ΥΓ δικό μου :ειμαςτε και με το Μανωλη και με το θαναςη (το γιατρο της Σερίφου) απο την ίδια μεριά του ποταμού…θα συνεννοηθούμε στο τελος ….όσο δύσκολο κι αν ειναι αυτο μερικές φορές στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ ……

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2211255725784563&id=100007004708966

Από την πλευρά του ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης σημειώνει για όλο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε:

Τις τελευταίες μέρες/ώρες κυκλοφόρησε ένα αρθρό που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και με αφορά.

Θεωρώ λοιπόν σωστό να τοποθετηθώ.

Για αρχή,να σας ενημερώσω πως η υπηρεσία μου 2η (ΥΠΕ/Υπουργείο υγείας) εκπονεί ένα μοναδικό έργο, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είμαι φανατικος υποστηρικτής της οργανωμένης πρωτοβάθμιας μιας και η εμπειρία μου στη χώρα της Σουηδίας με βοήθησε να αναγνωρίσω την σημαντικότητα της. Επίσης, εμπιστεύομαι την υπηρεσία μου και αναμένω τη δίκαιη κρίση της.

Εχω λάβει εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης από φίλους και αγνώστους! Σας ευχαριστώ και σας ασπάζομαι καθένα προσωπικά. Σκοπός δεν είναι η διατάραξη της ηρεμίας μας δίχως λόγο, αλλά ο αγωνας για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είναι ικανό να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας καθώς και ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλους τους πολίτες! Πάνω από όλα δωρεάν!

Για αυτό παλεύω και άλλα πολλά, όπως η αξιοπρέπεια, η ισότητα, ο σεβασμός και οι ανθρώπινες αξίες.

Και αυτός ο αγώνας δεν θα πάψει ποτέ!

“…Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον.

Παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.”

Ήρεμο πνεύμα, σύνεση, κατανόηση και συνεργασία χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά!

ΥΣ: Είναι γεγονός πως το άρθρο περιέχει ένα αναληθές σημείο :

”Αντιμετωπίζει επίσης τις επιθέσεις του δημάρχου, ο οποίος του είχε πει αντί να κάνει λίστες να παίρνει ο ίδιος λεφτά.”.

Το σημείο αυτό δεν είναι πραγματικο. Όταν έγινε αίτηση στο Δήμο Σερίφου για κονδύλι κινήσεως των ιατρών του ΠΠΙ Σερίφου για απομακρυσμένους κλινήρεις ασθενείς (μιας και δεν υπάρχει πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι ή δημοτικό αυτοκίνητο ) ο δήμαρχος αρνήθηκε και προέτρεψε τους ιατρούς να δέχονται το φιλοδωρήματα που τους προσφέρουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...