13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Ο πολιτικός Στήβεν Χώκινγκ: Τι πίστευε για Παλαιστινιακό, Τραμπ και Κόρμπιν, τεχνητή νοημοσύνη

Ημερομηνία:

Σήμερα πέθανε ο Στήβεν Χώκινγκ, ένας επιστήμονας που σημάδεψε τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως, πέραν από τη συνεισφορά του στην επιστήμη, ο Στήβεν Χώκινγκ είχε και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις για μια σειρά ζητήματα, από την Παλαιστινιακή κατοχή, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την παγκόσμια φτώχια, τον κίνδυνο που προκύπτει από την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης υπό την ιδιοκτησία λίγων ανθρώπων.

Ο Χώκινγκ είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη τέσσερις φορές όπου έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια και στις δύο χώρες. Στην τελευταία του επίσκεψη, το 2006, είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι θα συναντήσει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς επιστήμονες. Όμως, από το 2009 και έπειτα, ο Χώκινγκ πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Μετά το βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι “η επίθεση του Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα… Η κατάσταση μοιάζει με ότι συνέβη στη Νότια Αφρική το 1990 και δε μπορεί να συνεχιστεί”

Σε γράμμα του προς την κυβέρνηση του Ισραήλ μετά από πρόσκληση που δέχθηκε στις 3 Μαϊου του 2013 ανέφερε:

“Αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου στείλατε μόνο για να εκφράσω τη θέση μου για την προοπτική μιας συμφωνίας ειρήνης αλλά και επειδή θα μου επέτρεπε να επισκεφθώ τη Δυτική Όχθη και να δώσει ομιλίες εκεί. Πάραυτα, έλαβα μεγάλο αριθμό επιστολών από ακαδημαϊκούς από την Παλαιστίνη. Επιμένουν ότι πρέπει να σεβαστώ το μποϋκοτάζ. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αποσύρω τη συμμετοχή μου από τη συνέδριο. Αν όμως συμμετείχε θα εξάφραζα τη θέση μου ότι η πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια καταστροφή”

mw58380
Stephen Hawking; Tariq Ali, Vanessa Redgrave μαζί, σε διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, 1968

Ο Χώκινγκ ήταν υπέρ των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών γυναικών και χαιρέτιζε την άνοδο γυναικών σε θέσεις εξουσίας στη δημόσια ζωή. Πάντως, σημείωνε, ότι αν η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, παραμένει μεγάλη. “Αυτό πρέπει να αλλάξει. Χαιρετίζω αυτά τα σημάδια της απελευθέρωσης της γυναίκας”.

Ο Χώκινγκ είχε πάρει θέση τόσο για την εκλογή Τραμπ όσο και για τους Εργατικούς υπό την ηγεσία Κόρμπιν.

Είπε για τον Τραμπ:

“Ο Τραμπ εκλέχθηκε από ανθρώπους που ένοιωθαν αποξενωμένοι από τις κυβερνώσες ελίτ. Ψήφισαν Τραμπ ως μία επανάσταση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση”

Ο Χώκινγκ είχε ταχθεί ενάντια σε ένα “σκληρό Brexit” ενώ δεν υποστήριξε τον Κόρμπιν:

“Δεν έχει την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη, και επέτρεψε στα μέσα ενημέρωσης να τον παρουσιάσουν ως ένα αριστερό εξτρεμιστή, που δεν είναι. Τι σημασία έχει αν έχεις τις σωστές αρχές, αν ποτέ δεν πρόκειται να αποκτήσεις εξουσία για να τις ασκήσεις;”

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είπε:

“Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς αυτά θα διανέμονται”

“Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται. Από την άλλη, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου” συνέχιζε ο Χόκιγνκ παρατηρώντας πάντως πως από τις δύο οδούς, εκείνη που ακολουθούμε προς το παρόν είναι η δεύτερη.

“Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.

Στη φωτογραφία, Stephen Hawking; Tariq Ali, Vanessa Redgrave μαζί, σε διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, 27 October 1968. Φωτογραφία: Lewis Morley

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ