19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Πούτιν ανακοινώνει αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα: “Το δυτικό «οικονομικό blitzkrieg» απέτυχε”

Ημερομηνία:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τους ισχυρισμούς και τα ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ περί συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

« Η κατάσταση σταθεροποιείται, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έχει επιστρέψει στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του Φεβρουαρίου και υποστηρίζεται από ένα ισχυρό ισοζύγιο πληρωμών… Τα ξένα μετρητά επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ο όγκος των καταθέσεων των πολιτών αυξάνεται . Όσον αφορά την καταναλωτική αγορά, μετά από μια σύντομη βιασύνη για την αγορά ορισμένων προϊόντων… η λιανική ζήτηση επανήλθε στο φυσιολογικό. Τα αποθέματα εμπορευμάτων στις αλυσίδες λιανικής ανακάμπτουν», είπε ο Πούτιν.

Συνολικά, σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σπάσουν την οικονομία της χώρας.

« Στόχος [των κυρώσεων] ήταν να υπονομεύσουν γρήγορα τη χρηματοοικονομική κατάσταση στη χώρα μας, να προκαλέσουν πανικό στις αγορές, να πυροδοτήσουν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και μεγάλης κλίμακας έλλειψη αγαθών στα καταστήματα. Αλλά αυτή η πολιτική απέτυχε – το οικονομικό blitzkrieg έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κυρώσεις απέτυχαν. Στις χώρες που τις εισήγαγαν, δηλαδή στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οδήγησαν σε έξαρση του πληθωρισμού και της ανεργίας , επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και έπληξαν τις αποταμιεύσεις τους.

Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι Ρώσοι έχουν επίσης αισθανθεί τον αντίκτυπο των κυρώσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, καθώς οι τιμές στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν εκτιναχθεί κατά 9,4% και ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 17,5% στις 8 Απριλίου. Ο πρόεδρος σημείωσε Ωστόσο, ότι οι τιμές δείχνουν τώρα σημάδια σταθεροποίησης και δεσμεύτηκε να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι περιορισμοί που τέθηκαν στη χώρα έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις, περιπλέκοντας τα logistics των παραδόσεων εξαγωγών και εισαγωγών και δημιουργώντας εμπόδια για την πραγματοποίηση πληρωμών. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση, η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στους διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου.

« Είναι απαραίτητο να παρέχουμε τη μέγιστη βοήθεια στους επιχειρηματίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της μετάβασης του εξωτερικού εμπορίου σε διακανονισμούς σε ρούβλια και σε εθνικά νομίσματα χωρών που είναι αξιόπιστοι επιχειρηματικοί εταίροι », είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το βασικό καθήκον για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε επίσης ότι τα αποθέματα αγαθών στις αλυσίδες λιανικής ανακάμπτουν και πως η ζήτηση επανήλθε στο φυσιολογικό. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό κύμα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η οικονομία πρέπει να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση των εξαγωγών σε ρούβλια και εθνικά νομίσματα άλλων χωρών».

Καταλήγοντας ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αύξηση όλων των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

« Πρέπει να στηρίξουμε τους πολίτες μας, να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό κύμα. Από αυτή την άποψη, να σας υπενθυμίσω ότι αποφασίσαμε να αυξήσουμε όλες τις κοινωνικές πληρωμές, τις συντάξεις και τους μισθούς των κατοίκων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα », είπε.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...