Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τους ισχυρισμούς και τα ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ περί συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
« Η κατάσταση σταθεροποιείται, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έχει επιστρέψει στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του Φεβρουαρίου και υποστηρίζεται από ένα ισχυρό ισοζύγιο πληρωμών… Τα ξένα μετρητά επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ο όγκος των καταθέσεων των πολιτών αυξάνεται . Όσον αφορά την καταναλωτική αγορά, μετά από μια σύντομη βιασύνη για την αγορά ορισμένων προϊόντων… η λιανική ζήτηση επανήλθε στο φυσιολογικό. Τα αποθέματα εμπορευμάτων στις αλυσίδες λιανικής ανακάμπτουν», είπε ο Πούτιν.
Συνολικά, σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σπάσουν την οικονομία της χώρας.
« Στόχος [των κυρώσεων] ήταν να υπονομεύσουν γρήγορα τη χρηματοοικονομική κατάσταση στη χώρα μας, να προκαλέσουν πανικό στις αγορές, να πυροδοτήσουν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και μεγάλης κλίμακας έλλειψη αγαθών στα καταστήματα. Αλλά αυτή η πολιτική απέτυχε – το οικονομικό blitzkrieg έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κυρώσεις απέτυχαν. Στις χώρες που τις εισήγαγαν, δηλαδή στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οδήγησαν σε έξαρση του πληθωρισμού και της ανεργίας , επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και έπληξαν τις αποταμιεύσεις τους.
Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι Ρώσοι έχουν επίσης αισθανθεί τον αντίκτυπο των κυρώσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, καθώς οι τιμές στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν εκτιναχθεί κατά 9,4% και ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 17,5% στις 8 Απριλίου. Ο πρόεδρος σημείωσε Ωστόσο, ότι οι τιμές δείχνουν τώρα σημάδια σταθεροποίησης και δεσμεύτηκε να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι περιορισμοί που τέθηκαν στη χώρα έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις, περιπλέκοντας τα logistics των παραδόσεων εξαγωγών και εισαγωγών και δημιουργώντας εμπόδια για την πραγματοποίηση πληρωμών. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση, η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στους διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου.
« Είναι απαραίτητο να παρέχουμε τη μέγιστη βοήθεια στους επιχειρηματίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της μετάβασης του εξωτερικού εμπορίου σε διακανονισμούς σε ρούβλια και σε εθνικά νομίσματα χωρών που είναι αξιόπιστοι επιχειρηματικοί εταίροι », είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το βασικό καθήκον για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε επίσης ότι τα αποθέματα αγαθών στις αλυσίδες λιανικής ανακάμπτουν και πως η ζήτηση επανήλθε στο φυσιολογικό. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό κύμα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η οικονομία πρέπει να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση των εξαγωγών σε ρούβλια και εθνικά νομίσματα άλλων χωρών».
Καταλήγοντας ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αύξηση όλων των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».
« Πρέπει να στηρίξουμε τους πολίτες μας, να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό κύμα. Από αυτή την άποψη, να σας υπενθυμίσω ότι αποφασίσαμε να αυξήσουμε όλες τις κοινωνικές πληρωμές, τις συντάξεις και τους μισθούς των κατοίκων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα », είπε.
Η Οργάνωση «Αντίσταση και Πάλη» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη Καράτζη,…
Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να…
Δεν έχουν το… Θεό τους οι Ισραηλινοί και προβαίνουν σε μικρόψυχες κινήσεις ενόψει της εφαρμογής…
Ο ΠΙΤΕΡ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ο επιφανής Ελληνοαμερικανός γιατρός, μηχανικός, συγγραφέας και πολυσχιδής (και ζάπλουτος) επιχειρηματίας –ιδρυτής και…
Είναι μόλις 10 Ιανουαρίου και το πλουσιότερο 1% του κόσμου έχει ήδη εξαντλήσει το μερίδιο…
Του Φώτη Ποντικάκη Συμμετέχοντας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2015, στα περίπτερα…
This website uses cookies.