16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε χώρες που επέβαλαν πλαφόν

Ημερομηνία:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσει για πέντε μήνες έως την 1η Ιουλίου.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ένα εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα – μια απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το εμπάργκο ήρθε με μια παράλληλη συμφωνία μεταξύ των χωρών της G7 για την απαγόρευση των ασφαλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών να συμμετέχουν σε πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι σε τρίτες χώρες.

Το σύστημα θα επανεξετάζεται κάθε δύο μήνες με στόχο να διασφαλιστεί ότι το ανώτατο όριο είναι τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή αγοράς για το ρωσικό αργό.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...