15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Πούτιν ζητά από την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Ουκρανία – Την κατηγορεί ότι προωθεί τη Ρωσοφοβία

Ημερομηνία:

Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να απόσχει από «μαζικούς βομβαρδισμούς» του Ντονμπάς και από τη διάπραξη «άλλων κατάφωρων παραβιάσεων» του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις επί τόπου, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Πούτιν να ακυρώσει την επίθεση στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη και τις προσπάθειες της Μόσχας να προστατεύσει τους αμάχους, ανέφερε το Κρεμλίνο. σε δήλωση.

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή του Μισέλ στις «ανεύθυνες δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΕ για την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης στην Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα», προφανώς αναφερόμενος σε μια πρόσφατη αμφιλεγόμενη δήλωση του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrel.

«Σημειώθηκε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αρχές του Κιέβου προκειμένου να τις αναγκάσουν να σταματήσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς των οικισμών του Ντονμπάς και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε επίσης αξιωματούχους της ΕΕ για τη δήθεν «αγνόηση» των υποτιθέμενων «πολυάριθμων εγκλημάτων πολέμου των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας», καθώς και για την «υποστήριξη ανοιχτά» της ρωσοφοβίας.

Στη δική του ανάγνωση της κλήσης ο Μισέλ είπε ότι «προέτρεψε έντονα για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις», ειδικά ενόψει του Ορθόδοξου Πάσχα, που θα γιορταστεί στις 24 Απριλίου.

Επανέλαβε σθεναρά τη θέση της ΕΕ: ​​υποστήριξη για την Ουκρανία και την κυριαρχία της, καταδίκη και κυρώσεις για την επιθετικότητα της Ρωσίας . Η ενότητα, οι αρχές και οι αξίες μας είναι απαραβίαστες», έγραψε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Κίεβο στις τελευταίες ειρηνευτικές προτάσεις της. Κατά τη γνώμη του υπουργού, αυτό υποδηλώνει ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται σταθερά για παρεμπόδιση των εκκενώσεων αμάχων, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αρκετοί γύροι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προφανώς δεν απέφεραν καρπούς.

Η Ρωσία επιτέθηκε στη γείτονά της μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Το Πρωτόκολλο του Μινσκ με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκε για να δώσει στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία. Οι δυτικές χώρες καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας και επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...