23.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Φλωριανών για το ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια και μία οφειλόμενη απάντηση της εφημερίδας

Ημερομηνία:

O κ. Γιώργος Γεωργιλάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικου συλλόγου Απανταχού Φλωριανων και φίλων με επιστολή του στην εφημερίδα απαντά σε σχέση με τα δημοσίευμα για το φασιστικό μνημείο στα Φλώρια.

Παραθέτουμε την απάντηση του κ. Γεωργιλάκη:

Αγαπητοί φίλοι στην εφημερίδα του “Αγώνας της Κρήτης”. Σε σχέση με τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το Γερμανικό μνημείο στα Φλώρια έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

1) Θα συμφωνήσουμε ότι έγιναν λάθη κατά το παρελθόν όσο αναφορά τη “διαχείριση” του μνημείου από ελληνικής πλευράς που επέτρεψαν και την χρήση του από ομάδες Γερμανών προσκείμενες, όπως λέγεται, στα φασιστικά – ναζιστικά ιδεώδη. Όμως τα λάθη αυτά έχουν ονοματεπώνυμο και αφορούν συγκριμένες Δημοτικές Αρχές και Δημάρχους, προσκείμενους μάλιστα σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Παρακαλούμε λοιπόν εκεί και μόνο να αποδίδεται τις όποιες ευθύνες, όπως το έχετε πράξει και άλλες φορές.

2) Συμφωνούμε ότι στο συγκεκριμένο μνημείο δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτρέπεται η διενέργεια τελετών από φασιστικές ομάδες οποιοσδήποτε εθνικότητας, με καταθέσεις στέφανων, ομιλίες κλπ, όπως έγινε κατά την θητεία των Δημάρχων που προαναφέραμε, το 1991 και το 2001 και τις μετέπειτα «επαφές» τους μέχρι και το 2011.

3) Σας ενημερώνουμε ότι από το 2006, που ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλωρίων και ανέλαβε επισήμως την διοργάνωση της επετείου μέχρι και σήμερα, ουδέποτε επετράπει η συμμετοχή ομάδας Γερμανών (υμνητών της μεγάλης Γερμανίας του Χίτλερ) στις εκδηλώσεις μας και σύσσωμη η τοπική κοινωνία διάκειται εχθρικά στην οποιαδήποτε παρουσία τους στο χωριό μας. Αυτό εξηγεί και την πλήρη εγκατάλειψη του μνημείου τα τελευταία χρόνια, καθώς την φροντίδα του την είχε η ομάδα των Γερμανών, χωρίς την συνδρομή του Δήμου ή ιδιωτών όπως ψευδώς αναφέρεται.

4) Σας ενημερώνουμε επίσης ότι είμαστε ικανοί να περιφρουρήσουμε το συγκεκριμένο μνημείο, (όπως και το χωριό μας) και να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε χρήση του από τους υμνητές του φασισμού – ναζισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη δυναμική παρέμβασή μας, με συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων της Καντάνου και του Κακοδικίου, κατά την επίσκεψη ομάδας Γερμανών καθηγητών που αναζητούσαν τα ίχνη της “επιχείρησης Ερμής”

5) Όσο αναφορά το μέλλον του συγκεκριμένου μνημείου σας πληροφορούμε ότι είναι εκφρασμένη η θέληση των κατοίκων για την διατήρηση του, ώστε να τους θυμίζει την γενναία αντίσταση των προγόνων μας και την ολική εξόντωση των Γερμανών Ναζί κατά την πρώτη παρουσία τους στο χωριό μας. Δεν πιστεύουμε ότι με το να γκρεμίζουμε τα μνημεία των “κακών αναμνήσεων”, ξορκίζουμε τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Ίσα – ίσα προετοιμάζουμε τα επόμενα για ένα λαό που επιλέγει να ζει χωρίς μνήμη.

6) Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεται ότι σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων επίκειται σύντομα κατάλληλη παρέμβαση στο χώρο.

Γεωργιλάκης Γεώργιος

Πρόεδρος Πολιτιστικου συλλόγου Απανταχού Φλωριανων και φίλων.

Μία οφειλόμενη απάντηση

Δεν αμφισβητούμε ότι οι κάτοικοι των Φλωρίων είναι δημοκράτες ενώ και η ιστορία του τόπου τους είναι γνωστή, το αίμα που έχουν χύσει στους αγώνες για Ελευθερία. Και είναι θετικό ότι υπάρχει μια παραδοχή ότι έγιναν λάθη όπως θετική είναι η βούληση που εκφράζεται να αποτραπεί η διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων στο μνημείο. Όμως, στην απάντηση του κ. Γεωργιλάκη υπάρχουν και σημαντικές ανακρίβειες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρει ότι ψευδώς αναφέρεται από την εφημερίδα μας ότι την φροντίδα του μνημείου την είχε η Ένωση Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας μαζί με τον Δήμο Καντάνου. Όμως η ίδια η πλακέτα που βρίσκεται τοποθετημένη στο μνημείο αναφέρει αυτό ακριβώς.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

«Όποιος σκέφτεται τους νεκρούς θέλει ειρήνη»

Και μετά:

«Για την συντήρηση του μνημείου ενεργούν: Ο Δήμος Κανδάνου και η Ένωση Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας»

Η πλακέτα που βρίσκεται τοποθετημένη στο μνημείο στα Φλώρια

Αν κι εφόσον δεν ισχύει ότι ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου συμμετέχει στη συντήρηση του μνημείου, τότε η πλακέτα θα πρέπει να αφαιρεθεί. Άλλωστε, παρά τα τόσα δημοσιεύματα, καμία επίσημη διάψευση δεν έχουμε λάβει εκ μέρους του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Γνωρίζουμε επίσης ότι μέχρι το 2016 συνέβαιναν κανονικά εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο μνημείο από νοσταλγούς και αναθεωρητές της ιστορίας. Μάλιστα, υπερηφανεύονταν επειδή κατόρθωσαν να το επανακατασκευάσουν με τη σύμπραξη των δημοτικών αρχών της περιοχής.

Το συγκεκριμένο θέμα της παρουσίας ενεργών και απόστρατων του Γερμανικού Στρατού με «αναθεωρητικές» απόψεις περί της ιστορίας έφτασε και στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, αναφορά έγινε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο το 2016, δηλαδή, μία περίοδο που, σύμφωνα με την απάντηση του προέδρου του Συλλόγου, το μνημείο βρισκόταν υπό εγκατάλειψη και δεν πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις.

H ομιλία του Αντιστράτηγου ε.α. Ρ.Γιούνγκ το 2016 από τα Φλώρια που πυροδότησε τις αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι το Γερμανικό Κοινοβούλιο ήταν η εξής:

“Ως αποτέλεσμα της ύπουλης επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 σύντροφοι στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε η Κάντανος ολοσχερώς και σκοτώθηκαν μερικοί άντρες. Αυτούς τους νεκρούς μας του θυμίζει το απέναντι μνημείο που συμβολίζει επίσης το πνεύμα της ελευθερίας και της αντίστασης του κρητικού λαού που είχαν υποτιμηθεί εγκληματικά από τη γερμανική πλευρά.

Την Κυριακή στο Μάλεμε θα επιθυμούσα να είχε μιλήσει ένας υψηλός εκπρόσωπος της κυβέρνησής μας, για τη διπλή κατάχρηση, δηλαδή τη κατάχρηση της έννοιας της στρατιωτικής αρετής και των εξαιρετικών στρατιωτικών επιτευγμάτων όλων των νέων ανδρών – των συντρόφων μας – στον οποίων τους τάφους σταθήκαμε την Κυριακή, καθώς και για την κατάχρηση της βούλησης για ελευθερία των Κρητικών από τους Βρετανούς που ξεσήκωσαν τους λεγόμενους „unrecruited civilians“, δηλαδή τους άτακτους και τους οδήγησαν σε πράξεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου.

Πριν καταθέσω το στεφάνι για την “Ένωση των Γερμανών Ορεινών Μηχανικών» σ΄αυτό το μνημείο που συνδέει το Εντελβάις με τον πολεμικό αετό (τους ορεινούς καταδρομείς με την πολεμική αεροπορία) θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, τι έκανε δυνατή τη νίκη στην Κρήτη:

Ήταν τα εξαιρετικά επιτεύγματα όλων των Γερμανών στρατιωτών διαφόρων ταγμάτων του πεζικού στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Όμως και οι σύντροφοι της Πολεμικής Αεροπορίας απέδειξαν τις υποδειγματικές αρετές τους:

• επιχειρησιακή ετοιμότητα και πολεμική ικανότητα,

• αντοχή και προσωπική πρωτοβουλία,

• αποφασιστικότητα και τέλος

• γενναιότητα και τόλμη.

• Διατηρούμε και τιμούμε τη μνήμη αυτών των αντρών.”

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά τα δημοσιεύματά μας το κείμενο της συγκεκριμένης ομιλίας κατέβηκε από τη σελίδα της Ένωση Ορεινών Καταδρομέων, όμως είχαμε προλάβει να την αποθηκεύσουμε σε screenshot.

Το θέμα δε σταμάτησε να απασχολεί τις γερμανικές αρχές αφού και τον Ιανουάριο του 2020 ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικου κόμματος μιλώντας στη Γερμανική Βουλη υποστήριξε οτι δεν είχε καμία γνώση η Γερμανική κυβέρνηση ότι από το 2005 και έπειτα, συμμετείχαν στη διατήρηση του μνημείου στα Φλώρια καθώς και σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των πεσόντων ναζί και ενεργά μέλη του Γερμανικού Στρατού.

Σε νέα αναφορά υπήρξε τελικώς παραδοχή οτι υπήρχε συμμετοχή μέλους του Γερμανικού Στρατου κατόπιν προσκλησης του Αντιστράτηγου ε.α. Rainer Jung, όμως με πολιτικά ρούχα σημειώνοντας με έντονο τροπο ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν υποστηρίζει εκδηλώσεις όπως αυτές που πραγματοποιούνται στα Φλώρια ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας επιθυμούν τη συμμετοχή μελών τους σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Σε δεύτερο δημοσίευμα αυτή τη φορα από neue deutschland με τίτλο “το πνεύμα της Βέρμαχτ ζει στα Φλώρια” γίνεται αναφορά στον θάνατο του επι χρόνια προέδρου της «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών» Άνω Φραγγονίας Manfred Rehm, ο οποίος στους στρατιωτικούς κύκλους της Γερμανίας ήταν γνωστος ως “Kreta-Rehm“, επειδή “είχε κάνει σκοπο της ζωής του τη διατήρηση του ναζιστικού μνημείου στην Κρήτη” (στα Φλώρια).

O επι χρόνια πρόεδρος της «Ένωσης Ορεινών Καταδρομών» Άνω Φραγγονίας Manfred Rehm, γνωστός και ως Kreta-Rehm

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι σύντροφοί του θεωρούν ότι ο Rehm “είχε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη βελτίωση των Ελληνο-γερμανικών σχέσεων”.

Και σε αυτό το δημοσίευμα όπως και σε άλλα σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Ένωση “δε λαμβάνει πολύ στα σοβαρά την πίστη σε μια ελεύθερη δημοκρατική λειτουργία”.

Στην εφημερίδα μας ποτέ δεν εκφραστήκαμε υπέρ της κατεδάφισης μνημείων. Όμως θεωρούμε αυτονόητο ότι όχι μόνο δεν πρέπει να επιτρέπονται εκδηλώσεις από νοσταλγούς των ναζί και ανθρώπους που προχωρούν σε επικίνδυνες αναθεωρήσεις της ιστορίας που μετατρέπουν τα θύματα σε θύτες και τους θύτες σε θύματα αλλά ότι οφείλει να αλλάξει και το μήνυμα στην πλάκα ώστε από μνημείο πολέμου να μετατραπεί σε μνημείο ειρήνης και μνήμης.

Τέλος, εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός ότι «σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων επίκειται σύντομα κατάλληλη παρέμβαση στο χώρο» και αναμένουμε σχετική ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που θα λάβουνε οι κάτοικοι.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Usurum – Σκιαδαρέσες live στα Χανιά την Τρίτη 25 Ιουνίου

Usurum - Σκιαδαρέσες live στα Χανιά Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 Προμαχώνας...

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και...