17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσελκύει μισθοφόρους και όχι μόνο «ξένους εθελοντές»

Ημερομηνία:

Μισθός έως και 3.000 δολάρια την ημέρα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, των μισθοφόρων της Βάγκνερ και των Τσετσένων μαχητών.

Μια από τις ενδεχομένως πιο σκοτεινές πλευρές του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επιχειρεί να φωτίσει η ιστοσελίδα middleeasteye.net μέσα από ρεπορτάζ της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες αναφέρουν ότι εκατοντάδες «επαγγελματίες» προσλαμβάνονται ήδη για να πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε στηρίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις είτε συνδράμοντας στη ρωσική εισβολή.

Την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που τα ρωσικά τανκ πραγματοποιούσαν προέλαση στα ουκρανικά εδάφη, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί ξένους εθελοντές να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημιούργησε ειδικό σώμα «λεγεώνας των ξένων» και προχώρησε σε διευκολύνσεις προς όσους θέλουν να μπουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, με τις αρχές της χώρας να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16.000 εθελοντές.

Ωστόσο, πηγές του Middle East Eye αναφέρουν ότι ανάμεσα στους εθελοντές βρίσκονται και ιδιώτες, επαγγελματίες στρατιώτες με σημαντική πολεμική εμπειρία. Επιπρόσθετα, στη χώρα καταφθάνουν και ιδιώτες που προσλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρίες για επιχειρήσεις εκκένωσης και άμυνας.

Αυτή την εβδομάδα, εμφανίστηκαν αγγελίες στην ιστοσελίδα Silent Professionals, διαδικτυακό τόπο που ασχολείται με εργασίες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, που ανέφεραν ότι υπάρχει ζήτηση για πράκτορες προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εκκένωσης ιδιωτών και οικογενειών τόσο σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας όσο και στην ύπαιθρο

«Εργοδότης είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον» αναφέρεται στη διαφήμιση και σημειώνεται «μόνο εξαιρετικά έμπειροι υποψήφιοι που διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή στρατιωτική εμπειρία σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης θα γίνονται δεκτοί».

Στην αγγελία, ακόμη, σημειώνεται ότι η πληρωμή είναι μεταξύ 1.000 και 2.000 δολαρίων την ημέρα, ενώ περιλαμβάνεται και μπόνους με την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Δύο μισθοφόροι ανέφεραν στο ΜΕΕ ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσλαμβάνουν επαγγελματίες για τέτοιες δουλειές, με την αμοιβή να φτάνει ακόμη και τις 3.000 δολάρια.

«Εθελοντές πηγαίνουν στην Ουκρανία, αυτό είναι αλήθεια, αλλά πάνε και επαγγελματίες στρατιώτες» δηλώνει μια από τις δύο πηγές σημειώνοντας ότι μέχρι τις 2 Μαρτίου ο αριθμός των μισθοφόρων που πάνε στην Ουκρανία ξεπερνά τους χίλιους, ενώ περίπου 100 από αυτούς είναι από τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων.

Η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων φέρεται να τους έχει πει να μην έχουν μαζί τους κανένα στοιχείο ταυτότητας και πως εάν συλληφθούν, θα ισχυριστεί ότι δεν τους έχει δώσει καμία άδεια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας διαψεύδει ως fake news τις αναφορές αυτές, επισημαίνοντας ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια.

Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μισθοφόρους, αλλά δέχεται μόνο εθελοντές μαχητές στη δική της λεγεώνα. «Θα αντιμετωπιστούν σαν το προσωπικό του ουκρανικού στρατού και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ο μέσος μισθός στελέχους του ουκρανικού στρατού είναι 3.500 δολάρια τον μήνα, άρα θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα» προσθέτει. Ο αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρκετά στελέχη, όμως θέλουν να καταδείξουν ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις διεθνείς αξίες.

«Αυτοί που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες ή λεγεώνες προτιμούν να πηγαίνουν σε μικρές ομάδες» αναφέρει ο ένας από τους μισθοφόρους, ο οποίος έχει εργαστεί για αρκετές εταιρείες σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Σημειώνει επίσης ότι «οι μισθοφόροι και οι εθελοντές χρησιμοποιούν τους ίδιους τρόπους για να φτάσουν στο πεδίο της μάχης. Ταξιδεύουν στην Πολωνία και τη Ρουμανία και επικοινωνούν με τις ουκρανικές πρεσβείες. Εκείνοι που ταξιδεύουν στην Ουκρανία φτάνουν στη Λβιβ στα δυτικά και μετά τους δίνουν τις αποστολές τους».

"google ad"

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις αγγελίες για ιδιωτικά στρατιωτικά συμβόλαια για την Ουκρανία.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση επισημαίνει πως ο κάθε εθελοντής πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση σε αξιωματούχο ασφαλείας, η οποία θα συνοδεύεται από διαβατήριο και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει στρατιωτική πείρα. Στην συνέχεια οι εθελοντές περνούν από συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν σχέσεις με τρομοκρατία ή άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

Αυτά αφορούν στην ουκρανική πλευρά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη στις τάξεις τους μονάδες έμπειρων Τσετσένων μαχητών.

Ορισμένοι Τσετσένοι ή Γεωργιανοί εθελοντές, πάντως, είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να πάνε να πολεμήσουν κατά του Πούτιν πριν από τις ανακοινώσεις του Ζελένσκι για την λεγεώνα των ξένων.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στο ουκρανικό μέτωπο και μαχητές της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, μισθοφόροι γνωστοί για τις ακροδεξιές τους απόψεις.

Οι δύο μισθοφόροι που μίλησαν στην ιστοσελίδα χαρακτηρίζουν ως έξυπνη την κίνηση της ουκρανικής κυβέρνησης να δεχθεί στις τάξεις της ξένους με στρατιωτική εμπειρία.

«Δεν μπορείς να νικήσεις τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις σε αστικό πόλεμο απλά με οπλισμένους πολίτες. Οι ξένοι μαχητές θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί και κατά των μαχητών της Βάγκνερ» τονίζει ο ένας από τους δύο για να προσθέσει ότι με νόημα ότι «δεν σκοπεύω να πάω στην Ουκρανία. Ξεκίνησα αυτή τη δουλειά για να βγάλω χρήματα. Δεν θα έχω πολλή τύχη απέναντι στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, τη Βάγκνερ ή τους Τσετσένους».

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...