27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ο Σαμαράς άναψε φωτιές στον Μητσοτάκη: Η ΝΔ να μη γίνει Ποτάμι – Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει – Απάντηση Μητσοτάκη με υπενθύμιση του 18% το 2012

Ημερομηνία:

Ως ο γνήσιος εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ εμφανίστηκε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, καταχειροκροτούμενος, άσκησε δριμεία κριτική στην ενεργειακή και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ έστειλε καθαρό μήνυμα στον Κ. Μητσοτάκη να μη μετατρέψει τη ΝΔ σε «Ποτάμι». Κατά τους συνεργάτες του, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, ενώ αρκετοί σύνεδροι μίλησαν για «μανιφέστο Σαμαρά για τα εθνικά θέματα».

«Δεν έχουμε εμείς ανάγκη να σαλπάρουμε για ξένα λιμάνια. Έχουμε το δικό μας», είπε ο κ. Σαμαράς, στον απόηχο της δεδηλωμένης επιδίωξης του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί, με αξιοποίηση προσώπων και δυνάμεων στο πολιτικό κέντρο, και πρόσθεσε: «Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχτούμε σε όλους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά, δεν υπάρχει. Και στα δεξιά, δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή».

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προειδοποίησης προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν υπαναχωρήσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. «Μην υποτιμάτε τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι καθυστέρησε σημαντικά και ταυτόχρονα έστειλε λάθος μηνύματα στις εταιρείες εξόρυξης των υδρογονανθράκων και χαρακτήρισε σωτήρια λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη οι υδρογονάνθρακες στην Ευρώπη.

«Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι θα διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το δίκαιο της θάλασσας που προβλέπει με σαφήνεια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή ΑΟΖ» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο. Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε ότι είμαστε μοναχοφάηδες. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά κατά το επικείμενο ταξίδι τους στις ΗΠΑ», είπε. Και ο νοών, νοείτω.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ίσως «το να μιλάς σήμερα για την πατρίδα, ίσως δεν είναι πολιτικώς ορθόν. Σας λέω λοιπόν ότι δεν είμαι με την πολιτική ορθότητα, είμαι με την πολιτική αλήθεια», προσθέτοντας ότι επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, βίαιων ανατροπών, χρειάζονται καθαρές κουβέντες για το πού και πώς πάμε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Στην πολιτική όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερενθικά. Το βλέπουμε κυρίως στην Ευρώπη που μεγαλώνει η απόσταση της πολιτικής από τις κοινωνίες και τους προβληματισμούς τους, εν μέσω πολέμου.

• Δεν θα ήμουν χρήσιμος να χαϊδέψω αφτιά, ούτε στη χώρα ούτε στην παράταξη που υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια.

• Σε αντίθεση με την αριστερά, τα δικά μας λάθη αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται, όπως έγινε με το ηλεκτρικό ρεύμα

• Το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση ελληνική και ευρωπαϊκή, διότι η Ευρώπη υπνώττει, καθυστερεί με μια ανεπτυγμένη γραφειοκρατία.

• Χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση, στη φορολογία του ρεύματος, διαφορετικά θα είμαστε στον αέρα.

• Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Γιατί με τις τιμές του ρεύματος είναι εξαρτημένα πολλά. Ο αγρότης δεν θα σπείρει.

• Χωρίς ενέργεια, πολιτισμός δεν υπάρχει. Καθορίζει την εξέλιξη, ατομική, συλλογική και παγκόσμια.

• Ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί στηρίχθηκε μονομερώς στη Ρωσία, λόγω της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία. Και ήταν ακόμα λάθος γιατί στηρίχθηκε στον μύθο ότι μπορούμε τάχα αυτόματα να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες από τον ήλιο και τον άνεμο.

"google ad"

• Η δική μας κυβέρνηση είχε αναδείξει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και είχε προχωρήσει σε ενέργειας.

• Είχα καλέσει, τότε δημόσια την Ευρώπη να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κάποιοι είχαν άλλα συμφέροντα και δεύτερες σκέψεις και έκαναν πως δεν άκουγαν.

• Και τα τελευταία 2,5 χρόνια αργήσαμε να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά ελληνικά κοιτάσματα και ήταν λάθος αυτό που ακούστηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών. Τί μήνυμα δώσαμε στις εταιρείες;

• Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακριβώς το αντίθετο, αλλά η ζημιά είχε γίνει και πρέπει και μπορεί να διορθωθεί. Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης το 2024, την ώρα που η Γερμανία θα διατηρήσει τα εργοστάσια έως το 2035.

• Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας! Η «γαλάζια πατρίδα» μπλοκάρει το μόνο «ανταγωνιστή» του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη! Δηλαδή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι δικές μας ΑΟΖ!

• Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας.

• Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την «απειλή» αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε…

• Τότε κάποιοι προσπάθησαν να με βαφτίσουν… «ακραίο»! Λόμπυ του Κατευνασμού είναι αυτό. Είναι ένα λόμπυ που μας ζητάει, να υποχωρήσουμε πλήρως απέναντι στην Τουρκία, που είναι «ισχυρή».

• Η καινούργια αντίφαση των υποκριτών του Κατευνασμού: Με την ίδια ευκολία που ζητούν από τους Ουκρανούς να δώσουν τον «υπέρ πάντων αγώνα» -και σωστά κάνουν- από μας ζητάνε να… τα δώσουμε όλα να τελειώνουμε.

• Όταν λοιπόν, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πατρίδα τους, θεωρούνται ήρωες. Αναρωτιέμαι: όταν οι Έλληνες κάνουν ακριβώς το ίδιο, θεωρούνται… «εθνικιστές»; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά…

• Η ένταση ανεβαίνει και στα Βαλκάνια. Η Ρωσία εξοπλίζει τους Σερβοβόσνιους. Η Κίνα εξοπλίζει την ίδια τη Σερβία. Η Δύση εξοπλίζει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

• Οι σχέσεις Βουλγαρίας-Σκοπίων που διαταράχθηκαν μετά την άθλια Συμφωνία των Πρεσπών παραμένουν στο «κόκκινο».

• Την ίδια ώρα, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κατατέθηκε το ψήφισμα 741, που αν υιοθετηθεί, θα καθιερώσει το Σεπτέμβριο του 2022, ως μήνα «Μακεδονικής γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού στις ΗΠΑ». Και θα καλεί τις αμερικανικές αρχές να οργανώσουν και εκδηλώσεις, για τη συμβολή των ψευτομακεδόνων στην Αμερικανική κοινωνία. Να γιατί ήταν έγκλημα η Συμφωνία των Πρεσπών!

• Κάποια κέντρα σχεδιάζουν -και δεν το κρύβουν- να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική «συνθηκολόγηση» με την Τουρκία.

• Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ! Θα ήταν πια, η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα… Της τραγωδίας ως φάρσα!

• Είμαστε η Λαϊκή, η Αστική, Και πάνω από όλα, η Πατριωτική Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία!

Απάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά με υπενθύμιση του 18% το 2012 και «πιστοιποιητικά φρονημάτων»

Με έμμεσο αλλά ευδιάκριτο τρόπο επέλεξε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη σκληρή κριτική και τις προειδοποιήσεις του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου, προφανώς να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω την εσωκομματική συζήτηση.

Οι αναφορές του στο κλείσιμο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου, αν και ήπιες, ήταν σαφείς: «Έχουμε, ήδη, άλλωστε αποδείξει ότι μια κοινοβουλευτικά μονοκομματική Κυβέρνηση μπορεί να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορεί να είναι ανοιχτή σε ιδέες που ξεπερνούν τα παραταξιακά της όρια. Και σίγουρα μπορεί να είναι πρόθυμη να αξιοποιεί στελέχη, ικανότητες, ταλέντα χωρίς παρωπίδες, χωρίς στεγανά, χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Κάναμε συζητήσεις για την ταυτότητα της παράταξής μας που έχει γερές άγκυρες και ανοικτά τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης. Είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα. Είναι μια παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη όταν κλονίζονταν παραδοσιακές δυνάμεις».

Με μια έμμεση, δε, αλλά ευδιάκριτη βολή προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Δεν πάψαμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη.

Περιγράφοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των επόμενων δώδεκα μηνών, έως ότου στηθούν οι κάλπες, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

• Έξοδο της χώρας από τον κύκλο της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι, για να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε με τα μνημόνια

• Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

• Ενίσχυση της ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

• Ολοκλήρωση των αλλαγών στην υγεία

• Νέο νομοσχέδιο για ανοικτά και δημιουργικά πανεπιστήμια.

• Συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ενεργητική την εξωτερική πολιτική της χώρας, σημειώνοντας: «Είμαστε ειλικρινείς και αποφασιστικοί στην εξωτερική μας πολιτική. Παραγωγικοί στην πολιτική της ενέργειας. Οι εξελίξεις θέλουν Ελλάδα διεθνή κόμβο αλλά και παραγωγό ενέργειας είτε από υδρογονάνθρακες είτε από οποιοδήποτε άλλο φυσικό χώρο, έχοντας πάντα στο πλευρό της την εθνική άμυνα γιατί δεν υπάρχει ενωμένη κοινωνία αν μία χώρα δεν είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση για τα μέτρα για την ενέργεια. «Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν. Είναι κάτι που το ζήσαμε και πληρώσαμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε» είπε, προσθέτοντας ότι το δίλημμα στις επόμενες εκλογές είναι αν θέλουμε το δίδυμο «Κοτζιά-Καμένου» στα εθνικά ή την Τασία Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο.

Η αυτοδυναμία

«Έχουμε μπροστά μας το εμπόδιο της απλής αναλογικής, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η κυβερνησιμότητα, διότι σε περιβάλλον ισχυρής αστάθειας, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. «Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα… Αυτό παραπέμπει πια μόνο σε αυτοδύναμη Ν.Δ. Και για να αντιμετωπιστεί αυτός ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη στο τέλος της τετραετίας ως τελικά κάλπη… Είναι ο βατήρας για την τελική ευθεία», είπε.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο Συνέδριο της ΝΔ συμμετείχαν 6.000 παρατηρητές και 2.500 σύνεδροι.

ieidiseis.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...