29.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Ο Στέργιος Αράπογλου μιλά στα παιδιά της μαρτυρικής Καντάνου: “Να είστε πάντα ενωμένοι και ανυποχώρητοι!” | Βίντεο

Ημερομηνία:

Σε Κοντομαρί, Κακόπετρο, Φλώρια και Κάντανο ο Σπαρταθλητής γιατρός Στέργιος Αράπογλου.

Ο Στέργιος Αράπογλου στο μνημείο που υπάρχει στην Κάντανο είπε:

“Όταν είμαστε ενωμένοι δε μπορούμε να υποχωρήσουμε εναντίον κανενός. Να είστε πάντα ενωμένοι και ανυποχώρητοι!”

Από την πλευρά του ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είπε:

“Κάθε χρόνο έρχονται στην Κάντανο, στη Βιάννο και αλλού πολλοί Γερμανοί Δημοκράτες Αντιφασίστες. Και τους καλοδεχόμαστε επειδή έρχονται ως προσκυνητές! Γιατί έρχονται ως συναγωνιστές στον αγώνα για να αποδοθεί Δικαιοσύνη! Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από τον Γερμανικό λαό αλλά έχουμε πάρα πολλά να χωρίσουμε με το Γερμανικό κράτος που επιμένει τόσα χρόνια και αντί να αποδόσει τις γερμανικές αποζημιώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας. Είμαστε υπέρ της Ειρήνης και Φιλίας των Λαών αλλά η Ειρήνη, η Φιλία και η Δημοκρατία μπορούν να οικοδομηθούν μόνο στα στέρεα θεμέλια της Μνήμης και της Δικαιοσύνης. Γιατί λαός που δεν ξέρει την ιστορία του, που δεν σκύβει με αγάπη και ενδιαφέρον στις ρίζες του, που δε γνωρίζει και δεν είναι υπερήφανος για το παρελθόν του, είναι λαός που δεν έχει μέλλον και δε μπορεί να ελπίζει σε τίποτα”

Όπως αναφέρει ο Κώστας Πετράκης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοδικίου:

“Το Σάββατο 13-5-2023 είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε στο Κοντομαρί, στον Κακόπετρο, στα Φλώρια και την Κάντανο, τον Σπαρταθλητή γιατρό Στέργιο Αράπογλου, που διασχίζει τους Μαρτυρικούς Τόπους της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη, αγωνιζόμενος για Μνήμη και Δικαιοσύνη, υπό την αιγίδα του ΕΣΔΟΓΕ.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοδικίου, του δώρισα το ημερολόγιο μας (για να γνωρίσει το χωριό μας) και λίγο από το μέλι μου (που θα του χαρίσει ενέργεια να συνεχίσει και να τερματίσει τον επίπονο και υπεράνθρωπο αγώνα του!)

Στέργιο σε ευχαριστούμε από καρδιάς για τον αγώνα σου και υποσχόμενα να είμαστε κοινωνοί του!”

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ο Στέλιος Αράπογλου, ιατρός-χειρουργός, αθλητής υπεραποστάσεων και Σπαρταθλητής διανύει 3,000 km σε 50 ημέρες και διέρχεται από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ελλάδας και της Κρήτης που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά τη χρονική περίοδο 1940 -1945.

Από τα Μαράσια του Έβρου ως το Κάτω Ζάκρο Λασιθίου, αποτίει φόρο τιμής σε 23 μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας και 39 της Κρήτης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα:

“Να αναδειχθεί ο αγώνας που κάνει το Εθνικό Συμβουλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για μνήμη και δικαιοσύνη, για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Ολοκαυτώματος 1940-1945, για τις σφαγές των ααμάχων, το λιμό της κατοχής αλλά και τις θηριωδίες που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί”.

Ξεκίνησε τη διαδρομή του στην Κρήτη από τα Χανιά, στις 9 πμ από το Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά στο μνημείο των πεσόντων Ευέλπιδων, το Σάββατο 13 Μαϊου και συνέχισε στις 11 στο μνημείο στο Κοντομαρί, στις 16.00-16.30 στον Κακόπετρο, στις 17.00-17.30 στα Φλώρια και στις 18.30 βρέθηκε στην Κάνδανο.

Ολόκληρη η διαδρομή του Στέργιου Αράπογλου μέσα από τα μνημεία των ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη:

  • Ν. ΧΑΝΙΩΝ (8): ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ – ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ – ΦΛΩΡΙΑ – ΚΑΝΔΑΝΟΣ – ΜΟΝΗ – ΛΙΒΑΔΑΣ – ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ – ΣΚΙΝΕΣ
  • Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ (10): ΚΑΛΗ ΣΥΚΙΑ – ΚΟΞΑΡΕ – ΓΕΡΑΚΑΡΙ – ΚΑΡΔΑΚΙ – ΒΡΥΣΕΣ – ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ – ΝΕΑ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ – ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ – ΛΟΧΡΙΑ – ΑΝΩΓΕΙΑ
  • Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (18): ΤΥΜΠΑΚΙ – ΚΑΜΑΡΕΣ – ΜΑΓΑΡΙΚΑΡΙ – ΒΟΡΙΖΙΑ – ΣΑΡΧΟΣ – ΔΑΜΑΣΤΑ – ΕΜΠΑΡΟΣ – ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΣ – ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ – ΒΑΧΟΣ – ΑΜΙΡΑΣ – ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙ – ΚΡΕΒΒΑΤΑΣ – ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΠΕΥΚΟΣ – ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ – ΚΑΛΑΜΙ – ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ
  • Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ (5): ΡΙΖΑ – ΓΔΟΧΙΑ – ΜΟΥΡΝΙΕΣ – ΜΥΘΟΙ – ΜΥΡΤΟΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ: 8+10+18+5=41

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζάκυνθος: Το νησί καιγόταν αλλά αυτόι συνέχιζαν το γλέντι στο πανηγύρι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο στα social media...

«SOS Τροχαία Εγκλήματα»: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη

ΗΕλλάδα με 621 θανάτους το 2023 από τροχαία κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα...

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια για πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη

Συνεχίζεται ο χορός των υποψηφιοτήτων μετά την συνεδρίαση της...