18.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης με καταγωγή από τα Σφακιά, η βράβευσή του από τον Πολάκη και τα επεισόδια στην παρουσίαση του βιβλίου του στα Χανιά

Ημερομηνία:

Eνας λαοφιλής στρατηγός αποτελεί εξαρχής αντίφαση, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό, όμως, είναι και ο ίδιος: ένας τσεχοφικός χαρακτήρας, γεμάτος αντιφάσεις που διαπλέκονται μεταξύ τους, κατακτώντας μία ιδιόρρυθμη συνοχή. Σε αντίθεση, όμως, με τον Τσέχοφ, που εκτός από τις αντιθέσεις προσδίδει και ραθυμία στους χαρακτήρες του, ο Φράγκος διακατέχεται από έναν ζήλο με ό,τι και αν καταπιάνεται. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι, ίσως, που τον έχει καταστήσει ένα είδος ροκ σταρ των Ενόπλων Δυνάμεων – και όχι μόνο. Οι οπαδοί του φτάνουν να τον θεωρούν μέχρι και «κομμάτι της εθνικής μας εφεδρείας». Η Λιάνα Κανέλλη τον είχε αποκαλέσει «μούσα του ελληνικού λαού».

Ακόμα και μετά την αποστρατεία του, ηγείται της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ φτάνει μέχρι και το Τορόντο ως επίτιμος καλεσμένος της Ομογένειας. Παρουσίες, φωτογραφίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις, κοπή πίτας, βραβεία, ομιλίες και πολλά ακόμα. Αρχετυπικός επαναστάτης του 20ού αιώνα για τους φίλους και θαυμαστές του. Επικίνδυνος ή γραφικός για τους ακόμα πιο φανατικούς πολέμιούς του, που στο άκουσμα και μόνο του ονόματός του αναφωνούν: «Αλλος Παπάγος μάς βρήκε».

Ο Στρατηγός Φράγκος έχει ρίζες από τα Σφακιά αφού ο πατέρας του, Στέργιος, γεννημένος το 1914 στη Χαριούπολη της Ανατολικής Θράκης, είχε πατέρα Σφακιανό και μάνα Ανατολικοθρακιώτισσα. Το όνομά του το πήρε από τον Σφακιανό παππού του που είχε φύγει από την Κρήτη εξαιτίας μιας βεντέτας. Ο παππούς του λεγόταν Δερμιτζάκης Φράγκος. Οι γονείς του ήθελαν να τον ονομάσουν Φράγκο Φράγκο, όμως, σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξή του, ο ιερέας πρότεινε να ονομαστεί Φραγκούλης, επειδή είχε διαβάσει σε ένα από τα έργα του Παπαδιαμάντη για τον χαρακτήρα του παπα-Φραγκούλη.

epitimos-dimotis-sfakion-o-fragkos-fragkoulis-1-315x236

Και μπορεί σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης να επιτίθεται στον Στρατηγό με αφορμή το Μακεδονικό, όμως τον Γενάρη του 2013 τον τιμούσε με ειδική εκδήλωση στα Σφακιά και θερμά λόγια.

Έλεγε κατά την εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου:

ImageHandler

«Ο παππούς του, καταγόταν από τα Σφακιά, ενώ ο ίδιος είναι ένας στρατιωτικός, ο οποίος υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις και αυτό αποτελεί… τιμή για τον Δήμο».

Την επόμενη ημέρα όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά για τον στρατηγό Φράγκο. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» στα Χανιά,«Ποιά Τουρκία, Ποιοί Τούρκοι;» (Εκδόσεις Λιβάνη), ομάδα πολιτών εισήλθε εκφράζοντας με έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία του. Προκλήθηκαν επεισόδια που οδήγησαν ακόμα και σε μηνύσεις και δικαστήρια.

Σε σχετικό κείμενό τους οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ανέφεραν:

epeisodia-fragkouli-660

“Εμείς ως αντιμιλιταριστές/στριες διακρίνουμε στο πρόσωπό του Φραγκούλη Φράγκου έναν προβεβλημένο εκπρόσωπο του βαθέως κράτους όπως και έναν θεαματικό εκφραστή του εγχώριου μιλιταρισμού. Η αντίθεσή μας σε αυτόν και τους ομοίους του είναι κάτι πέρα από δεδομένη. Το ίδιο είναι και η αλληλεγγύη μας σε όσες και όσους συμβάλλουν στο ξεμπρόστιασμα του ελληνικού εθνικισμού που σκοπεύει στην υποτίμηση της ζωής μας και μας θέλει μπλεγμένους-ες σε πολεμικές περιπέτειες. Εκφράζοντας την απέχθεια μας στην εθνική ενότητα του σιναφιού που συσπειρώνεται πίσω από τον Φραγκούλη Φράγκο, επιστρέφουμε παραφρασμένο το αγωνιώδες ερώτημά του: Ποια Ελλάδα, ποιοι Έλληνες ρε;”

Δείτε σχετικό βίντεο από τα επεισόδια:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=kV0KfTNm-mE”]

Να υπενθυμίσουμε ότι συντελεστές την παρουσίαση του βιβλίου του ήταν γνωστά στελέχη των Χανίων όπως ο πρώην Δήμαρχος Καντάνου εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δασκαλάκης, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην νομάρχης Ρεθύμνου Παναγιώτης Κλάδος αλλά και ο γνωστός δικηγόρος των Χανίων Γιάννης Ντερμανάκης.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ελικόπτερο Super Puma διασώθηκε γερμανίδα τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μία 51χρονη Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της...

Η σύλληψη των Τούρκων σε βίλα στα Χανιά αποκάλυψε τον αρχηγό συμμορίας, Ramazan Baygara

Συνελήφθη στην Αθήνα ο 29χρονος Ramazan Baygara, Τούρκος αρχηγός διαβόητης...