18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Ο συνδικαλισμός η εξουσία και οι συνδικαλιστές

Ημερομηνία:

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο συνδικαλισμός , στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες δηλαδή, η αυτοργάνωση των εργαζομένων έγινε για να τους στηρίξει σε διεκδικήσεις έναντι της εργοδοσίας σε άγριες εποχές. Η εργοδοσία είτε απαγόρευε τον συνδικαλισμό απολύοντας τους συνδικαλιστές είτε μερικές φορές προσπαθούσε να εξαγοράσει τους συνδικαλιστές με αρκετή επιτυχία. Παρόλα αυτά με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι κέρδισαν πολλά δικαιώματα τα οποία σήμερα οι εργοδότες μέσω των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ε.Ε, τα παίρνουν πίσω με πειραματόζωο την Ελλάδα που φαλίρισε λόγω κακής και διεφθαρμένης διαχείρισης.
Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση στον κομματικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό. Η εκάστοτε εξουσία εξαγοράζει τους κορυφαίους συνδικαλιστές για να ελέγχει το εργατικό κίνημα, με υπουργεία ή με ανώτατες θέσεις στην διοίκηση του κρατικού μηχανισμού. Ας δούμε τώρα και την ψυχολογική ανάλυση των συνδικαλιστών από τον Ψυχίατρο ψυχαναλυτή και καθηγητή κ. Ματθαίο Γιοσαφάτ και το βιβλίο του «Μεγαλώνοντας μέσα στην Ελληνική οικογένεια.»
«Κατά την πρώιμη νηπιακή ηλικία του παιδιού όταν οι γονείς είναι ανώριμοι. «Ο μπαμπάς το δέρνει συνέχεια η μαμά δεν κάνει τίποτα. Ο μπαμπάς αφήνει το παιδί να κάνει ότι θέλει, και η μαμά δεν κάνει τίποτα. Η μάνα αφήνει το παιδί να κάνει ότι θέλει, κι ο μπαμπάς είναι πολύ αυστηρός. Κι έτσι το παιδί έχει προβλήματα. Πολλά αντιδρούν εντονότατα Οι αναρχικοί δεν διάλεξαν να γίνουν αναρχικοί. Ήταν σένα τέτοιο οικογενειακό κλίμα και είπαν ¨ «στο διάβολο θα κάνω ότι θέλω.» Είναι αυτοί που θα κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα, αυτοί που γίνονται εργατοπατέρες και παρασύρουν τους άλλους να ζητούν περισσότερα. Συνήθως βολεύονται για να βοηθηθούν οι ίδιοι. Δεν είμαι εναντίον του συνδικαλισμού. Όμως στην Ελλάδα πολλοί «εργατοπατέρες» μόλις τακτοποιηθούν οικονομικά με τους γνωστούς τρόπους εγκαταλείπουν τον συνδικαλισμό και γίνονται βουλευτές και υπουργοί, και τότε πια είναι από πάνω. Και τότε μιλούν- το βλέπουμε κάθε μέρα στην τηλεόραση- εναντίον των διεκδικήσεων των εργαζομένων.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ