20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης παρακολουθεί και συζητά την ταινία Interstellar

Ημερομηνία:

Από την αρχή πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Το Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν είναι μια πολύ σπάνια κινηματογραφική εμπειρία.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι και μελλοντικό σημείο αναφοράς καθώς ‘’χωνεύει’’ στις περίπου τρεις ώρες της όλες τις δυνατότητες αλλά και ανισότητες του κινηματογραφικού μέσου σήμερα: Τη φιλοδοξία και τα επικά μεγέθη των σύγχρονων παραγωγών (κρατήστε το ποσό του budget: 160.000.000$), τις απεριόριστες δυνατότητες του μέσου οπτικά και αισθητικά (σημειώστε ότι έχουμε την πρώτη ‘’επιστημονική’’ απεικόνιση Μαύρης Τρύπας μέσα από ταινία του Hollywood- ό,τι βλέπουμε είναι απεικονίσεις εξισώσεων του φυσικού Kip Thorne!) αλλά και ταυτόχρονα τα όρια της σύγχρονης παραγωγής μύθων και ιστοριών.

Όμως πέρα απ’ όλα αυτά το Interstellar είναι και μία ταινία «επιστημονικής φαντασίας», όπου έχει δοθεί μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και στην επιστημονική ακρίβεια.

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης αναγνωρίζοντας ότι αυτή η ταινία πέρα από τις εξαιρετικές κριτικές που έχει λάβει προσπάθησε να μείνει πιστη σε επιστημονικά δεδομένα καλεί όλους τους φίλους του Συλλόγου σε μία κοινή θέαση, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο Mega Place.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο φουαγιέ του κινηματογράφου στις 18.45 ενώ μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όπως σημειώνεται και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο facebook event, το σενάριο της ταινίας περιλαμβάνει μια μαύρη τρύπα-σκουληκότρυπα από την οποία εξαρτάται και η εξέλιξη της όλης ιστορίας.

Στην ταινία λοιπόν θα δούμε μια αναπαράσταση του περιβάλλοντος μιας μαύρης τρύπας, τα φαινόμενα που οφείλονται στον δίσκο προσαύξησης και την βαρυτική εστίαση, βασισμένα σε ακριβείς υπολογισμούς που έγιναν από τον Kip Thorne, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της γενικής σχετικότητας του Einstein.

Για να δημιουργήσει μια ακριβή οπτική αναπαράσταση ο Kip Thorne αναπαρήγαγε ένα σύνολο εξισώσεων, στο οποίο βασίστηκε το λογισμικό των ειδικών εφέ.

Μετά από έναν χρόνο δουλειάς μιας ομάδας 30 ατόμων, χρησιμοποιώντας χιλιάδες υπολογιστές, ο Thorne και οι τεχνικοί ειδικών εφέ της ταινίας κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι εντελώς ρεαλιστικό. Να απεικονίσουν με ακρίβεια το πως ακριβώς φαίνεται στον χώρο μια μαύρη τρύπα.
Στηρίχθηκαν εξ΄ολοκλήρου σε γνωστές επιστημονικές αρχές, παίρνοντας υπόψη ότι η μαύρη τρύπα-σκουληκότρυπα περιστρέφεται με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός, συμπαρασύροντας το περιβάλλον της. Περίμεναν ότι η προσομοίωση θα έδειχνε γύρω από τη μαύρη τρύπα ένα φωτεινό δαχτυλίδι – σαν τα δαχτυλίδια του Κρόνου – γύρω από μια μαύρη σφαίρα.
Διαπίστωσαν όμως ότι οι στρεβλώσεις του χώρου γύρω από τη μαύρη τρύπα στρεβλώνει επίσης και τον δίσκο προσαύξησης, δημιουργώντας ένα φωτοστέφανο εντυπωσιακού σχήματος. Στην αρχή νόμισαν ότι είναι κάποιο υπολογιστικό πρόβλημα, αλλά ο Thorne επαλήθευσε ότι η μοντελοποίηση του φαινομένου ήταν σύμφωνη με τους μαθηματικούς υπολογισμούς του.

Οι δημιουργοί της ταινίας “Interstellar”, ισχυρίζονται ότι θα δούμε μια μαύρη τρύπα στην οθόνη όπως θα φαίνονταν στην πραγματικότητα – “όπως ακριβώς συμπεριφέρεται η φύση”. Μάλιστα ο Thorne δήλωσε ότι θα μπορούσε να δημοσιεύσει τουλάχιστον δυο επιστημονικά άρθρα με βάση τους υπολογισμούς του σχετικά με την ταινία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...