14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων συντάσσεται με την ανακοίνωση μερίδας εργαζομένων του ΣΥΝΚΑ

Ημερομηνία:

O Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση “μετα από καταγγελίες δεκάδων συναδέλφων μας για τις εξελίξεις που υπάρχουν στην εταιρία SYNKA , υιοθετεί και αναδημοσιεύει την ανακοίνωση που έβγαλαν δεκάδες συνάδελφοι εργαζόμενοι στην εταιρία SYNKA . Παράλληλα καλούμε σε συμπόρευση και στήριξη στους εργαζομένους, από το επιχειρησιακό σωματείο SYNKA με Γ.Σ.”

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση μερίδας εργαζομένων τονίζεται ότι:

Εμείς οι εργαζόμενοι στα S/MSYNKA παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν βρει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την αλλαγή της νομικής μορφής της επιχείρησης, από συνεταιριστική σε Α.Ε.. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τις φήμες που κυκλοφορούν καθημερινά μέσα στα καταστήματα, αλλά και η ως τώρα εμπειρία μας από την τροπή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ο καθημερινός μας εργασιακός βίος, μας κάνει και ανησυχούμε.

Γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία μας, ότι καμία εξέλιξη δεν υπήρξε ώστε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας μας. Το αντίθετο μάλιστα. Πάντα με επιχειρήματα ότι, «μας πιέζει ο ανταγωνισμός», ότι «τα πράγματα θα βελτιωθούν», ή ότι «τουλάχιστον έχουμε δουλειά», ότι «τουλάχιστον είμαστε καλύτερα από άλλους», ο αυξημένος φόρτος εργασίας, το μεγαλύτερο άγχος, οι ατέλειωτες ώρες δουλειά – πολύ συχνά χωρίς ρεπό, έχουν έρθει και έχουν μείνει.

Είδαμε τη ζωή μας να χειροτερεύει, ακόμα και με την υπάρχουσα μορφή του «Συνεταιρισμού», με αποφάσεις και πρακτικές όπως: Το άνοιγμα όλες τις μέρες – και τις Κυριακές – των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές. Την μισθολογική διαφορά μεταξύ των νέων εργαζόμενων σε σχέση με τους παλιούς, τις διαφορετικές συνθήκες για την πληρωμή υπερωριών για κάθε συνάδελφο.Την ύπαρξή πολλών διαφορετικών σχέσεων εργασίας μέσα στην επιχείρηση (2μηνα, 4μηνα, ημιαπασχόληση, κτλ).Τις ελάχιστες νέες προσλήψεις την ίδια ώρα που σε συγκεκριμένες ειδικότητες και πόστα η δουλειά έχει διπλασιαστεί κτλ.. Εμείς βγάλαμε το «φίδι απ’ την τρύπα»την περίοδο της πανδημίας αφού βγάζαμε διπλάσια δουλειά για να καλύψουμε τους συναδέλφους μας με κορονοϊό. Εμείς που όλα αυτά τα χρόνια είμασταν ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της εταιρίας.

Τώρα, με την σχεδιαζόμενη μετατροπή της επιχείρησης σε ΑΕ, υπάρχει μεγάλη αγωνία και άγχος για τις εξελίξεις που ενδεχομένως αυτή θα επιφέρει στη δουλειά μας, στα δικαιώματα που έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε ή ακόμα και στις ίδιες τις θέσεις εργασίας μας. Ξέρουμε τα παραδείγματα από τους συναδέλφους στον Μαρινόπουλο, στο ΑΡΙΑΔΝΗ, σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις όπου πάντα τα δικαιώματα των εργαζομένων – και ιδιαίτερα των παλαιότερων εργαζόμενων, ήταν το «αγκάθι» που έπρεπε να φύγει κατά την αλλαγή στο επιχειρησιακό μοντέλο. Ξέρουμε όμως και ότι όποια δικαιώματα κρατήθηκαν, αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης των εργαζομένων, όπου η ανησυχία τους έγινε η αφορμή για πράξεις.

Απευθυνόμαστε στο Δ.Σ. του σωματείου μας και ρωτάμε: Για πόσο θα είμαστε ανενημέρωτοι; Για πόσο δεν θα συζητάμε αυτά τα προβλήματα που ήδη έχουμε, αλλά και τις αγωνίες μας για το μέλλον;

Όποια νομική μορφή της εταιρίας και να επιλέξει η συνέλευση των μετόχων του ΣΥΝΚΑ , αν δηλαδή θα είναι συνεταιρισμός ή Α.Ε., εμείς ως εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να κινηθούμε για:

  • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα μας και θα αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω διεύρυνσή τους. Με αυξήσεις μισθών στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας. Οι εξελίξεις να μην σταθούν αφορμή για απολύσεις ή δυσμενείς μεταθέσεις.

Απαιτούμε από το Δ.Σ. του σωματείου μας να συγκαλέσει άμεσα Γ.Σ. ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις  και να συζητήσουμε το πώς θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...