13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο ΤΟΕΒ Κουντούρας να γίνει εργαλείο ανάπτυξης

Ημερομηνία:

Ο ΤΟΕΒ Κουντούρας πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή, πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για τις περιοχές που έχουν προοπτική, και να συμβάλει με τον τρόπο του στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Πρέπει να δώσει νερό και σε άλλες περιοχές οι οποίες προσφέρονται ή έχουν ήδη καλλιέργειες και δη ελαιώνες και κηπευτικά, μιάς και φημίζεται η περιοχή μας για τα αρίστης ποιότητας κηπευτικά που παράγει, το λάδι κλπ.

Αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει;

Ολόκληρες περιοχές παραμένουν άνυδρες ή ποτίζονται ευκαιριακά με διάφορες μεθόδους από τους ιδιοκτήτες του, ακόμα και με ποτιστήρια, αφού δεν έχουν τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες τους για μια σύγχρονη κι ολοκληρωμένη παραγωγή.

Το τωρινό Δ/Σ του οργανισμού, παραμένει άκαμπτο παρόλες τις συνεχείς εκκλήσεις καλλιεργητών και ιδιοκτητών γής στην απόδοση αρδεύσιμου νερού για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους!

Έτσι, στερούμενοι το νερό οι ιδιοκτήτες ή οι παραγωγοί, στερούν από την Εθνική Οικονομία αλλά και από τους ίδιους, ένα εισόδημα που ιδιαίτερα σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ χρήσιμο. Ταυτόχρονα ο όρος ανάπτυξη πραγματικά εξανεμίζεται, αφού ενώ υπάρχει η δυνατότητα, εξακολουθεί να μην έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα μιάς σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας!

Κι εδώ συμβαίνει κι ένα οξύμωρο.. Η γεώτρηση του Τοέβ από όπου ποτίζεται όλη η Κουντούρα βρίσκεται στην κοίτη του χειμάρρου Πελεκανιώτη. Ποτίζεται, λοιπόν, όλη η Κουντούρα, ποτίζεται η Δυτική κοίτη του χειμάρρου Πελεκανιώτη, αλλά η Ανατολική ΔΕΝ ποτίζεται! Δεν δίνει νερό ο Τοέβ στην Ανατολική κοίτη του χειμάρρου Πελεκανιώτη πράμα που όχι μόνο είναι οξύμωρο, αλλά και παράλογο!!

Σε μια συζήτηση που είχα πρόσφατα με τον Πρόεδρο του Τοέβ Μανουσάκη Αγγελή, μου είχε πεί ότι ο Τοέβ μοίρασε το νερό που έβγαλε από την κοίτη του Πελεκανιώτη το 1977, και τότε οι παρόχθιοι ιδιοκτήτες του Πελεκανιώτη ανατολικά, έλειπαν, και γι αυτό δεν τους δόθηκε νερό. Με λίγα λόγια δεν τους έχει αναγνωρίσει ο Τοέβ δικαιώματα χρήσης νερού για να ποτίζουν τα χωράφια τους!!!

Η ιστορία λοιπόν ξεκινάει για τον Πρόεδρο του Τοέβ από το 1977, ξεχνώντας και διαγράφοντας όλα τα προηγούμενα έτη για να μην πώ όλους τους προηγούμενους αιώνες! Ιστορικά λοιπόν, ας πούμε το 1950, η ανατολική όχθη του Πελεκανιώτη ποτίζονταν, εν αντιθέσει με την Κουντούρα που ήταν ασπάλαθοι! Ιστορικά, το 1920 ας πούμε, η Ανατολική όχθη του Πελεκανιώτη ποτίζονταν και η Κουντούρα ήταν ασπάλαθοι! Ιστορικά άς πούμε, τον προηγούμενο αιώνα, η ανατολική όχθη του Πελεκανιώτη ποτίζονταν, ενώ η Κουντούρα ήταν ασπάλαθοι! Γιατί ο Πρόεδρος του Τοέβ “τα βλέπει” όλα από το 1977 και μετά, παραγκωνίζοντας Δικαιώματα αιώνων ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολική κοίτης του χειμάρρου Πελεκανιώτη;;

Δεν ξεκινά η Ιστορία το 1977!!

Υποθέτω βέβαια πως δεν είναι η μόνη περιοχή που αντιμετώπισε αυτή την μεταχείριση από τον Τοέβ…

Ο Τοέβ πρέπει να αλλάξει. Και για να αλλάξει πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον ο Πρόεδρος του.

Πρέπει να δοθεί νερό και σε άλλους ιδιοκτήτες γής για να καλλιεργήσουν κατεξοχήν χωράφια που καλλιεργούνταν από παλιά, και με την σημερινή δυνατότητα της λιμνοδεξαμενής δεν νομίζω να υπάρχει πιά πρόβλημα.

Καλώ λοιπόν στις εκλογές της Δευτέρας 20 Αυγούστου 2012 να ψηφιστεί ένα Δ/Σ του Οργανισμού που θα προωθήσει την Ανάπτυξη, που θα διορθώσει αδικίες, που θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, που θα αγκαλιάσει και θα βοηθήσει την τοπική παραγωγή.

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: «Η λειτουργία και η σύσταση των ΤΟΕΒ καθορίζεται σήμερα σύμφωνα με τον Ν. 3881 ως αναγκαστικών συνεταιρισμών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών με ανταποδοτική λειτουργία.  Τα μέλη των ΤΟΕΒ είναι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οι οποίοι και εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους και το διοικητικό συμβούλιο. Οι οικονομικοί πόροι των οργανισμών προέρχονται από τις ανταποδοτικές εισφορές των μελών τους και ΟΧΙ από κρατικές επιδοτήσεις. Ενώ παράλληλα, ο ετήσιος προϋπολογισμός και απολογισμός των ΤΟΕΒ υπόκειται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε σχετικούς ελέγχους από την εντεταλμένη οικονομική επιθεώρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»

Ν. ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί αγρότες είναι οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στους Τ.Ο.Ε.Β. . Οι Οργανισμοί αυτοί, με τον τρόπο που λειτουργούν, έπαψαν πλέον εδώ και αρκετά χρόνια ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Σταμάτησαν ουσιαστικά να λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των αγροτών. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους αλλά και τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποβαίνει τελικά σε βάρος των αγροτών.
Ο τρόπος διοίκησής τους πάσχει αφού είναι πασίγνωστο ότι λαμβάνονται αποφάσεις σε άδειες Γενικές Συνελεύσεις με την παρουσία ελάχιστων αντιπροσώπων.
Χαρακτηριστικό δείγμα της κακοδιαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και των διοικητικών δυσλειτουργιών είναι η ανεξέλεγκτη και άναρχη τιμολογιακή πολιτική των Τ.Ο.Ε.Β. στα αρδευτικά τέλη των κρατικών αντλιοστασίων. Οι αγρότες που τα χωράφια τους αρδεύονται από κρατικές γεωτρήσεις, χρεώνονται με τέλη στα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.»

ΣΠΥΡΟΣ Θ. ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

fotoplasi@gmail.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ