Καταρρέουν τα χρηματιστήρια διεθνώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές των μετοχών και του πετρελαίου να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μετά τα αντίποινα που ανακοίνωσε η Κίνα στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλλε ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον πανικό να εξαπλώνεται ραγδαία, δημιουργώντας ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου στις παγκόσμιες αγορές.
Ήδη στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 3% ή περίπου 1.250 μονάδες στις 39.300 και εισέρχεται επίσημα σε περιοχή διόρθωσης, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,6% στις 5.202 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται πλέον σε «bear market», καταγράφει βουτιά 3,75% στις 15.930 μονάδες. H χθεσινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη για τον Nasdaq από τον Μάρτιο του 2020. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020.
Εικόνα παγκόσμιου «risk off» επικρατεί στις διεθνείς αγορές καθώς ξέσπασε παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Η σημερινή πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι «συνεχίζονται οι ανησυχίες για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ» αλλά επίσης και «για την απάντηση της Κίνας, που ήρθε γρηγορότερα απ’ όσο αναμενόταν», σχολίασε ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, της CFRA.
Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί είναι μεγαλύτεροι από ότι αναμενόταν, δεν έχουν τιμολογηθεί από τις αγορές, και μπορεί να στείλουν τις μετοχές σε bear market και την ψυχολογία στα τάρταρα, παρότι οι αποτιμήσεις, οι προσδοκίες και οι ροές είναι αυξημένες. Οι μετοχές υποχωρούν, καθώς ο νέος γύρος επιθετικών δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ κλιμάκωσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και πυροδότησε φόβους για οικονομική επιβράδυνση και άνοδο του πληθωρισμού.
Το «ξεπούλημα» εντάθηκε μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ με την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τερματίζει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για αποκλιμάκωση της έντασης, με τον κίνδυνο οι μεγαλύτερες οικονομίες να οδηγηθούν σε ύφεση.
Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου.
Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφαν σήμερα μεγάλη πτώση, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου: η Alibaba κατέγραφε πτώση 9,56% και οι ανταγωνίστριές της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου PDD (ιδιοκτήτρια του Temu) 7,55% και η JD.com 8,35%.
Οι έξι από τις «Επτά Υπέροχες», τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, βλέπουν επίσης τη μετοχή τους να πέφτει: η Tesla (-6,54%), η Alphabet (-0,20%), η Amazon (-1,98%), η Meta (-3,03%), η Apple (-2,86%), και η Nvidia (-4,22%). Μόνο η Microsoft κινείται στο «πράσινο» (+0,31%).
Στον τομέα της ένδυσης, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, το Βιετνάμ ή την Καμπότζη, συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, όπως η Gap (-3,22%), η Ralph Lauren (-4,93%), η Lululemon (-5,03%) και ο αμερικανικός κολοσσός Nike (-3,12%).
Ενώ αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, στον τραπεζικό τομέα, η Morgan Stanley χάνει 6%, ενώ η Goldman Sachs 5,5%. Η Citigroup και η JPMorgan Chase καταγράφουν απώλειες 8% και 6% αντίστοιχα, ενώ η Wells Fargo πέφτει 5%.
Την ίδια ώρα η JP Morgan αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ και παγκοσμίως φέτος από το 40% στο 60%, λόγω των σαρωτικών αμοιβαίων δασμών. «Οι ανατρεπτικές πολιτικές των ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες προοπτικές όλο τον χρόνο», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan.
Προσθέτουν ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν, ενώ ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Γκρος προειδοποίησε τους επενδυτές «να μην αγοράσουν τη βουτιά». «Αυτό είναι ένα κοσμοϊστορικό συμβάν για την οικονομία και την αγορά, παρόμοιο με το 1971 και το τέλος του κανόνα του χρυσού, με τη διαφορά ότι έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες», τόνισε.
«Οι επενδυτές δεν πρέπει να επιχειρήσουν να “πιάσουν ένα μαχαίρι” που πέφτει», είπε και πρότεινε στους επενδυτές να αγοράσουν τις μετοχές εγχώριων εταιρειών όπως η Verizon, η Altria και η AT&T, που προσφέρουν σχετικά ασφαλή μερίσματα σε ένα περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων.
Νωρίτερα σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, απαντώντας έτσι στους νέους δασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης. Βέβαια, αν και οι δασμοί του Πεκίνου είναι ακριβώς το ίδιο ποσοστό που επέβαλε και η αμερικανική κυβέρνηση στην Κίνα, ωστόσο, στο 34% των ΗΠΑ προστίθεται ο υφιστάμενος δασμός ύψους 20%, που ίσχυε ήδη.
Το Πεκίνο επίσης ανακοίνωσε ελέγχους στις εξαγωγές κάποιων κατηγοριών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, με ισχύ από σήμερα καθώς επίσης ότι προσθέτει αρκετές αμερικανικές οντότητες σε κατάλογο ελέγχου εξαγωγών και ότι χαρακτηρίζει άλλες ως «μη αξιόπιστες».
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Πεκίνο στοχοποιεί 16 αμερικανικές εταιρείες, με τις κινεζικές αρχές να τις τοποθετούν σε έναν αυστηρό κατάλογο ελέγχου εξαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, 11 από αυτές χαρακτηρίζονται ως «αναξιόπιστες», δίνοντας στην κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων.
Η κινεζική αντεπίθεση δεν σταματά εδώ. Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις εισαγωγές εξαρτημάτων αξονικού τομογράφου από τις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ προχωρούν σε πλήρη διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πουλερικών από δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, την Mountaire Farms of Delaware και την Coastal Processing. Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες στα αμερικανικά προϊόντα, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη διαμάχη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Truth Social απάντησε στην Κίνα με χρησμούς. Υποστήριξε ότι η Κίνα «πανικοβλήθηκε», και έκανε λάθος χειρισμούς μετά τα αντίμετρα που ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο στους νέους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, δήλωσε ότι «δεν θα αλλάξει ποτέ τις πολιτικές του», καθώς ο εμπορικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί σεισμό στις αγορές του πλανήτη, βυθίζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
«Η Κίνα το παίζει λάθος, πανικοβλήθηκε – το μόνο πράγμα που δεν έχει περιθώριο να κάνει», έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social.
Παράλληλα, στάθηκε στα στοιχεία για την αγορά εργασίας και μίλησε για «φοβερούς αριθμους» «πολύ καλύτερα απ’ όσο αναμένονταν». «Ηδη δουλεύει. Κρατήστε γερά, δεν μπορούμε να χάσουμε», είπε, ενώ έστειλε μήνυμα στους επενδυτές μετά τις έντονες αντιδράσεις κυρίως του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να παύσουν να επενδύουν στις ΗΠΑ: «Στους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις ΗΠΑ και επενδύουν τεράστια ποσά οι πολιτικές μου δεν θα αλλάξουν ποτέ. Αυτή είναι μια θαυμάσια στιγμή να γίνετε πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι τώρα είναι η «τέλεια στιγμή» για τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
Ο οικονομικός εφιάλτης συνεχίζεται, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών της Wall Street να σκιαγραφούν ένα ζοφερό μέλλον. Οι ενδείξεις δείχνουν επερχόμενο κραχ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους φόβους για έναν ανεξέλεγκτο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να γίνονται πλέον πραγματικότητα. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση αυτής της οικονομικής σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων, με επιπτώσεις που θα πλήξουν όχι μόνο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βίωσε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, με τον Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται κατά 4,83%, πέφτοντας στις 1.597,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα, σημειώνοντας βουτιά 7,15%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κατέρρευσε κατά 5,15%. Αντίστοιχα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM υποχώρησε 4,08%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,3 δισ. ευρώ και συνολικά 7,1 δισ. ευρώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600, μετά τη χθεσινή πτώση 2,57%, σημειώνει νέα «βουτιά» σήμερα 4,4%, με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στην υποχώρηση με πτώση 10%, μετά το -5,53% της Πέμπτης.
«Γκρεμίζονται» πάνω από 7% και 5% αντίστοιχα οι μετοχές των ναυτιλιακών κολοσσών Maersk και Hapag-Loygd, που θεωρούνται βαρόμετρα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτης Euro Stoxx 50, σημειώνει επίσης ισχυρές απώλειες άνω του 4,2%.
Οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες πρώτων υλών υφίστανται μεγάλη πίεση, με τη μετοχή της ArcelorMittal να υποχωρεί κατά 10,66% στο Παρίσι. Στο Λονδίνο, η Glencore υποχωρούσε κατά 9,53% και στη Φρανκφούρτη η βιομηχανία Thyssenkrup κατά 10,39%.
Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν και οι τράπεζες: στο Παρίσι, η μετοχή της Société Générale έπεφτε κατά 12,26%, της BNP Paribas κατά 8,40%. Στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 10,82% και στο Λονδίνο η Barclays κατά 10,10%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 4%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 3,8%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 3,84%. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημειώνει «βουτιά» άνω του 6,5%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 χάνει 5%.
Την ίδια στιγμή, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι τιμές του Brent βυθίζονται κατά 5,7%, αγγίζοντας τα 65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) καταγράφει απώλειες 6%, πέφτοντας στα 60 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές βλέπουν τον εφιάλτη του 2020 να επιστρέφει, με φόβους ότι η κρίση μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα της πανδημίας.
Το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.
Eυνοημένα βγαίνουν τα ομόλογα από τον εμπορικό πόλεμο. Από την εξέλιξη αυτή διαφαίνεται ότι η αγορά των ομολόγων, η οποία συνέχισε και χθες την ανοδική της πορεία, θα βγει ο μεγάλος νικητής. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 11 μονάδες βάσης στο 3,93%.
Ο κίνδυνος της ύφεσης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, στρέφει τους επενδυτές στην «ασφάλεια των ομολόγων» με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κινούνται ανοδικά. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, όπου είναι και μεγαλύτερος ο κίνδυνος να διολισθήσει η οικονομία σε ύφεση, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Οκτώβριο. Οι αγορές προξοφλούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,9% μέχρι το τέλος του έτους.
Η καταιγίδα ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, σε μια κίνηση κλιμάκωσης του οικονομικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων σπάνιων γαιών και χημικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων Σαμάριο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, Δυσπρόσιο, Λουτήτιο, Σκάνδιο και Ύττριο, απειλώντας νευραλγικούς τομείς της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Πεκίνο στοχοποιεί 16 αμερικανικές εταιρείες, με τις κινεζικές αρχές να τις τοποθετούν σε έναν αυστηρό κατάλογο ελέγχου εξαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, 11 από αυτές χαρακτηρίζονται ως «αναξιόπιστες», δίνοντας στην κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων.
Η κινεζική αντεπίθεση δεν σταματά εδώ. Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις εισαγωγές εξαρτημάτων αξονικού τομογράφου από τις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ προχωρούν σε πλήρη διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πουλερικών από δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, την Mountaire Farms of Delaware και την Coastal Processing. Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες στα αμερικανικά προϊόντα, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη διαμάχη.
Ο οικονομικός εφιάλτης συνεχίζεται, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών της Wall Street να σκιαγραφούν ένα ζοφερό μέλλον. Οι ενδείξεις δείχνουν επερχόμενο κραχ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους φόβους για έναν ανεξέλεγκτο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να γίνονται πλέον πραγματικότητα. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση αυτής της οικονομικής σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων, με επιπτώσεις που θα πλήξουν όχι μόνο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 228.000 από 117.000 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν 135.000 νέες θέσεις εργασίας.