Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Η σκιά των 53 απλώνεται σιγά σιγά πάνω από την Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα, τα πράγματα δείχνουν λίγο πιο σοβαρά. Και σχετίζονται με την θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα γίνει… καταμέτρηση δυνάμεων, αφού διεκδικητές είναι οι Χρήστος Μαντάς και Σωκράτης Φάμελλος.
Την θέση λοιπόν, διεκδικεί εκ νέου ο Χρήστος Μαντάς και βρίσκει σύμμαχο σ’ αυτήν του την επιθυμία τον προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Προέδρου της Βουλής, ΝίκοΒούτση. Όμως, το Μαξίμου έχει άλλη άποψη και για την ακρίβεια θεωρεί ότι ο Μαντάς όχι μόνο είναι στέλεχος των 53, «πιο 53 δεν γίνεται» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιπλέον δεν βοήθησε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση βρισκόταν υπό κατάρρευση να συγκρατήσει με τον τρόπο του μερικούς βουλευτές της συγκεκριμένης ομάδας αποτρέποντάς τους από το να ψηφίσουν κατά ή παρών.
Τήρησε δηλαδή αποστάσεις αν δεν ευνόησε τέτοιες συμπεριφορές, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να παίζει με θέματα προσωπικών στάσεων μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Άλλωστε, αναφέρουν στελέχη της από την στιγμή που για την θέση του γενικού γραμματέα της Βουλής προαλείφεται ο Κώστας Αθανασίου, επίσης στέλεχος των 53, δεν είναι απαραίτητο σε όλα τα πόστα να παρατηρείται υπερεκπροσώπησή τους.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν πολύ πιθανόν για την θέση του γραμματέα της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ να προταθεί εις εκ των βουλευτών Φάμελλου και Σαντορινιού και τονίζουν ότι για τον Χρήστο Μαντά υπάρχουν και άλλες θέσεις εφόσον επιθυμεί να υπηρετήσει την κοινοβουλευτική ομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Το θέμα θα συζητηθεί και στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας σήμερα.
Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι η περίφημη ομάδα των 53 της Κουμουνδούρου δεν έχει δώσει δικαιώματα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, με εξαίρεση το κρεσέντο της Βασιλικής Κατριβάνου που προκάλεσε με την στάση της σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση κυρίως για την αντίδρασή της στην υπουργοποίηση του Μάρκου Μπόλαρη. Κι αυτό γιατί έγινε με κρυφό τρόπο και χωρίς να ενημερωθεί το κόμμα με μία ανακοίνωση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει σχεδόν διαλυθεί μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας.