Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο όργανο και πότε θα επανακαθορίσει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα χθες στους συντρόφους του ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί πολιτικά και εισηγήθηκε συνέδριο (έκτακτο) για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Όμως τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και της ΔΕΑ-ΚΟΕ έχουν άλλη γνώμη και αξιώνουν να γίνει άμεσα συνέδριο, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας ευελπιστώντας πως σε περίπτωση που το συνέδριο υιοθετήσει τις δικές τους απόψεις θα μπορέσουν να μπλοκάρουν την ψήφιση του νέου προγράμματος. Επίσης, ζητούν διαρκές συνέδριο πιστεύοντας ότι εξασφαλίζοντας την ίδια σύνθεση συνέδρων με το τελευταίο τακτικό συνέδριο θα μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα το σώμα και ουσιαστικά να κερδίσουν το κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να προσγειώσει τους διαφωνούντες λέγοντας : Θέλετε διάσπαση του κόμματος πριν από την συμφωνία; Θέλετε να τα παρατήσουμε; Κι αυτό που δεν καταφέρνουμε ως κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα το καταφέρουμε ως αντιπολίτευση;» Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την μειοψηφία και για την προσπάθειά τους να υιοθετήσουν το 62% του δημοψηφίσματος και να το μεταφράσουν ως εντολή του λαού για επιστροφή στην δραχμή. « Το όχι του δημοψηφίσματος δεν ήταν ναι στην δραχμή» τους είπε σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική διαφωνία με την επιλογή της δραχμής.
Πάντως από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στην ΠολιτικήΓραμματεία υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος και ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ υπέρ των μνημονίων. Ορισμένα μέλη της πλατφόρμας άσκησαν κριτική στο Μαξίμου για τις διαρροές που αφορούσαν την στάση των βουλευτών που καταψήφισαν.
Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα στις 16:00, το πιθανότερο χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, προκειμένου να οριστικοποιηθούν ζητήματα για την πορεία των διαδικασιών από εδώ και πέρα. Τα μέλη της ΠΓ καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία τοποθετείται στο τέλος της εβδομάδας, αλλά και για τη συνεδριακή διαδικασία.