17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο Τσίπρας ψάχνει «ασπίδα» για τους πλειστηριασμούς σε Ολάντ-Μέρκελ-Γιούνκερ

Ημερομηνία:

«Ασπίδα» υπέρ της μεσαίας τάξης βάζει η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις των δανειστών (του ΔΝΤ περισσότερο, εν προκειμένω) αναφορικά με τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

Χαρακτηριστικό των «άγριων» διαθέσεων της άλλης πλευράς είναι ότι ακόμη και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις θέτει ως όριο προστασίας τα 1.250 ευρώ καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, όταν η κυβέρνηση βάζει τον αντίστοιχο πήχη στα 2.000 ευρώ.(Υπενθυμίζεται ότι από τα έσοδα που μπαίνουν μηνιαίως σε κάθε νοικοκυριό, ζητούμενο είναι από τα λεφτά αυτά να βρίσκεται και η δόση του στεγαστικού δανείου).

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει τεράστια και στα άλλα δύο κριτήρια,αντικειμενική αξία (120.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές, 200.000 αντιπροτείνει η Αθήνα) καισύνολο χρεών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες (επίσης 120.000 έναντι 200.000). Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση αποδέχεται δίχτυ προστασίας για το 60% των στεγαστικών δανείων (ή λίγο παρακάτω), όταν οι συνομιλητές της το θέτουν στο 36% !

Στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση, είτε δια του πρωθυπουργού είτε δια των αρμοδίων υπουργών και τεχνοκρατών, αντιπαρέβαλε διάφορα επιχειρήματα σύμφωνα με πληροφορίες: ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει τέτοιες θέσεις, ότι θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια, ότι την περίοδο αυτή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του προσφυγικού ζητήματος. Αλλά και ειδικότερα επιχειρήματα, όπως  ότι ούτε η αγορά ακινήτων και οι τράπεζες βγαίνουν ωφελημένες, ότι, τελικώς, κουλτούρα πληρωμής των δανείων δεν χτίζεται με τέτοιες εξοντωτικές θέσεις.

Από χθες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες -σύμφωνα με συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα ο Φρ. Ολάντ εμφανίσθηκε ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, ο Ζ. Κλ. Γιουνκέρ πιο συγκρατημένος, ενώ ως και η Ανγκ. Μέρκελ ανέλαβε να τις μεταφέρει στο πραγματικό «αφεντικό» του Eurogroup, τον Β. Σόιμπλε.

Και, παρά το γεγονός ότι εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται σήμερα, εν τούτοις όλο το πρωινό η Αθήνα θα αναλωθεί στην προσπάθεια να πεισθούν και άλλες κυβερνήσεις, προκειμένου να ρίξει νερό στο κρασί του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Με στόχο εν τέλει, να σταλεί αντίστοιχο μήνυμα στους επικεφαλής των κλιμακίων που καταφθάνουν την Τρίτη, στην Αθήνα.

Ενώ, αν όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν, τότε υπάρχει και η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, στη Βαλέτα, την Τετάρτη και την Πέμπτη…

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ