Ο Γερμανός καθηγητής του οποίου η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από ακαδημαϊκούς κύκλους και τύγχανε μεγάλης θετικής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας.
Ο Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του στην Ελλάδα το 1967 με υποτροφία της χούντας, αν και η δημοκρατικότητά του δεν αμφισβητείται, σίγουρα οι θέσεις του σε κάποια καίρια ζητήματα είναι σε σύγκρουση με τις εκφρασμένες θέσεις της χώρας μας.΄
Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και οι Γερμανικές αποζημιώσεις, οι οποίες, όπως ο καθηγητής είχε πει σε παλαιότερο δημοσίευμα των Financial Times της Γερμανίας, “έχουν καταβληθεί πολλές φορές”.
Ρίχτερ: “Οι γερμανικές αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί πολλές φορές”
Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική έκδοση των Financial Times στο δημοσίευμα με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2012 αναρωτιόταν «τι έκαναν οι Έλληνες» τα χρήματα των αποζημιώσεων, για τα οποία αποφαίνεται ότι τα διαχειρίστηκαν πλημμελώς.
Και σημειωνόταν τα εξής:
«Πριν από δύο χρόνια, μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας όλα ήταν ξεκάθαρα: ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι οι αποζημιώσεις «παραμένει ανοιχτό ερώτημα, όμως δεν τίθεται στην ημερήσια διάταξη, καθώς αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετικά προβλήματα»».
Η επαναφορά του ζητήματος από το υπουργείο Οικονομικών «λίγο πριν από την έκθεση της τρόικας», για τη γερμανική εφημερίδα σημαίνει ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της». Όμως, η Γερμανία έχει ήδη καταβάλει αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μόνο που τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στον παραλήπτη τους», υποστηρίζει.
Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά στον καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί πολλές φορές. «Αμέσως μετά τον πόλεμο, η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή 30.000 τόνων βιομηχανικών αγαθών προς την Ελλάδα. Δέκα χιλιάδες τόνοι φορτώθηκαν σε βρετανικά πλοία με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Δεν έφθασαν ωστόσο ποτέ», λέει ο Χάιντς Ρίχτερ.
«Τα υπόλοιπα σκούριαζαν επί 2 χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου μέχρι που πουλήθηκαν στους Βρετανούς. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα. Το 1953 η Βόννη χορήγησε 200 εκατ. μάρκα επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, ένα είδος κεκαλυμμένης αποζημίωσης χωρίς ωστόσο να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Τέλος η Ελλάδα έλαβε 115 εκατ. μάρκα ως επανορθώσεις για τις θηριωδίες των ναζί. Και αυτά τα χρήματα όμως χάθηκαν», προσθέτει.
Προς τι, τότε, η ανακίνηση του θέματος, αναρωτιόταν η εφημερίδα. «Λόγω της πίεσης των δανειστών για απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων», δίνουν την απάντηση οι Financial Times Deutschland.
Άραγε, οι εκφρασμένες θέσεις του καθηγητή Ρίχτερ ενάντια στην καταβολή Γερμανικών αποζημιώσεων και με ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στη Μάχη της Κρήτης, δεν αρκούσαν για να προβληματιστούν οι του Πανεπιστημίου Κρήτης πριν προχωρήσουν στην αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα;
Ο Ρίχτερ για τον ΣΥΡΙΖΑ: “δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη”
Να υπενθυμίσουμε ότι ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ είχε εκφραστεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και για το ΣΥΡΙΖΑ αφού σε παλαιότερη συνέντευξή του στη DW και πιο συγκεκριμένα στις 17 Μαϊου του 2012 είχε δηλώσει ότι “δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη”:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να συμπράξει με οιονδήποτε τρόπο με τα άλλα κόμματα. Προβλέπουν ότι θα λάβουν περίπου 30 % (στις επόμενες εκλογές) και γι΄ αυτό δεν είναι συνεργάσιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει κάτι που είχε συζητηθεί στην αρχική φάση, τρόπον τινά μια προσπάθεια εκβιασμού. Ελπίζουν ότι μπορούν να εντείνουν τις πιέσεις γιατί (πιστεύουν ότι) οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενο ντόμινο και ότι, προκειμένου να το αποφύγουν, θα υποχωρήσουν εντέλει έναντι των Ελλήνων. Αυτό πρέπει να είναι περίπου το σκεπτικό τους. Ή αυτοί που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Είναι πιθανό και αυτό…».