16.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Ο Χάρης Μαμουλάκης για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο: Τα δίνει όλα στις μεγάλες επιχειρήσεις, αποκλείει τις μικρές. Κλασική ΝΔ

Ημερομηνία:

Σκληρή κριτική από τον Τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή για τη μεροληψία του νομοσχεδίου υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία σύγκρισης με τον νόμο του 2016

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης για μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και αποκλεισμό των μικρομεσαίων, τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μαμουλάκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ του 2022, ενός νόμου που, όπως υποστήριξε, απέτυχε στην πράξη. Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις για ισχυρή ανάπτυξη, ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι από τα 13 καθεστώτα του νόμου προκηρύχθηκαν μόλις 4 και δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ.

Συγκριτικά στοιχεία που εκθέτουν την κυβερνητική πολιτική

Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σύγκριση των αποτελεσμάτων του νόμου 4399/2016 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με τον νόμο 4887/2022 (ΝΔ), παρουσιάζοντας τους ακόλουθους αριθμούς:

Παράμετρος Νόμος ΣΥΡΙΖΑ 2016 Νόμος ΝΔ 2022
Υπαχθείσες επενδύσεις 2.258 550
Δημόσια δαπάνη 2,2 δισ. ευρώ 600 εκατ. ευρώ
Νέες θέσεις εργασίας 17.308 6.400
Μέσος ετήσιος ΠΔΕ 7,3 δισ. ευρώ 13,3 δισ. ευρώ

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση βιώσιμης ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, από τις προβλέψεις του νέου νόμου δεν προκύπτει σύνδεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ απουσιάζουν ουσιαστικές εγγυήσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την ενίσχυση των επενδύσεων και κυρίως για την εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων.

«Το 2022, όταν αναδείξαμε τις αδυναμίες του προηγούμενου νόμου, κατηγορηθήκαμε για κινδυνολογία. Σήμερα, δικαιωνόμαστε πλήρως», τόνισε, προσθέτοντας πως η νέα πρόταση του Υπουργείου αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη ακόμα και από τους ίδιους τους παραγωγικούς φορείς.

Αποκλεισμός μικρομεσαίων – Προειδοποίηση για κατασπατάληση πόρων

Ο βουλευτής Ηρακλείου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αποκλεισμό των ατομικών επιχειρήσεων – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – κάτι που, όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνει τη μονομέρεια του νέου σχεδιασμού.

«Σήμερα δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για λάθη. Οι αναπτυξιακοί πόροι δεν πρέπει να διατεθούν άκριτα ή μεροληπτικά», δήλωσε, προσθέτοντας:
«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί δίκαιη κατανομή κινήτρων, διαφάνεια, και πλήρη συμβατότητα με τις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής παραγωγής».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Χάρης Μαμουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική επιλογή υπέρ των λίγων και ισχυρών και να στηρίξει ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ