23.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Ο 72χρονος αυτοκτόνησε λόγω της κερδοσκοπίας των εταιρειών

Ημερομηνία:

Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη με την αυτοκτονία του 72χρονου Ι.Τ. επειδή δεν μπορούσε να παραλάβει το αναγκαίο φάρμακο που θα βοηθούσε στο να μειωθούν οι πόνοι και να ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες.

Ο Υπουργός Υγείας προσπάθησε περίπου να ρίξει το φταίξιμο στον καρκινοπαθή κατηγορώντας τον περίπου ότι αυτός δεν προσήλθε στα κανονισμένα ραντεβού. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια αφού όπως αποκάλυψαν οι συγγενείς του, εδώ και δύο μήνες ο ασθενής προσπαθούσε να βρει λύση και να νοσηλευτεί – όπως ήταν αναγκαίο – αλλά αντ’ αυτού είχε αφεθεί χωρίς την αναγκαία περίθαλψη.

Το πιο τραγικό είναι βεβαίως ότι οι πόνοι τον τελευταίο καιρό ήταν τόσο έντονοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε παραλάβει το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο όμως δεν υπήρχε στην αγορά. Γιατί δεν υπήρχε; Λόγω της κερδοφορίας των εταιρειών…

Όπως είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης ο λόγος που το φάρμακο είναι σε έλλειψη στην Ελλάδα είναι επειδή στην Ελλάδα η τιμή του είναι 11 ευρώ ενώ στη Γερμανία είναι 50.

“Άρα λοιπόν, σου λέει, θα το διαθέτω εγώ στην ελληνική αγορά με μικρό κέρδος από τη στιγμή που μπορώ να έχω το πενταπλάσιο; Αυτό όμως έχει να κάνει με ζωές”.

Άραγε, οι κυβερνήσεις ποιανών τα συμφέροντα οφείλουν να προασπίζονται; Των εταιρειών ή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών κ. Ζωή Γραμματόγλου τα τελευταία δυο χρόνια περισσότεροι από 50 ογκολογικοί ασθενείς χρειάστηκε να κάνουν καταγγελία στο ΚΕΦΙ, προκειμένου να βρουν φάρμακα για το κοκτέιλ των χημειοθεραπευτικών σχημάτων, που έχουν ανάγκη ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη θεραπεία τους.

Αξίζει να τονισθεί ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας του καρκινοπαθή μειώνεται ο χρόνος επιβίωσης του κατά 10%.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 2015, οι επτά κορυφαίες εταιρείες φαρμάκων για τον καρκίνο, οι οποίες ελέγχουν το 70% των παγκόσμιων πωλήσεων, είχαν ένα εντυπωσιακό μέσο περιθώριο κέρδους 20,5%.

Τα ογκολογικά φάρμακα έφτασαν τα 176 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2021, υπερδιπλάσια από το επόμενο στοιχείο του καταλόγου, τα εμβόλια με 88,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Μέχρι το 2026, οι πωλήσεις φαρμάκων για τον καρκίνο αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν στα 320,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες πωλήσεις συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φάρμακα για τον καρκίνο αναμένεται να προσεγγίσουν το 22% της αγοράς το 2026.

Προφανώς, θέλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμη και με κόστος ανθρώπινες ζωές.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...