Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη με την αυτοκτονία του 72χρονου Ι.Τ. επειδή δεν μπορούσε να παραλάβει το αναγκαίο φάρμακο που θα βοηθούσε στο να μειωθούν οι πόνοι και να ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες.
Ο Υπουργός Υγείας προσπάθησε περίπου να ρίξει το φταίξιμο στον καρκινοπαθή κατηγορώντας τον περίπου ότι αυτός δεν προσήλθε στα κανονισμένα ραντεβού. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια αφού όπως αποκάλυψαν οι συγγενείς του, εδώ και δύο μήνες ο ασθενής προσπαθούσε να βρει λύση και να νοσηλευτεί – όπως ήταν αναγκαίο – αλλά αντ’ αυτού είχε αφεθεί χωρίς την αναγκαία περίθαλψη.
Το πιο τραγικό είναι βεβαίως ότι οι πόνοι τον τελευταίο καιρό ήταν τόσο έντονοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε παραλάβει το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο όμως δεν υπήρχε στην αγορά. Γιατί δεν υπήρχε; Λόγω της κερδοφορίας των εταιρειών…
Όπως είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης ο λόγος που το φάρμακο είναι σε έλλειψη στην Ελλάδα είναι επειδή στην Ελλάδα η τιμή του είναι 11 ευρώ ενώ στη Γερμανία είναι 50.
“Άρα λοιπόν, σου λέει, θα το διαθέτω εγώ στην ελληνική αγορά με μικρό κέρδος από τη στιγμή που μπορώ να έχω το πενταπλάσιο; Αυτό όμως έχει να κάνει με ζωές”.
Άραγε, οι κυβερνήσεις ποιανών τα συμφέροντα οφείλουν να προασπίζονται; Των εταιρειών ή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη;
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών κ. Ζωή Γραμματόγλου τα τελευταία δυο χρόνια περισσότεροι από 50 ογκολογικοί ασθενείς χρειάστηκε να κάνουν καταγγελία στο ΚΕΦΙ, προκειμένου να βρουν φάρμακα για το κοκτέιλ των χημειοθεραπευτικών σχημάτων, που έχουν ανάγκη ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη θεραπεία τους.
Αξίζει να τονισθεί ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας του καρκινοπαθή μειώνεται ο χρόνος επιβίωσης του κατά 10%.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 2015, οι επτά κορυφαίες εταιρείες φαρμάκων για τον καρκίνο, οι οποίες ελέγχουν το 70% των παγκόσμιων πωλήσεων, είχαν ένα εντυπωσιακό μέσο περιθώριο κέρδους 20,5%.
Τα ογκολογικά φάρμακα έφτασαν τα 176 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2021, υπερδιπλάσια από το επόμενο στοιχείο του καταλόγου, τα εμβόλια με 88,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Μέχρι το 2026, οι πωλήσεις φαρμάκων για τον καρκίνο αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν στα 320,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες πωλήσεις συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φάρμακα για τον καρκίνο αναμένεται να προσεγγίσουν το 22% της αγοράς το 2026.
Προφανώς, θέλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμη και με κόστος ανθρώπινες ζωές.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.