ΚΟΣΜΟΣ

Ο Covid θα είναι η κύρια αιτία θανάτου, είτε έχει τελειώσει είτε όχι η πανδημία

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού «τελείωσε» σε συνέντευξή του την Κυριακή , πολλοί άνθρωποι έμειναν να αναρωτιούνται πώς να συμβιβάσουν το σχόλιό του με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν κατά μέσο όρο περίπου 500 θανάτους από Covid κάθε μέρα .

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα ασθενειών είπαν ότι η συζήτηση για το εάν η πανδημία έχει ξεπεραστεί επισκιάζει μια πιο σημαντική ανησυχία: την πραγματικότητα ότι ο Covid θα παραμείνει η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ επ’ αόριστον.

«Είναι πιθανό, όταν σκεφτόμαστε τα αίτια θανάτου στην κοινωνία μας, ο Covid να βρίσκεται στη λίστα πιθανώς για πάντα», δήλωσε ο Δρ Μπομπ Γουάχτερ, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Είτε το αποκαλούμε πανδημία είτε όχι, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απειλή για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο Covid ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το ίδιο ίσχυε και πέρυσι , δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του CDC. 

Από τον Απρίλιο, οι θάνατοι από Covid παρέμειναν σχετικά σταθεροί, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο περίπου 300 έως 500 την ημέρα. Εάν συνεχιστεί η τάση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν 113.000 έως 188.000 θανάτους ετησίως από τον Covid, ισοδυναμώντας με το Αλτσχάιμερ, τις χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού και το εγκεφαλικό.

Συγκριτικά, η γρίπη σκοτώνει περίπου 12.000 έως 52.000 ανθρώπους ετησίως . Η γρίπη και η πνευμονία μαζί ήταν η ένατη κύρια αιτία θανάτου το 2020. Έπεσαν από το top 10 πέρυσι.

«Καθώς καταλάβαμε πώς θα ζήσουμε με αυτήν την ασθένεια στο διηνεκές, είναι λογικό να την εντάξουμε ως μια άλλη ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί», δήλωσε η Δρ Leana Wen, γιατρός έκτακτης ανάγκης και καθηγήτρια στο George Washington. Πανεπιστήμιο.

Οι ειδικοί είπαν ότι ο Covid είναι πιθανό να παραμείνει ανάμεσα στις 10 κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ για το άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από τα νέα εμβόλια, τα ενισχυτικά ή τις θεραπείες που μπορεί να γίνουν διαθέσιμα.

Πρόβλεψη του μελλοντικού αριθμού θανάτων του Covid

Το Institute for Health Metrics and Evaluation, ή IHME, ένας ερευνητικός οργανισμός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που μοντελοποιεί τακτικά τους θανάτους Covid, προβλέπει μείωση των θανάτων από Covid τους επόμενους δύο μήνες.

Έτσι, ορισμένοι ειδικοί ελπίζουν ότι ο Covid θα μπορούσε να πέσει στην κατάταξη αιτιών θανάτου στις ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου.

«Δεν θα με εξέπληξε αν έχουμε παρόμοιο μέγεθος θανάτων από Covid όπως έχουμε από γρίπη», δήλωσε ο Δρ Κρις Μάρεϊ, διευθυντής του IHME.

Οι αριθμοί θανάτων από Covid θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν εάν τα νοσοκομεία σταματήσουν να δοκιμάζουν τα άτομα για τον ιό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρέχων αριθμός θανάτων μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον Covid όταν νοσηλεύτηκαν αλλά πέθαναν από άλλες ασθένειες.

«Έχοντας συμπληρώσει εκατοντάδες πιστοποιητικά θανάτου στη ζωή μου, ξέρω ότι ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους είναι «με» και όχι «από» τον Covid», είπε ο Γουάχτερ.

Ο Murray εκτίμησε ότι οι μισοί ετήσιοι θάνατοι από Covid μπορεί να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Το μοντέλο IHME προβλέπει μια πιο απότομη πτώση των θανάτων φέτος εάν το 80% του κοινού φορέσει μάσκες. Ο Γουάχτερ είπε ότι η χώρα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στο “μισό από αυτό που είναι σήμερα” εάν περισσότεροι άνθρωποι επωφεληθούν από εμβόλια, ενισχυτικά ή θεραπείες.

Ο συντονιστής αντιμετώπισης του κορονοϊού του Λευκού Οίκου, Δρ Ashish Jha, είπε ότι πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον αριθμό να μειωθεί περαιτέρω: «Τώρα έχουμε όλη την ικανότητα να αποτρέψουμε, πιστεύω, ουσιαστικά όλους αυτούς τους θανάτους», είπε στο ενημέρωση αυτόν τον μήνα.

Αλλά σε αυτό το σημείο, είπε ο Murray, «οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προχωρήσει» όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.

Αλλά … έχει τελειώσει η πανδημία ή όχι;

Πολλοί ειδικοί στις ασθένειες πιστεύουν ότι είναι καιρός, ή σχεδόν καιρός, να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας, δεδομένης της ευρείας διαθεσιμότητας εμβολίων και θεραπειών για τον Covid, του γεγονότος ότι καμία παραλλαγή δεν έχει ξεπεράσει το omicron από τον Δεκέμβριο και τον σχετικά σταθερό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ. τελευταίους μήνες.

«Αν πιστεύετε, όπως εγώ, ότι έχουμε φτάσει σε ένα νέο στάδιο σταθερότητας, το να συνεχίσουμε να την αποκαλούμε πανδημία καθαρά με σκοπό να τρομάξουμε τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα δεν μου φαίνεται σωστό», είπε ο Γουάχτερ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,  χτύπησε παρόμοια χορδή την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι το τέλος της πανδημίας ήταν «ορατό».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, επίσης, δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι νέοι ενισχυτές ειδικά για το omicron σηματοδότησε μια αλλαγή στην πανδημία. Τα εμβόλια Covid είναι πιθανό να γίνουν ετήσια υπόθεση , με ένα πρόγραμμα που μοιάζει με αυτό των εμβολίων κατά της γρίπης, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Αισθάνονται ότι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας στο μακρύ παιχνίδι εδώ», είπε ο Γουάχτερ για την απάντηση του Λευκού Οίκου. «Αυτή δεν είναι πλέον μια οξεία απειλή με τον ίδιο τρόπο που ήταν».

Αλλά άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η φάση της πανδημίας είναι πολύ συνεχής.

«Αν βλέπαμε τον αριθμό των θανάτων από τον Covid να μειώνεται σε αυτό που βλέπουμε σε ετήσια βάση για τη γρίπη – κάπου στο εύρος των 20.000 ετησίως – θα πούμε ότι η πανδημία έχει ξεκάθαρα τελειώσει», είπε ο Δρ. Eric Toner, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security στο Bloomberg School of Public Health.

Η Rachael Piltch-Loeb, επιστημονική συνεργάτις στο Harvard TH Chan School of Public Health, δήλωσε ότι με την κήρυξη του τέλους της πανδημίας , «φαίνεται ότι υποστηρίζουμε αυτό το επίπεδο επιβάρυνσης από νόσους και θνησιμότητας που σχετίζονται με τον ιό».

Και η Δρ Kavita Patel, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ήταν σύμβουλος πολιτικής κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε ότι ο ιός πρέπει να γίνει πιο προβλέψιμος προτού η πανδημία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τελειώσει.

«Πρέπει να έχουμε κάποια τακτικά πρότυπα, όπως η γρίπη, έτσι ώστε να μπορούμε να περιμένουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ασθένεια, συγκεκριμένο χρόνο για νοσηλεία», είπε. Δεδομένου ότι δεν συμβαίνει αυτό, είπε η Πατέλ, βρήκε τη δήλωση του Μπάιντεν “λίγο ανησυχητική στο άκουσμα”.

Μετά τα σχόλια του Μπάιντεν, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος μιλούσε για την πανδημία με απλό τρόπο και ότι οι παρατηρήσεις του αντικατοπτρίζουν αυτό που πολλοί άνθρωποι σκέφτονται για τον Covid σήμερα. 

Το εάν οι παρατηρήσεις αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να λάβουν τις ενημερωμένες βολές δισθενούς ενίσχυσης μένει να φανεί. Ο Πιλτς-Λόεμπ δεν αναμένει ότι η δήλωση του Μπάιντεν θα αλλάξει πολλά μυαλά.

«Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να λάβουν αυτό το αναμνηστικό ήδη πιστεύουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει», είπε.

nbcnews.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

7 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

7 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

7 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

7 hours ago

This website uses cookies.