25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ο Latuff αποχαιρετά τον Μητσάρα και τον Λουκάνικο όχι με 1 αλλά με 2 σκίτσα

Ημερομηνία:

Ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ, είναι γνωστός στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Υποστηρικτής των κατατρεγμένων του πλανήτη, ο ακτιβιστής σκιτσογράφος Λατούφ ασχολείται και με την ελληνική κατάσταση. Διατηρώντας φιλικές σχέσεις με Ελληνες σκιτσογράφους και με ελληνικά έντυπα, έχει σχολιάσει στα σκίτσα του και την ελληνική οικονομική κρίση.


Ο Λατούφ, ζει με τους γονείς του στο Ρίο ντε Ζανέιρο και απέκτησε την έντονη ακτιβιστική συνείδηση, που καθόρισε έκτοτε το ύφος και την τόλμη του, όταν ανακαλύπτοντας μέσω ενός ντοκιμαντέρ τους Ζαπατίστας ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους υποστήριξε με τον τρόπο του. Τα επόμενα χρόνια εγκατέλειψε λίγο-πολύ τα παραδοσιακά ΜΜΕ και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο Ιντερνετ, όπου πια μέσω του Twitter του άρχισε να παρακολουθεί τη διεθνή επικαιρότητα σε «πραγματικό» χρόνο: Λίγο αφότου «σκάσει» μια μεγάλη είδηση, ο Λατούφ την αναλύει σ’ ένα σκίτσο του.

LATUF
«Τα σκίτσα του ξεγυμνώνουν τις γελοίες ειρωνείες τού κάθε άλλο παρά τέλειου κόσμου μας», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Σκιτσογράφων της Μεγάλης Βρετανίας, Γκράχαμ Φάουελ. Είναι τέτοια η επίδραση των σκίτσων του, που μέχρι κι ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κριτίκαρε την «προκλητικότητα του έργου του». 

Ο ίδιος βάζει στα έργα του την ένδειξη copyleft, επιτρέποντας σε όποιον το επιθυμεί να τα χρησιμοποιεί. «Θέλω η τέχνη μου», λέει, «να φτάνει στο διεθνές κοινό. Θέλω να δείξω εκείνη την πλευρά που δεν δείχνουν τα κυρίαρχα μέσα.

LATUF2

Δε θα μπορούσε λοιπόν να λείπει και το δικό του αντίο στον γνωστό, για τα ευφάνταστα πλακάτ του αλλά και για την οπαδική του παρουσία, «διαδηλωτή» Μητσάρα, αλλά και στον Λουκάνικο, τον σκύλο που πρωτοστάτησε στις πορείες των τελευταίων ετών στο κέντρο της Αθήνας υψώνοντας το ανάστημα του απέναντι στους άνδρες των ΜΑΤ. Με δύο νέα σκίτσα που τους αφιερώνει. αποχαιρετά και αυτός δύο φιγούρες που δέθηκαν με τον λαό και τους αγώνες του. Τόσο ο Μητσάρας όσο και ο Λουκάνικος έφυγαν πρόσφατα από τη ζώη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακριτικές αποστάσεις Μαξίμου από την Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά»....

“Η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών των πολλών ή των λίγων;”- Εκδήλωση στα Χανιά από το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Χανίων της...