17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κοντά στους 4.000 οι νεκροί στο Νεπάλ – Διεθνής στήριξη ενώ η τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη | Φωτός

Ημερομηνία:

Τον αριθμό 4.000 πλησιάζουν οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Νεπάλ,την ώρα που οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους κι οι εκτιμήσεις μιλούν ακόμα και για 10.000 νεκρούς. Σύμφωνα με την UNICEF σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά «έχουν πληγεί σημαντικά» από τον σφοδρό σεισμό ενώ οι οι Νεπαλέζοι να κοιμούνται στην ύπαιθρο ή σε σκηνές, διατρέχοντας κίνδυνο υδατογενών και μολυσματικών επιδημιών. 

«Αυτό που γνωρίζουμε στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που έχουν πληγεί σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Γνωρίζουμε ότι εξαντλούνται οι επάρκειες τροφίμων και νερού», δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters ο Κρίστοφερ Τάϊντεϊ της UNICEF.

«Κατακλυζόμαστε από αιτήματα για διάσωση και βοήθεια από ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Ντίπαλ Πάντα, μέλος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Nepal-earthquake (1)

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι ήδη πλήρη, γεγονός που αναγκάζει κάποιους ασθενείς και τραυματίες να κείτονται στον δρόμο αναζητώντας θεραπεία, μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Εκτός πρωτεύουσας, οι πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής και για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν συγκεγχυμένες. Λιγοστές αναφορές υπάρχουν, για παράδειγμα, για την περιοχή Γκόρκα, μία από τις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές. Η ορεινή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, έχει πληθυσμό σχεδόν 270.000 κατοίκους. Ζημαντικές ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και η περιοχή Λαμτζούνγκ.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας του Νεπάλ δηλώνουν ότι συνολικά 3.617 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, ενώ 6.500 είναι οι τραυματίες. Εξήντα έξι σκοτώθηκαν στα σύνορα με την Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο.

Nepal-earthquake

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει και τους 10.000, αφού ορισμένα χωριά πιθανόν να έχουν σβηστεί κυριολεκτικά από τον χάρτη, έχοντας καλυφθεί από τα χιόνια.

survivor

Την κατάσταση επιδεινώνει η διακοπή της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ και ο καιρός δε βοηθά τους ανθρώπους που κοιμούνται στην ύπαιθρο, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για σφοδρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, για την ανοικοδόμηση του Νεπάλ θα χρειαστούν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ…

Nepal-earthquake (3)

"google ad"

Κείμενο: left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...