14.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, μούσα της νουβέλ βαγκ, σταρ της «Ντόλτσε Βίτα»

Ημερομηνία:

Η Ανούκ Εμέ υπήρξε ένα από τα βασικά πρόσωπα της Nouvelle Vague, πρωταγωνιστώντας σε κλασικά έργα σκηνοθετών όπως οι Federico Fellini, Jacques Demy και Claude Lelouch. Μεταξύ άλλων ήταν η πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», «Λόλα» και «Ντόλτσε Βίτα».

Η Ανούκ Εμέ απεβίωσε σήμερα στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της. Η ηθοποιός «έφυγε σήμερα το πρωί», δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν Περολά του πρακτορείου TimeArt.

Η Μανουέλα Παπατάκη, η κόρη της Ανουκ Εμέ και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Παπατάκη, γνωστοποίησε επίσης το θάνατό της εκφράζοντας την «απέραντη θλίψη» της στο λογαριασμό της στο Instagram.

«Με την κόρη μου, την Γκαλαάντ, και την εγγονή μου, την Μίλα, σας ανακοινώνουμε με απέραντη θλίψη πως έφυγε η μαμά μου Ανούκ Εμέ. Ήμουν δίπλα της όταν έσβησε σήμερα το πρωί, στο σπίτι της στο Παρίσι», έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram.

Ποια ήταν η ηθοποιός Ανούκ Εμέ

Η Ανούκ Εμέ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Φρανσουάζ Ντρεϋφύς και είχε γεννηθεί στις 27 Απριλίου 1932 στο Παρίσι, έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο ως συμπρωταγωνίστρια με τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν στη μυθική ταινία του Κλοντ Λελούς «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», που κέρδισε το 1966 το Χρυσό Φοίνικα.

Για το ρόλο αυτό είχε τιμηθεί με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού και με υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η Ανούκ Εμέ γύρισε ταινίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλοϊταλικού κινηματογράφου: Ζακ Ντεμί («Λόλα»), Φεντερίκο Φελίνι («Ντόλτσε βίτα» και «Οκτώμισι»), Μάρκο Μπελόκιο, Ζακ Μπεκέρ ή Αντρέ Καγιάτ, ο οποίος την έκανε γνωστή το 1949 με τους «Εραστές της Βερόνα».

Πρόσφατα εμφανιζόταν όλο και λιγότερο. Ωστόσο είχε κάνει μια συγκινητική επιστροφή το 2019 στις Κάννες ώστε να ξανασχηματισθεί το μυθικό ζευγάρι του «Ένας άνδρας και μια γυναίκα» σε μια συνέχεια που γύρισε ο Κλοντ Λελούς με τίτλο «Τα καλύτερα χρόνια μιας ζωής».

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...