16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Πέθανε ο καθηγητής Ιστορίας Απόστολος Παπαϊωάννου μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Αντιδικτατορικού Αγώνα και μεγάλος φίλος των Σφακίων

Ημερομηνία:

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 77 ετών στα Ιωάννινα.

Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Τμήματος επί σειρά ετών και διακρίθηκε επιστημονικά για την ιστορική έρευνα και το έργο του μεταξύ άλλων στα Ιωάννινα, την Τεργέστη, την Κρήτη ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τόπο καταγωγής του, το Πωγώνι.

Ήταν όμως και ένας αγαπητός «δάσκαλος» όπως τον αποκαλούσαν οι φοιτητές του, με μεγάλη προσφορά στα Γράμματα, στον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία.

Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στο αριστερό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη κι από τις πρώτες ημέρες της δικτατορίας το 1967, στον αντιδικτατορικό αγώνα και την αντίσταση, κάτι που πλήρωσε με στρατοδικεία και φυλάκιση μεταξύ άλλων στις άγριες φυλακές της Κέρκυρας.

Το εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτέλεσε επί δεκαετίες μία κυψέλη σπάνιων αρχείων και πρωτότυπου πολιτισμού.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του αγαπητού Καθηγητή, επιφανούς επιστήμονα και λαμπρού δασκάλου Απόστολου Παπαϊωάννου» ενώ θα δώσει σε μία αίθουσα του Τμήματος το όνομά του. Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί στο Δολό Πωγωνίου.

Ο Δήμος Σφακίων για την απώλεια του Απόστολου Παπαϊωάννου

Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σφακίων εξέδωσαν συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του ΔΕΑΠ Σφακίων «Γεώργιος Ξενουδάκης», Απόστολου Παπαϊωάννου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 ο αγαπητός φίλος του Δήμου Σφακίων, Απόστολος Παπαϊωάννου.

Η δράση του ήταν σπουδαία από τα νεανικά του μόλις χρόνια καθότι συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, όντας μέλος της Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου ήταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δραστήριος, αεικίνητος και με έντονη δράση στην επιστημονική κοινότητα, με πλήθος συγγραμμάτων στο ενεργητικό του. Ένα εκ των οποίων ήταν: «Τα Σφακία. Η προσφορά του Γεώργιου Ξενουδάκη στην Παιδεία- Η Διαθήκη».

Τίμησε τα Σφακιά με την φιλία του, εκδήλωνε την αγάπη του για τον τόπο μας και την ιστορία του με κάθε ευκαιρία και τα Σφακιά τον αγάπησαν.

"google ad"

Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΔΕΑΠ Σφακίων «Γεώργιος Ξενουδάκης» και επίτιμος δημότης του Δήμου Σφακίων.

Με αγάπη για τον τόπο του, δημιούργησε το Κέντρο Ερευνών Πωγωνίου και επέτυχε τη δημιουργία του ανοικτού Πανεπιστημίου στο Δήμο Πωγωνίου Ιωαννίνων. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ένωσης Πωγωνισίων Ιωαννίνων.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου έφυγε, όμως άφησε πίσω του κληροδότημα σπουδαίο για όλους εμάς το έργο του. Η δράση του θα μείνει ες αεί γραμμένη στις σελίδες της Ιστορίας που τόσο αγαπούσε.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Καλό ταξίδι φίλε Απόστολε!

Ο Δήμαρχος & το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...