20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Πέθανε στα Χανιά ο μαχητής ζωγραφος της ψυχής Ηλίας Ραυτόπουλος | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο Ηλίας Ραυτόπουλος, χθες το απόγευμα, σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή. Για όσους δεν γνωριζουν, ο Ηλίας Ραυτόπουλος ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος ο οποίος είχε καταγωγή και ζούσε τα τελευταία χρόνια στις Καλύβες στα Χανιά.

Ο Ηλίας Ραυτόπουλος γεννήθηκε το 1958. Ήταν φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν τον Αύγουστο του 1981 έπαθε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα που του προκάλεσε παράλυση των άνω και κάτω άκρων. Αρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα το 1986. Εχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά με μεγάλη επιτυχία και έχει εμφανισθεί σε πολλά καλλιτεχνικά φόρουμ.

Οι εκθέσεις του έχουν ταξιδέψει σε Αμερική, Ιαπωνία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία και Αυστραλία.

Ήδη στον λογαριασμό του στο facebook τα συλληπητήρια είναι πολλά

Η κηδεία του θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη (05/11/2014), στις 3:30 το μεσημέρι, από το σπίτι του.

Ο Μικρασιάτης και κρητικός Ηλίας Ραυτόπουλος

994089_10152054703240999_1638962490_n

Ο εικαστικός Ηλίας Ραυτόπουλος εδώ και πολλά χρόνια ζούσε και εργαζόταν στη Σουηδία, εκεί όπου -όπως λέει- το κράτος σέβεται τον άνθρωπο. Ίσως να μην είχε κατορθώσει αυτό το άλμα δίχως τη μετανάστευση στη Σουηδία. Το τελευταίο όμως διάστημα ζούσε στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στις Καλύβες.

Φοβερά ευγενής, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος του πνεύματος και της τέχνης, είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του: «Κάποιος που δεν κινεί τα χέρια και τα πόδια είναι πλήρως εξαρτημένος. Είχα λοιπόν δύο δρόμους να διαλέξω: της αδράνειας, της απελπισίας ή του αγώνα. Διάλεξα τον δεύτερο γιατί είμαι μαχητής». Μάλιστα θεωρεί πως οι αντοχές του πηγάζουν από το DNA του.

«Είμαι Κρητικός και Μικρασιάτης παράλληλα. Εχω στο DNA μου και τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Η ελληνικότητα είναι φάρος. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου χωρίς το άπλετο φως της Κρήτης. Αν ζήσεις δύο απανωτούς χειμώνες στη Σουηδία θα καταλάβεις τι σημαίνει έλλειψη φωτός. Γι’ αυτό κι εμένα η παλέτα των χρωμάτων μου έχει φως. Γι’ αυτό το φως μιλάω και στους μαθητές μου στη Σουηδία. Η χώρα αυτή έχει φοβερές κοινωνικές παροχές. Προσφέρει στους καλλιτέχνες εργαστήρια, μοντέλα, ακουαρέλες, λάδια» λέει με πάθος ο δημιουργός.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του «τυχερό» σε σχέση με άλλους: «Δεν δικαιούμαι να μιλάω. Υπάρχει νεαρό αγόρι στη Σερβία που είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι, δεν μπορεί να κάτσει ούτε στην καρέκλα και ζωγραφίζει τον κόσμο με το πινέλο στο στόμα. Αρα αυτός είναι το θηρίο, ο λεοντόκαρδος, και όχι εγώ».

Πηγή έμπνευσης του γυναικειο σώμα

g2bn1fh2j1j21mn2b1m2b4jkhmbnm6

Το γυναικείο σώμα αποτελεί την αγαπημένη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.

"google ad"

«Η γυναίκα παίζει καθοριστικό ρόλο για μένα. Νιώθω απέραντο σεβασμό γι’ αυτήν. Χάρη στην αγάπη που της έχω πήρα το πινέλο, το έβαλα στο στόμα και άρχισα να τη ζωγραφίζω. Μέσα από εκείνην μου χαρίστηκε ξανά όλος ο κόσμος. Ανοιξε τα παράθυρα της ζωής μου, γεννήθηκα ξανά μετά το ατύχημα, μέσω αυτής εξαγνίστηκα» έλεγε ο Ηλίας Ραυτόπουλος.

“Η ζωγραφική είναι συναίσθημα. Να βλέπεις έναν πίνακα και κάτι να σου αφήνει στην ψυχή. Την αληθινή τέχνη την αισθάνεται και η γιαγιά που δεν έχει βγάλει το δημοτικό και ο γιατρός του πανεπιστημίου. Είναι απλή. Και αυτό έχει μεγάλη δυσκολία» είχε πει ο ζωγράφος που δούλευε με μοντέλα να ποζάρουν για εκείνον.

Η Ηλίας Ραυτόπουλος μιλώντας στην Espresso παροτρύνει τους Ελληνες να μην «παραδοθούν» τονίζοντας πως είναι για μεγάλα πράγματα.

Ο Ηλίας Ραυτόπουλος για την κρίση: “Μην παραιτείσαι Έλληνα”

940801_10152057752750999_1697219599_n

«Μην παραιτείσαι Ελληνα. Εσύ είσαι για μεγάλα πράγματα. Γράψ΄τους όλους στα παλιά σου τα υποδήματα. Σε έκαναν να χρωστάς. Δεν φταις εσύ. Σε πρόδωσαν. Θα αυτοκτονήσεις για τα χρέη; Συνέχισε να ζεις! Η αυτοκτονία είναι απελπισία. Κάνε κουράγιο.

Οι Ελληνες είμαστε παιδιά του φωτός. Το αποδεικνύουν και οι χοροί μας. Οι κυκλωτικοί, οι πολεμικοί, οι κρητικοί , οι ποντιακοί, αυτοί οι άνδρες που δεν σκύβουν το κεφάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά, παραδίδοντας μαθήματα θάρρους.

 

Με πληροφορίες από espressonews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...