12.1 C
Chania
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2026

Πένθος στο ελληνικό τραγούδι: Πέθανε η Μαρινέλλα

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα είναι πιο φτωχή, καθώς αποχαιρετά μια σπουδαία καλλιτέχνιδα: η Μαρινέλλα, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 88 ετών.

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένεια της θρυλικής τραγουδίστριας.

«Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνουμε την απώλεια της Μαρινέλλας, αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς, η οποία κατέληξε στο σπίτι της, σήμερα 28 Μαρτίου 2026 στις 18:00», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, η Μαρινέλλα επρόκειτο να δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο. Ωστόσο, τη στιγμή που τραγουδούσε, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε.

Η συναυλία διεκόπη και οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να αποχωρούν. Έκτοτε έγινε γνωστό ότι η Μαρινέλλα υπέστη βαρύρατο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα πρώτα βήματα

Γεννηθείσα στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου του 1938, η Μαρινέλλα κατάφερε να διαγράψει μια σπουδαία καριέρα στην ελληνική μουσική σκηνή. Στα δεκαεφτά της χρόνια, ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο της Μαίρης Λωράνς, στο πλευρό σπουδαίων ηθοποιών όπως ο Κώστας Βουτσάς και η Μάρθα Καραγιάννη.

Κάποιο βράδυ, καθώς η περιόδευαν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βασική τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και η Μαρινέλλα την αντικατέστησε.

Τραγούδησε το «Ο άνθρωπος μου» της Σοφίας Βέμπο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Μαρινέλλα ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια στο κέντρο «Πανόραμα», όπου δούλευε ο Στέλιος Ζαφειρίου.

Τον Αύγουστο του 1957, «ενώθηκε» με τον Στέλιο Καζαντζίδη τόσο στο πάλκο όσο και στη ζωή, ο οποίος πηγαίνοντας να συναντήσει τον Ζαφειρίου, την άκουσε να τραγουδάει «Το πιο πικρό ψωμί» του Γιώργου Μητσάκη, γεγονός που τον συγκίνησε βαθιά.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ξεκίνησαν να τραγουδούν στο κέντρο «Λουξεμβούργο» της Θεσσαλονίκης και τον Νοέμβρη του 1957 πήραν τη μεγάλη απόφαση και κατηφόρισαν για την Αθήνα.

Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν ήταν τα «Νίτσα, Ελενίτσα» και «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» του Γιώργου Μητσάκη.

Το πρώτο ντουέτο με τον Καζαντζίδη που ακούγεται μόνη της η Μαρινέλλα, ήταν το «Τι γυρεύεις από ‘μένα» το 1957, ενώ το πρώτο σόλο τραγούδι της με τίτλο «Ήρθα πάλι κοντά σου» ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 1959.

Ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα γνώρισαν δόξα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Από τη Θεσσαλονίκη, στην Αυστραλία

Τη δεκαετία του 1980, η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε τον δίσκο «Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο» και τον επόμενο μήνα, έδωσε δύο συναυλίες στο θρυλικό Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

Αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται με τον Κώστα Χατζή στη μπουάτ «Σκορπιός».

Ο δίσκος που προέκυψε από αυτή τη συνεργασία, κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου και ξεπέρασε τις 100.000 σε πωλήσεις.

Το καλοκαίρι του 1981 πραγματοποίησε μια περιοδεία είκοσι ημερών στην Αυστραλία, μαζί με τον Δάκη και την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου. Ο Τύπος αποθέωσε την θρυλική τραγουδίστρια, δημοσιεύοντας άρθρα που έφεραν τίτλους όπως: «Μαρινέλλα σημαίνει θρίαμβος».

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, συμμετείχε στη συναυλία για την επέτειο των 30 χρόνων μουσικής του Μίμη Πλέσσα στο θέατρο Λυκαβηττού, ερμηνεύοντας άσματα του δημιουργού, στο πλευρό των Στράτο Διονυσίου και Γιάννη Πουλόπουλο.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ