11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή

Ημερομηνία:

Σε πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά θεσμικές ακροβασίες επιδίδονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας την άμεση κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη στην Βουλή προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για το πόρισμα που αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Oι εντατικές διεργασίες και συνεννοήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης και κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης με δηλώσεις της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τα συγκεκριμένα κόμματα αποφάσισαν να καταθέσουν παρεμφερή αιτήματα ζητώντας την άμεση διαβίβαση στη Βουλή του σχετικού πορίσματος και την κλήση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού αλλά και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους.

«Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, στην οποία να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να μας ενημερώσουν, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό που στηρίζει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ σημειώνει:

«Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης αρχειοθέτησης, τις «επαρκείς ενδείξεις» που οδήγησαν στην παραπομπή των ιδιωτών στο ακροατήριο, αλλά και το περιεχόμενο του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου «συνάγεται αναντίλεκτα» η μη εμπλοκή με το predator κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου, μάλιστα ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονταν. Στο μεταξύ, ούτε το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ούτε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που οδήγησε σε αυτό κοινοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ή, έστω, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, οι νομικές ενέργειες του οποίου ως άμεσα θιγόμενου έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης».

Για «μαύρη ημέρα» για την Δημοκρατία και τους Θεσμούς της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Νέα Αριστερά στο δικό της κείμενο.

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η ΚΟ του ΚΚΕ ζητώντας ωστόσο μόνο την διαβίβαση του πορίσματος.

«Μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν την Δημοκρατία και την Διαφάνεια. Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλακη, Χαριτση, Κασσελακη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται μεχρι την λήξη της ημέρας αιτήματα από τις πέντε ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να κληθεί η κυρία Αδειλινη» ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να προσθέσει «Ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις».

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση.

Παράλληλα, κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν στο protothema.gr ότι ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων καθώς θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών.

Πέραν αυτού σημειώνουν ότι αίτημα για κλήση της κυρίας Αδειλίνη ή άλλου εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις είναι μη σύννομη καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να τοποθετηθούν «για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Να σημειωθεί ότι το το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης βασίζεται σε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρει πως οι ακροάσεις προσώπων είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής. Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διαθέτει συνολικά 27 μέλη εκ των οποίων τα 10 προέρχονται από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστον ένας ακόμα από Ελληνική Λύση, Νίκη ή Σπαρτιάτες για να συμπληρωθούν τα 2/5.

Φλωρίδης: Θεσμική κατρακύλα η επίθεση στη Δικαιοσύνη

Είχε προηγηθεί ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης,  ο οποίος είχε χαρακτηρίσει “πρωτοφανή, απίστευτη, απαράδεκτη κατρακύλα” και “θεσμικό παραλογισμό” την “επίθεση” από τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικαιοσύνης, εξ αφορμής της ανακοίνωσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με την οποία γνωστοποιούνταν το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης, η επίθεση αυτή, που έγινε στο πρόσωπο της εισαγγελέως, άρα στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπερέβη κάθε θεσμικό όριο. Εξηγώντας τον λόγο που το υποστηρίζει αυτό, είπε ότι αυτοί που επιτέθηκαν για την έκδοση ενός πορίσματος 300 σελίδων ομολόγησαν εδώ στην Βουλή ότι δεν το έχουν διαβάσει κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το έχουν. ‘Αρα και δεν γνωρίζουν ούτε το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει εκεί, το οποίο περιγράφεται στην ανακοίνωση ότι είναι τεράστιο, ούτε φυσικά το πως αξιολογήθηκε αυτό, δηλαδή οι μαρτυρικές καταθέσεις, οι εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών, οι εκθέσεις της ΕΛΑΣ και όλων όσων ερεύνησαν όλα αυτά. Δεν γνωρίζουν – είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης – πως ο εισαγγελέας αξιολόγησε τα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι και πως απάντησε σε όλα αυτά, πως αξιολόγησε το αποδεικτικό υλικό όλο αυτό και πως απάντησε σε κάθε λεπτομέρεια.

“Κι ενώ λοιπόν ομολόγησαν ότι δεν γνωρίζουν όλα αυτά, επιτέθηκαν με έναν πρωτοφανή τρόπο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα που διενήργησαν την προκαταρκτική. Και στη συνέχεια ακούσαμε το καταπληκτικό ότι αφού επιτέθηκαν για κάτι που δεν ξέρουν, ζητούν να έρθει στη Βουλή αυτό που δεν ξέρουν, ενώ η θεσμική σοβαρότητα επέβαλλε να ζητήσουν πρώτα να δουν το πόρισμα και μετά να τοποθετηθούν. Εδώ ζήσαμε μια κατρακύλα πρωτοφανή, απίστευτη, μοναδική, εξωφρενική, απερίγραπτη: να επιτίθεσαι δηλαδή στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό για ένα πόρισμα το οποίο αγνοείς”, είπε ακόμη ο κ. Φλωρίδης.

Συνέχισε δε επισημαίνοντας πως όλα αυτά τα έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων για να πουν ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, όμως προσέθεσε πως ο ελληνικός λαός δυστυχώς χάνει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα όταν βλέπει πολιτικούς αρχηγούς με τέτοια ελαφρότητα να επιτίθενται σε μια ανεξάρτητη εξουσία. Εκεί είναι το πρόβλημα, που προέκυψε σήμερα από εδώ μέσα. “Και δεν είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη αποστρέφει το πρόσωπό του από την πολιτική ο κόσμος όταν βλέπει τους πολιτικούς να συμπεριφέρονται με τον ανεύθυνο αυτό τρόπο” υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σχολίασε εξάλλου ότι την περασμένη εβδομάδα, ο αντεισαγγελέας που διενεργούσε την έρευνα δεχόταν χειροκροτήματα, διότι εμφανίστηκε μια έρευνα ερευνητών δημοσιογράφων, η οποία έλεγε ότι υπάρχουν αριθμοί που παρακολουθούνταν από το predator και από την ΕΥΠ και ότι αυτή η έρευνα είχε ως μοναδική πηγή πληροφόρησης την έρευνα του αντιεισαγγελέα. “Ζήτω δηλαδή ο αντιεισαγγελέας που έκανε μια φοβερή έρευνα με τους πραγματογνώμονες και βρήκαν αυτούς τις κοινούς αριθμούς. Και ξαφνικά ο ίδιος ο οποίος τροφοδότησε με την έρευνά του αυτή την καταπληκτική έρευνα για την δημιουργία ενιαίου κέντρου παρακολούθησης, σήμερα είναι εις το πυρ το εξώτερον”, υπογράμμισε.

Σχετικώς με την αναφορά στο “κοινό κέντρο” παρακολουθήσεων, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι δεν έχει ακούσει “πιο γελοίο πράγμα στη ζωή του” και εξήγησε: “Δηλαδή τί λέει αυτό; Λέει ότι αφού βρέθηκαν 27 αριθμοί που παρακολουθούσε και το predator και η ΕΥΠ αυτό σημαίνει κοινό κέντρο. Αυτό δεν είναι κοινό κέντρο παρακολουθήσεων, αυτό προϋποθέτει ότι είναι κέντρο ηλιθίων, αν υπήρχε, που δεν υπήρχε κιόλας. Κι αυτοί είναι ηλίθιοι διότι είναι ένας και κατευθύνει και την ΕΥΠ και το predator και λέει και στους δύο να παρακολουθήσουν τους ίδιους. Δεν έχει καμία λογική αυτό”. Αντιθέτως – όπως σημείωσε – το πόρισμα λέει επειδή ακριβώς είναι κοινοί αριθμοί είναι διαφορετικά τα κέντρα και το ένα κέντρο είναι με νόμιμες παρακολουθήσεις και το άλλο με παράνομες. Και οι νόμιμες κρίθηκαν ως νόμιμες και οι παράνομοι παραπέμπονται. “Αυτό είναι που δεν μπορέσατε να διαχωρίσετε. Δύο γαϊδάρων άχυρα δεν μπορούσατε να μοιράσετε εδώ πέρα” είπε τέλος απευθυνόμενος προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατηγόρησε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι αποφεύγουν να αναφερθούν στις ανακοινώσεις των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες επίσης έχουν πει ήδη από καιρό ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κρατικός φορέας χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό. και καμία ένδειξη. “Δεν το λέει πρώτη φορά η εισαγγελέας” συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του για το θέμα εξέφρασε τον φόβο του ότι όλα αυτά τα είπε ως εκ του περισσού αλλά, όπως συμπλήρωσε, “παραμένει αυτός ο θεσμικός παραλογισμός που ζήσαμε σήμερα εδώ, αυτός ο απίστευτος θεσμικός παραλογισμός για κάτι που αγνοούν” και παρόλα αυτά το επιχείρησαν. “Ας κρίνει ο κόσμος” είπε στο τέλος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...