21.8 C
Chania
Saturday, September 21, 2024

Πέτσας: «Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» – Μετά τον Ιούνιο “ανοίγει” ο εξωτερικος τουρισμός

Ημερομηνία:

Τη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», σημειώνοντας ότι συνέβαλε στην επιτυχή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγώντας ότι, «τον Μάιο και  τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Επανέλαβε ότι, από τις 27 Απριλίου θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια, όπως και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, και με συγκεκριμένες διαδικασίες.

«Αυτό να το δούμε με μεγαλύτερη προσοχή», είπε ερωτηθείς για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών σε επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την επόμενη εβδομάδα.

«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και εξήγησε ότι, «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία. Το ζήτημα είναι από τα έξι βήματα θα φτάσουμε σταδιακά να βγούμε έξω. Θα πάμε σταδιακά σε ένα ελεύθερο, το οποίο θέλει σχέδιο. Το θέμα είναι να νιώθουμε όλοι ασφαλείς να βγούμε από το σπίτι μας».

«Βδομάδα, βδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι, θα δοθεί «πολύ βάρος στον τουρισμό», ενώ αρκετά προσεκτική θα είναι η προσαρμογή των ευάλωτων και των ηλικιωμένων.

Όσο αφορά στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε πως «ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, αλλά το ζήτημα συνδέεται με άλλα πράγματα, όπως το ποια είναι η δομή στο σπίτι, όπως το αν υπάρχουν εκεί ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι» και δίνοντας μια πρώτη εικόνα του σχεδίου που εξετάζεται είπε πως, «για να πάει το παιδί σχολείο προϋποθέτει ότι δε θα πάει να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά ή ο γονέας να φύγει από τη δουλειά να πάει να το πάρει και μετά να επιστρέψει».

Σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, είπε πως «καλό θα είναι να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι,  σίγουρα μέχρι τις 24 Απριλίου, οι άνθρωποι που έχουν πάρει την άδεια θα ξέρουν τι τους περιμένει».

«Η φουρτούνα είναι για όλους τους Έλληνες και γι’αυτό θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε για την οικονομία, λέγοντας με νόημα ότι, «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών εργαζομένων που είτε δε δουλεύουν, είτε δεν πληρώνονται, ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ληφθεί για τις τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώσεις, τονίζοντας ότι, «όπως πήραμε αποφάσεις μπαίνοντας στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και βγαίνοντας».

Ξεκαθάρισε ότι, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς δε θα γίνουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, θεωρώντας «βέβαιο ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα».

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα 150 και πλέον κρούσματα που διαγνώστηκαν σε δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι και είπε πως «το ζήτημα είναι να αποτρέψεις τη διασπορά στην κοινότητα, γι’αυτό και πήραμε περαιτέρω μέτρα».

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας κι ελπίζουμε όλοι να θυμόμαστε αυτή την περιπέτεια και όχι σαν εφιάλτη», κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

Τι ανοίγει και πότε

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, οι προκλήσεις και οι λεπτομέρειες πολλές και όλα πρέπει να σταθμιστούν και να αντιμετωπιστούν με προσοχή και σύνεση..

Ειδικότερα τι προβλέπεται έως στιγμής, σύμφωνα με το skai.gr:

Άνοιγμα σχολείων: Το δεδομένα για 11 Μαίου

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επανέναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Θα γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες στα τέλη Ιουνίου. Ανάλογα πως θα πορευθούμε με την Γ’ Λυκείου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Υπάρχει πρόταση για κλειστά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, να ανοίξουν το Σεπτέμβριο, γιατί τα μικρά παιδιά πιθανότατα δεν μπορούν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και τα προσέχουν περισσότερο γιαγιάδες και παππούδες.

Λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητής και μικρά καταστήματα ανοίγουν από τις 4 Μαΐου για να τονωθούν ψυχολογικά οι πολίτες.

Συναθροίσεις

Οι συναθροίσεις παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό. Πότε θα μπορούμε να μαζευτούμε ξανά σε σπίτια μεγάλες παρέες. Συναυλίες, μεγάλες συγκεντρώσεις είναι απίθανο να επιτραπούν με τα έως τώρα δεδομένα.

Εστιατόρια και καφετέριες

Ανοιχτά μετά τις 15 με 20 Μαΐου, αλλά μόνο με τραπεζοκαθίσματα έξω με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και μάξιμουμ άτομα στα καταστήματα.

Ευπαθείς ομάδες

Για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα) θα υπάρξει παράταση περιορισμών, όπως και παράταση βεβαιώσεων και SMS ίσως και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Θα διευρυνθούν οι λόγοι που θα περιλαμβάνονται στις έξι κατηγορίες που στέλνουμε και σήμερα μήνυμα.

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

Η πιο δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης. Πέραν των μέτρων ασφαλείας για τις μαζικές μετακινήσεις δύσκολη εξίσωση είναι και οι αερομεταφορές. Εξετάζεται πανευρωπαϊκά γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Τουρισμός, ξενοδοχεία και πλαζ

Στον τουρισμό θα πάμε σε πρώτη φάση στον εσωτερικό, Ιούνιο πιθανότατα θα “ανοίξει” με κανόνες για τα μάξιμουμ άτομα που θα γίνονται δεκτά στις οργανωμένες πλαζ και το νέο τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Σε δεύτερη φάση θα “ανοίξει” και ο εξωτερικός τουρισμός αφότου έχει γίνει προμήθεια αρκετών τεστ.

ant1news.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ