13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Πέφτει συνεχώς η δημοτικότητα της Μέρκελ – Χαμηλά και ο Σόιμπλε

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Cicero ( αντίστοιχο των αμερικανικών The New Yorker και The Atlantic) το 63% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος η Αγγελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017

Τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά κρατίδια, τα δύο τρίτα των γερμανών πολιτών τάσσονται κατά της τέταρτης θητείας την καγκελαρίου. Η απόρριψη της καγκελαρίου έχει εθνικές διαστάσεις, αφού το ποσοστό είναι στα δυτικά 63,8% και στα ανατολικά κρατίδια 64,8%. Μάλιστα στά ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξωνίας το ποσοστό φτάνει το 79% αντίστοιχα, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι για την καγκελάριο τα ποσοστά στα δυτικά κρατίδια της Βρέμης και του Σλέσβιχ Χόλσταϊν όπου κατά τη Μέρκελ τάσσεται μόνο το 55%.

Προφανώς η καγκελάριος Μέρκελ απώλεσε την εμπιστοσύνη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης την οποία δεν θα μπορέσει εύκολα να ξανακερδίσει, όπως γράφει το περιοδικό. Σε αντίθεση, η σκληρή στάση της Μέρκελ στο ζήτημα της Ελλάδας είχε οδηγήσει στην αύξηση των ποσοστών δημοφιλίας της.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι άντρες απορρίπτουν τη νέα υποψηφιότητα Μέρκελ σε ποσοστό 66,1%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 61,9%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της αρνητικής στάσης των ερωτηθέντων στις ηλικίες 45-54 ετών (70%). Κατά της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ τάσσεται το 74,8% όσων δεν έχουν υψηλή μόρφωση, ενώ μόνο το 58,2% όσων έχουν πανεπιστημιακή. Την απορρίπτει επίσης το 74,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και κάτω, ενώ μόνο το 56,5% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 4.000 ευρώ και πάνω.Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «όσο μικρότερο είναι το εισόδημα και χαμηλότερο το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερη αποδοχή έχει η καγκελάριος».

Στο ίδιο αρνητικό συμπέρασμα για τη καγκελάριο καταλήγει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enmid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με αυτήν μόνο το 45% των Γερμανών επιθυμεί να είναι καγκελάριος η Μέρκελ και μετά τις εκογές του 2017.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθές από την ίδια εφημερίδα χθες και διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa, το συνολικό ποσοστό που θα έπαιρναν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εκλογές θα έφτανε μόλις το 30,5%. Μαζί με το συγκυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το οποίο λαμβάνει σταθερά 19,5% θα έφταναν συνολικά μόνο το 50%, δηλαδή 17% λιγότερο από πού πήραν τα δύο κόμματα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) φτάνει ήδη το 15% σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι Πράσινοι (Die Grünen) παραμένουν, όπως και το κόμμα της αριστεράς (Die Linke), σταθεροί στο 13% και 10% αντίστοιχα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα έμπαινε αυτή τη φορά στη Boυλή με ποσοστό 7%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εnmid για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Funke, το 52% των Γερμανών επιθυμούν ως διάδοχο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος δεν θα θέσει ξανά υποψηφότητα, τον σοσιαλδημοκράτη Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης Υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόϊμπλε με 35%, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και με 33% ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν του κόμματος των Πρασίνων.

AΠΕ-ΜΠΕ

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ