19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πήγανε για… βρούβες στο “μάθε να ζεις αυτόνομα” | Φωτός

Ημερομηνία:

Και όχι μόνο. Το “μάθε να ζεις αυτόνομα” εμπλουτίζεται διαρκώς  και την προηγούμενη Κυριακή οι Χανιώτες που συμμετέχουν στις συναντήσεις του έμαθαν για τις βρούβες και πολλά άλλα χόρτα που υπάρχουν στην κρητική γη και τρώγονται.

Για όσους δεν το έχουν μάθει ακόμα το “μάθε να ζεις αυτόνομα” είναι μία πρωτοβουλία εκμάθησης χρήσιμων διαδικασίων της καθημερινής αγροτικής ζωής στην Κρήτη που έχει αγκαλιαστεί από πολλούς πολίτες.

Σύμφωνα και με τη λογική των σεμιναρίων:

«Τα γεγονότα τρέχουν κι εμείς κάποιες φορές δεν τα προλαβαίνουμε..Μας έχουν πείσει για ένα τρόπο ζωής που δεν συνάδει και με την “ποιότητα” αλλά αφού το κάνουν όλοι.. εμείς θα το πάμε αλλιώς; Κι όμως, αν υπάρχει κάποιος που θέλει “να το δει αλλιώς”, αν κάποιος θέλει να μάθει αυτά που ανα τους αιώνες γνώριζαν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν κι εμείς δεν έχουμε ιδέα, μέσα απο αυτα τα σεμινάρια θα μας δωθεί η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπρος»

Για μία σειρά εβδομάδων κάθε Κυριακή και σχεδόν και κάθε Πέμπτη πολίτες συγκεντρώνονται στα Νεροκούρου ή σε άλλα χωριά των Χανίων, όπως ανακοινώνεται στη σελίδα facebook που έχει δημιουργηθεί και εκκινούν για να μάθουν από το πώς να εκτρέφουν κοτόπουλα και κουνέλια, αλλά και γνέσιμο μαλλιού, ψήσιμο στον ξυλόφουρνο και άλλες διαδικασίες για να ζούμε πιο αυτόνομα και λιγότερο εξαρτημένοι από την “ευκολία” της κατανάλωσης και του έτοιμου.

Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες που συμμετείχαν στο σεμινάριο, ξεκίνησαν από το “γνωστό χωράφι στα Νεροκούρου” και κατευθύνθηκαν σε σπίτι όπου τους έδειξαν πώς κατασκευάζονται χειροποίητα χαλιά από ρετάλια υφασμάτων.

Μετά, ξεκίνησαν τον περίπατό τους όπου έμαθαν για τα χόρτα της Κρήτης. Για τη μολόχα που “με τα φυλλαράκια της μπορούμε να κάνουμε ντολμαδάκια” και τον τσόχο του οποίου “κόβουμε τις τρυφερές κορυφές και τις βράζουμε”.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικές της εμπειρίας που ζήσανε όσοι συμμετείχαν. Και θα υπάρξει συνέχεια.

Αυτή την Κυριακή 23 Νοεμβρίου θα μιλήσουν για τις ελιές, “μιας και είναι η εποχή τους” και τους τρόπους που μπορούν φτιαχθούν για να φαγωθούν.

Για όσους επιθυμούν να συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες ή να συμμετάσχουν στα σεμινάρια επικοινωνήστε με την Δήμητρα στο τηλέφωνο: 693 8181 025.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ