21.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Παγκρήτια αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την Κυριακή στη Βάση της Σούδας

Ημερομηνία:

Συλλόγοι, συλλογικοτητες και φορείς απ’όλη την Κρήτη καλούν σε αντιπολεμική κινητοποίηση με προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πλατεία Αγοράς στα Χανιά και πορεία στις 12 στη Βάση της Σούδας.

Ακολουθούν καλέσματα που έχουν φτάσει στην εφημερίδα μας:

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου

Παγκρήτια αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την Κυριακή 20/3

στη βάση της Σούδας (Μαράθι) στις 12:00, προσυγκέντρωση στις 11:00 πλ. Αγοράς στα Χανιά

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η δυναμική των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ξεδιπλώνεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί όλους τους λαούς και αποδεικνύει ότι οι πόλεμοι δεν αποτελούν παρελθόν, αλλά το αναπόδραστο μέλλον όσο οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν με τους αγώνες τους το μέλλον στα χέρια τους. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δίκαιος, ούτε των λαών. Σχετίζεται με τον έλεγχο ενεργειακών δρόμων και πόρων, τον έλεγχο πρώτων υλών, την προώθηση των εμπορικών και ευρύτερα οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των ανταγωνισμών μεταξύ τους, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού των ΗΠΑ- ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η εξέλιξη στην Ουκρανία δεν αποτέλεσε ξαφνικό γεγονός, είναι αντίθετα το αποτέλεσμα μίας κρίσης που σοβεί εδώ και οκτώ χρόνια και οι ρίζες της βρίσκονται στον εμφύλιο που ξέσπασε το 2014, μετά το νεοναζιστικό πραξικόπημα που πυροδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο «ευρωπαϊκός» προσανατολισμός της Ουκρανίας, διασφαλίστηκε μέσα από την ανοιχτή δράση νεοναζιστικών ταγμάτων, την εθνική καταπίεση, την πολιτική καταπίεση, την θέση εκτός νόμου των κομμουνιστικών κομμάτων και συμβόλων, αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην σφαγή στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό.

Η αυτονομία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και οι συμφωνίες του Μινσκ στις οποίες εξαναγκάστηκε να συναινέσει η κυβέρνηση του Κιέβου, ήταν αποτέλεσμα του ένοπλου αγώνα του λαού. Ωστόσο, έκτοτε, συντηρείται μία εμφύλια σύγκρουση που μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, θεσμική ενσωμάτωση των νεοναζιστικών ταγμάτων και οργανωμένη καταστολή της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η Ουκρανία εξοπλιζόταν συστηματικά από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Το αποκορύφωμα ήταν η de facto καταστρατήγηση των συμφωνιών του Μινσκ και κυρίως η προοπτική της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που σηματοδοτεί το σχέδιο της επέκτασης του ΝΑΤΟ και την περικύκλωση της Ρωσίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε για την «προστασία των λαών των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς από τους ουκρανούς φασίστες», αλλά για την προώθηση των συμφερόντων του ρωσικού καπιταλισμού απέναντι στην επεκτατικότητα του ΝΑΤΟ. Δε διαλέγουμε ποιος ιμπεριαλιστής είναι καλύτερος, παλεύουμε εναντίον τους!

Είναι ακραία υποκριτική η “καταδίκη” του πολέμου από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που επί χρόνια παρεμβαίνουν στην Ουκρανία και υποθάλπουν την όξυνση στην περιοχή. Είναι αυτοί (με τις ΗΠΑ επικυρίαρχες) που ευθύνονται για αναρίθμητες επεμβάσεις, πολέμους και κατοχές σε βάρος των λαών του πλανήτη (από τη Γιουγκοσλαβία ως τη Συρία Λιβύη, Σαχέλ κ.α.). Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι αποκαλυπτικό για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολιτικές της αναζήτησης ξένων “προστατών” και η ταύτιση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από “προστάτες”.

Οι συνέπειες για όλους τους λαούς θα είναι τραγικές. Οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ήδη ανακοίνωσαν διπλασιασμό των κονδυλίων για νέα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα την στιγμή που διαλύεται η υγεία, η παιδεία, κάθε έννοια δαπανών για λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες και επεκτείνεται η φτώχεια στους λαούς. Στην ίδια τροχιά κινείται και η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης. Οι νατοϊκές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα συμμετέχουν ήδη ενεργά στον πόλεμο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με την άκρως επικίνδυνη απόφαση για αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η χώρα μας έχει γίνει ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, κατά συνέπεια και πιθανός στόχος απαντητικών χτυπημάτων.

Ο δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την φιλία των λαών περνάει από τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μόνο οι λαοί και η εργατική τάξη μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να φύγουν αμέσως από την περιοχή.

"google ad"

Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Οι λαοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους ενάντια σε «ολιγάρχες», μεγάλα συμφέροντα και ιμπεριαλιστές.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα για:

l  Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κανένας φαντάρος σε ιμπεριαλιστική αποστολή.

l  Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στους φονιάδες των λαών.

l  Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες.

l   Έξω από το ΝΑΤΟ, το συνδικάτο του πολέμου πρέπει να διαλυθεί.

l  Διεθνιστική πάλη των εργαζομένων και των λαών για την ειρήνη κόντρα σε βαρβαρότητα και πολέμους.

l  Αναγνώριση ως ανεξάρτητων κρατών των Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, ανεξάρτητα από τις υποκριτικές προθέσεις της Ρωσίας.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση – νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση – Οργανώσεις Κρήτης

Με τους Λαούς- Όχι με τους πολέμους του κεφαλαίου

Αγώνας για την ειρήνη των λαών στη νέα εποχή των καπιταλιστικών πολεμικών αναμετρήσεων

Όλοι/ες στην αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική κινητοποίηση την Κυριακή 20 Μάρτη

Προσυγκέντρωση 11:00 Πλατεία Αγοράς Πορεία στη Βάση της Σούδας(Μαράθι)12:00

Μετά από 8 χρόνια συγκρούσεων στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας βλέπουμε την αναζοπύρωση του πολέμου και την κλιμάκωση των καπιταλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Το παραπάνω αποτελεί μια ιστορική πράξη που σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων προς όφελος των κεφαλαιοκρατών. Οι ανταγωνισμοί αυτοί είναι η πιο μεγάλη απόδειξη για τον καταστροφικό
χαρακτήρα του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού που έχει μπει σε μια υπεραντιδραστική φάση και μπροστά στο κέρδος, μπροστά στην παγκόσμια κυριαρχία δεν διστάζει να πνίξει στο αίμα, κινήματα, λαούς, χώρες ολόκληρες!

Η απόφαση της κυβέρνησης Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία δεν ήρθε για να προστατεύσει του ρωσόφονους πληθυσμούς των Λαικών Δημοκρατιών του Ντονμπας και του Λουγκάνσκ όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη στην Ρωσία, αλλά προς υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της Ρωσίας. Η κατάσταση αυτη, όμως, δεν προήλθε εν μια νυκτί, αλλα ύστερα από πολλά χρόνια συγκρούσεων και έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ απο την μεριά τους, έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην όξυνση της κατάστασης στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός στην φάση που βρίσκεται βιώνει ύφεση, όπως αναδείχθηκε και από τις πιο πρόσφατες αποτυχίες του σε Αφγανιστάν και Συρία. Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την σταδιακή υποχώρηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ κάνει τον αμερικανικό καπιταλισμό πιο επιθετικό.

Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ. Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κινητήριος μοχλός που παροξύνει τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό είναι οι επιθετικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ . Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ απαιτούν και επιτυγχάνουν, σε έναν βαθμό, την συστράτευση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μια κλιμακωση με την Ρωσία και σε ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό που θυμίζει τις πιο αποκρουστικές στιγμές της ιστορίας.

Ο φόβος για ντόμινο πολεμικών συρράξεων έχει αναζωπηρωθεί και απειλεί την προοπτική επιβίωσης και ειρήνης, ειδικά των λαών της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο παραπάνω φόβος έχει άμεση σχέση και με τον ρόλο της χώρας μας στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ο ανταγωνισμός της ελληνικής αστικής τάξης και της τουρκικής για τον πρώτο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται να οδηγεί την Ελλάδα στο να γίνει δύναμη κρούσης στην τυχοδιωκτική επιθετική πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον λαό της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, για την χώρα μας οι κίνδυνοι μεγαλώνουν! Η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο, πρωτοστατώντας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και στις κυρώσεις της ΕΕ.

Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ετοιμότητα εάν ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας αλλά και έμπρακτα φαίνεται από τον εξοπλισμό που έστειλε η κυβέρνηση στην Ουκρανία. Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο για την επίθεση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά και η αξιοποίηση της στρατηγικής βάσης της Σούδας, μας προετοιμάζουν για ένα δυσσοίωνο μέλλον.

Οι βάσεις της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, το Στεφανοβίκειο και η Λάρισα εξοπλίζονται, ενώ αποτελούν ορμητήρια των Αμερικανών, την ίδια στιγμή που φαίνεται να επανέρχεται η συζήτηση για πυρηνικά στην Ελλάδα.

Σε ένα νησί όπως είναι η Κρήτη, με τόσες ελείψεις σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους πρόνοιας και ανύπαρκτες υποδομές και τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια ο περαιτέρω εξοπλισμός της Βάσης της Σούδας και η βαθύτερη εμπλοκή στο ουκρανικό μπορεί να αποβούν καταστροφικά! Γι αυτό ακριβώς είναι αναγκαίο με την διαρκή πάλη κατά του εχθρού που είναι στην ίδια μας την χώρα, ενάντια στις στρατηγικές συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ ́-Γαλλίας και των δυνάμεων που τις υπέγραψαν, του κεφαλαίου και της κυβέρνησης που συντάσσεται με την τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ μπορούν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν την ειρήνη των λαών και την ζωή που τους αξίζει!

Οι μόνοι χαμένοι από όλη αυτήν την κατάσταση θα είναι οι λαοί, αφού αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες είτε των πανάκριβων πολεμικών εξοπλισμών είτε του πολεμικού κινδύνου.

Υπάρχει ανάγκη αγωνιστικού ξεσηκωμού, διαρκούς αντιπολεμικού κινήματος, συνδυασμού της αντιπολεμικής πάλης με τον αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού για να ηττηθεί η αντεργατική και πολεμική στρατηγική του κεφαλαίου, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή, αντιδραστική και φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της.

Το αντιπολεμικό κίνημα της Κρήτης πρέπει πάλι να μπει σε θέση μάχης, να εκφράσει την αμφισβήτηση του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς στα πολεμικά σχέδια.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ:

 Να κλείσει η Βάση της Σούδας
 Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία από την Ουκρανία, όχι στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή.
 Να σταματήσει αμέσως κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Καμία ελληνική αποστολή όπλων και πολεμικού υλικού- κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα!
 Καμιά ελληνική εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
 Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αγώνας για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.
 Όχι στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων. Όχι στη συμφωνία με την Γαλλία.
 Κάτω τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα – λεφτά για τις ανάγκες του λαού σε ενέργεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία.

Πρωτοβουλία Αντίστασης

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί τη νεολαία και το λαό της πόλης στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7.00μ.μ. στην Πλατεία της Αγοράς και την Κυριακή 20 Μάρτη 11π.μ πάλι στην Πλατεία της Αγοράς και από εκεί με μηχανοκίνητη πορεία στις αμερικανονατοϊκές βάσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το αντιπολεμικό κίνημα με αίτημα ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ΡΩΣΙΑ έξω από την Ουκρανία. Είναι επιτακτική ανάγκη οι οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και με την κοινή δράση τους να ευνοήσουν τη μαζική κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας για την ανατροπή της πολιτικής που μπλέκει τη χώρα μας στον πόλεμο. Παρά τις δοσμένες σοβαρές διαφορές η σύγκλιση σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι εφικτή.

Όποιοι αρνούνται να την υπηρετήσουν ξεκάθαρα αρνούνται να συγκρουστούν ουσιαστικά με την κυρίαρχη γραμμή της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, γραμμή που συναινούν όλες οι δυνάμεις του συστήματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και εκμετάλλευσης. Η εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και το λαό της και είναι ξεκάθαρα τυχοδιωκτική, πρωτόγνωρα επικίνδυνη και ξένη με κάθε έννοια εργατολαϊκών συμφερόντων.

Τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και τα αόρατα υποβρύχια της Ρωσίας όπως και τα πλοία με πυρηνικούς πυραύλους που αντιπαρατάσσονται ήδη στο Αιγαίο, προκαλούν ήδη τρόμο αφού αποδείχνουν το μέγεθος της εμπλοκής.

Ο ελλιμενισμός του Τρούμαν στη Σούδα και του Σαρλ ντε Γκωλ στον Πειραιά υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά στην ιστορία του τόπου μας πως βάσεις και ΝΑΤΟ δε διασφαλίζουν Ειρήνη και Δημοκρατία, αλλά μπλέκουν την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε μεγάλα δεινά.

Ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη ζωής να παλέψει για το μεροκάματο που του το εξανεμίζουν με την ακρίβεια και τη φοροληστεία και ταυτόχρονα να παλέψει για την Ειρήνη κόντρα στους φανερούς εμπρηστές του πολέμου τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΡΩΣΙΑ. Μόνο με μαζικό αγώνα μπορούμε να υπερασπιστούμε τη ζωή και το δίκιο μας.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα!

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...