13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Παγκρήτια Ημερίδα για την Δακοκτονία – Αύριο Τετάρτη στο Ρεθυμνο

Ημερομηνία:

Ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή της Δακοκτονίας στην Κρήτη. Προβλήματα –Προτάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου στο Ρέθυμνο (Ξενοδοχείο Porto Rethymno) με ώρα έναρξης  10.00

Στην ημερίδα αυτή, που  συνδιοργανώνεται απο τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ, το Ινστιτούτο Ελιας, οργανώσεις παραγωγών, ελαιοτριβείων και τυποποιητών θα παρουσιαστούν εισηγήσεις απο εκπροσώπους των οργανωτών και αλλους έμπειρους επιστήμονες οι οποιες θα  αναλύσουν τις πλευρές της δακοκτονίας που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της.

Εκτός από τις εισηγήσεις μπορούν να γίνουν και παρεμβάσεις από εμπλεκομένους φορεις. Όσες από αυτές υποβληθούν έγγραφα προ της ημερίδας θα παρουσιαστούν στην ενότητα Παρεμβάσεις, ενώ οι προφορικές μπορούν να γινουν στην ενότητα «Συζήτηση»

Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι, αρκεί μέχρι σήμερα Τρίτη να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο τηλ. 28210 50800 η e-mail: info@sedik.gr

Βασικοί στόχοι της ημερίδας θα είναι:

– Ανάλυση του ρόλου  της δακοκτονίας στην διαμόρφωση του επιπέδου ποιότητας του ελαιολάδου και του εισοδήματος των παραγωγών

– Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από πλευράς εφαρμογής της Δακοκτονίας  στην Κρήτη

– Επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

– Διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης διαδικασίας.

– Παρουσίαση νεώτερων ερευνητικών δεδομένων για εναλλακτικές μεθόδους με ενδιαφέρουσα  αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική ασφάλεια

Υποχρηματόδοτηση και γραφειοκρατία
 θέτουν σε κίνδυνο την  αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας

Το επίπεδο της ποιότητας του ελαιολάδου που επιτυγχάνεται στην Κρήτη τις τελευταίες 10/ετίες είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το επίπεδο αυτό το καθιστά περιζήτητο από τις μεγάλες εγχώριες και κυρίως τις ξένες Βιομηχανίες τυποποίησης και παρά τα εσωτερικά προβλήματα της αγοράς μας, διατηρεί φέτος τις τιμές παραγωγού στο επίπεδο των 3,0 έως 3,30 ευρώ.

Ωστόσο το υψηλό φετινό ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου, δεν μπορεί να αποδοθεί στο “ποιοτικό” επίπεδο της εφαρμογής της Δακοκτονίας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λογω της κρίσης είναι προβληματικό.
Η συνεχιζόμενη  υποχρηματοδότηση και οι διογκωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται, λογω της κρίσης, απο την Πολιτεία, κατά κοινή ομολογία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση η και καταστροφή της καλής εικόνας ποιοτικής εικόνας του Κρητικού ελαιολάδου.

Και πρεπει να σημειωθεί, ότι το πολύ υψηλό αυτό ποιοτικό επίπεδο δεν πρόεκυψε αυτόματα και δεν οφείλεται μόνο στις πράγματι, εξαίρετες για την ελαιοκαλλιέργεια εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης. Οφειλεται κυρίως στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους Ελαιοπαραγωγούς  και τους Επιστήμονες των ιδρυμάτων έρευνας και υπηρεσιών του νησιού χάρη στις οποιες προσδιορίστηκαν και σταδιακά αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που υποβάθμιζαν την ποιότητα του ελαιολάδου.

"google ad"

Και μεταξύ των προβλημάτων αυτών πρωτεύουσα και κυρίαρχη θέση είχαν οι προσβολές του ελαιοκάρπου από τον  Δάκο!

Οι προσβολές αυτές με πολυετείς έρευνες οι περισσότερες από τις οποίες γίνονταν στην Κρήτη, άρχισαν να αντιμετωπίζονται σταδιακά με άμεση συνέπεια την συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Έτσι, το ποσοστό του εξαιρετικού Παρθένου ελαιολάδου (οξυτ.<0,8%) από 45% που ήταν το έτος 1950, ανέβηκε στο 95% το έτος 2000,  επίπεδο στο οποιο με μικρές  διακυμάνσεις συνεχίζει να κυμαίνεται ακόμη και σήμερα.
Ως πλέον αποτελεσματική και συγχρόνως οικολογική μέθοδος Δακοκτονίας αποδείχτηκε η εφαρμογή δολωματικών από εδάφους ψεκασμών σε συλλογικό επίπεδο με συνεχώς βελτιούμενα  εντομοκτόνα.

Ωστόσο, την τελευταία 5/ετια οι σημαντικές περικοπές των δαπανών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης και οι αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα και κατά συνέπεια το εισόδημα των παραγωγών.
Ανάγκη επομένως Πολιτεία και τοπικοί φορείς να αναζητήσουν άμεση πρακτική λύση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...