Ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή της Δακοκτονίας στην Κρήτη. Προβλήματα –Προτάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου στο Ρέθυμνο (Ξενοδοχείο Porto Rethymno) με ώρα έναρξης 10.00
Στην ημερίδα αυτή, που συνδιοργανώνεται απο τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ, το Ινστιτούτο Ελιας, οργανώσεις παραγωγών, ελαιοτριβείων και τυποποιητών θα παρουσιαστούν εισηγήσεις απο εκπροσώπους των οργανωτών και αλλους έμπειρους επιστήμονες οι οποιες θα αναλύσουν τις πλευρές της δακοκτονίας που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της.
Εκτός από τις εισηγήσεις μπορούν να γίνουν και παρεμβάσεις από εμπλεκομένους φορεις. Όσες από αυτές υποβληθούν έγγραφα προ της ημερίδας θα παρουσιαστούν στην ενότητα Παρεμβάσεις, ενώ οι προφορικές μπορούν να γινουν στην ενότητα «Συζήτηση»
Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι, αρκεί μέχρι σήμερα Τρίτη να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο τηλ. 28210 50800 η e-mail: info@sedik.gr
Βασικοί στόχοι της ημερίδας θα είναι:
– Ανάλυση του ρόλου της δακοκτονίας στην διαμόρφωση του επιπέδου ποιότητας του ελαιολάδου και του εισοδήματος των παραγωγών
– Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από πλευράς εφαρμογής της Δακοκτονίας στην Κρήτη
– Επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
– Διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης διαδικασίας.
– Παρουσίαση νεώτερων ερευνητικών δεδομένων για εναλλακτικές μεθόδους με ενδιαφέρουσα αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική ασφάλεια
Υποχρηματόδοτηση και γραφειοκρατία
θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας
Το επίπεδο της ποιότητας του ελαιολάδου που επιτυγχάνεται στην Κρήτη τις τελευταίες 10/ετίες είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το επίπεδο αυτό το καθιστά περιζήτητο από τις μεγάλες εγχώριες και κυρίως τις ξένες Βιομηχανίες τυποποίησης και παρά τα εσωτερικά προβλήματα της αγοράς μας, διατηρεί φέτος τις τιμές παραγωγού στο επίπεδο των 3,0 έως 3,30 ευρώ.
Ωστόσο το υψηλό φετινό ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου, δεν μπορεί να αποδοθεί στο “ποιοτικό” επίπεδο της εφαρμογής της Δακοκτονίας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λογω της κρίσης είναι προβληματικό.
Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και οι διογκωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται, λογω της κρίσης, απο την Πολιτεία, κατά κοινή ομολογία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση η και καταστροφή της καλής εικόνας ποιοτικής εικόνας του Κρητικού ελαιολάδου.
Και πρεπει να σημειωθεί, ότι το πολύ υψηλό αυτό ποιοτικό επίπεδο δεν πρόεκυψε αυτόματα και δεν οφείλεται μόνο στις πράγματι, εξαίρετες για την ελαιοκαλλιέργεια εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης. Οφειλεται κυρίως στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους Ελαιοπαραγωγούς και τους Επιστήμονες των ιδρυμάτων έρευνας και υπηρεσιών του νησιού χάρη στις οποιες προσδιορίστηκαν και σταδιακά αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που υποβάθμιζαν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Και μεταξύ των προβλημάτων αυτών πρωτεύουσα και κυρίαρχη θέση είχαν οι προσβολές του ελαιοκάρπου από τον Δάκο!
Οι προσβολές αυτές με πολυετείς έρευνες οι περισσότερες από τις οποίες γίνονταν στην Κρήτη, άρχισαν να αντιμετωπίζονται σταδιακά με άμεση συνέπεια την συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Έτσι, το ποσοστό του εξαιρετικού Παρθένου ελαιολάδου (οξυτ.<0,8%) από 45% που ήταν το έτος 1950, ανέβηκε στο 95% το έτος 2000, επίπεδο στο οποιο με μικρές διακυμάνσεις συνεχίζει να κυμαίνεται ακόμη και σήμερα.
Ως πλέον αποτελεσματική και συγχρόνως οικολογική μέθοδος Δακοκτονίας αποδείχτηκε η εφαρμογή δολωματικών από εδάφους ψεκασμών σε συλλογικό επίπεδο με συνεχώς βελτιούμενα εντομοκτόνα.
Ωστόσο, την τελευταία 5/ετια οι σημαντικές περικοπές των δαπανών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης και οι αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα και κατά συνέπεια το εισόδημα των παραγωγών.
Ανάγκη επομένως Πολιτεία και τοπικοί φορείς να αναζητήσουν άμεση πρακτική λύση του προβλήματος.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.