15.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Παγκρήτια κινητοποίηση την Τετάρτη στο Ρέθυμνο ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Ημερομηνία:

«Ενάντια στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών». Αυτό αναγράφεται στο κάλεσμα του Παγκρήτιου Δίκτυου Αγώνα κατά των β-ΑΠΕ για την κινητοποίηση της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

 

Η μηχανοκίνητη και πεζή πορεία  που αποφασίστηκε από την λαϊκή συνέλευση των χωριών του Αγίου Βασιλείου και διοργανώνεται από τις Επιτροπές Αγώνα Αγίου Βασιλείου και την Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου με την συμμετοχή επιτροπών αγώνα από όλους τους νομούς της Κρήτης έχει σκοπό να γνωστοποιήσει με δυναμικό τρόπο την αντίθεση των κατοίκων των περιοχών στην – και με την περιβαλλοντική αδειοδότητη από το ΥΠΕΚΑ – δημιουργία υβριδικού – αντλησιοταμιευτικού «τέρατος» (όπως το περιγράφουν) της θυγατρικής στην Ελλάδα της γαλλικής πολυεθνικής EDF.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τοποθετηθούν 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στο νομό Χανίων και 58 στο δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου αλλά και δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης στο Αζιλακόδασος, στα όρια  των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, η καθεμιά για 1.200.000 κυβ.μ.

Σύμφωνα με το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των β-ΑΠΕ, «οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, το είδος της «ανάπτυξης» που έχει αποφασίσει η συγκυβέρνηση για την Κρήτη υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών».

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση – κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης αναφέρουν:

«Τα βουνά του νησιού παραχωρούνται συστηματικά μέσω δασικών χαρακτηρισμών στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για τοποθέτηση αιολικών: χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και γεωργικής γης αλλάζουν χρήση. Η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός πλήττονται καίρια. Μετά το ξεπούλημα της γης, έρχεται να προστεθεί και το ξεπούλημα των νερών μας.

Τα υπόγεια και επιφανειακά νερά της Κρήτης αποκτούν πλέον ενεργειακή χρήση.

Μονοπωλιακοί ενεργειακοί κολοσσοί όπως η γαλλική EDF (που προωθεί την πλειονότητα των υβριδικών έργων στην Κρήτη) θα διαχειρίζονται εκτός από την παραγωγή ενέργειας και τους υδάτινους πόρους του νησιού, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι δημόσιο αγαθό και  η πρόσβαση σ αυτό είναι αναφαίρετο και προστατευμένο δικαίωμα κάθε πολίτη.

Καλούμε όλη την Κρήτη να ξεσηκωθεί απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών!

Καλούμε τον κάθε πολίτη να διαδηλώσει την αντίθεση του στο έργο αυτό και σε κάθε άλλο έργο που απειλεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Καλούμε όλους στην μηχανοκίνητη και πεζή πορεία που θα γίνει στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ :

10.30  Τρία Μοναστήρια (μηχανοκίνητη πορεία),

11.00   Δημαρχείο Ρεθύμνου (πεζή πορεία προς την  Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου)»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ