15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις και πληθωριστικές πιέσεις από τα lockdown στην Κίνα

Ημερομηνία:

Στις 20 Απριλίου, σχεδόν οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους μπόρεσαν να βγουν σε εξωτερικούς χώρους, αν και με περιορισμένο τρόπο, καθώς οι αρχές δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός ήταν υπό «αποτελεσματικό έλεγχο» σε ορισμένα μέρη της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Κίνας. Όμως, στις 22 Απριλίου, πολλοί περιορισμοί στη μετακίνηση επανήλθαν, προκαλώντας σύγχυση και απογοήτευση στους κατοίκους.

Οι έλεγχοι από τις αρχές είναι ασφυκτικοί και ηλεκτρονικοί συναγερμοί φέρονται να εγκαθίστανται στα σπίτια των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, για να μην φύγουν. Εν τω μεταξύ, ορισμένες περιοχές εκκενώνονται για απολύμανση και οι μαζικές μεταφορές σε κέντρα καραντίνας προκαλούν εκτεταμένη απόγνωση. Άλλοι κάτοικοι, που αναγκάζονται να απομονωθούν στο σπίτι, δυσκολεύονται να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας στις υπηρεσίες παράδοσης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα της Κίνας να εμείνει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να κρατήσουν τον έλεγχο σε όλο και πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού.

Από τις 19 Απριλίου, περισσότερες από τις μισές μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας βρίσκονταν υπό κάποια μορφή lockdown. Βιομηχανικές πόλεις και εμπορικά λιμάνια -συμπεριλαμβανομένων ζωτικών κόμβων όπως το Changchun, το Jilin, το Shenyang, το Tianjin, το Shenzhen και το Guangzhou- οι επιχειρήσεις είναι κλειστές κι έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ή οι κάτοικοι έχουν σαφείς οδηγίες να παραμείνουν στο σπίτι.

Η κατάσταση, πέρα από τις ακραίες συνθήκες περιοριστικών μέτρων, προκαλεί ανησυχία για τον αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία της Κίνας αλλά και στην παγκόσμια.

«Οι ήδη εκτεταμένες διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού επιδεινώνονται από τα lockdown στην Κίνα, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις και δυσκολίες στην προμήθεια ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών αγαθών», λέει ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών και εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Κίνα, στο Time.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία όμως προειδοποιεί για οικονομική αβεβαιότητα.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι με το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον να γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και αβέβαιο, η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Σε μια ομιλία στις 21 Απριλίου, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλησε να τονίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας. Είπε ότι η χώρα σημείωσε «ισχυρή ώθηση» για την ανάκαμψη από τον COVID-19 και ελαχιστοποίησε τις ανησυχίες σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των εκτεταμένων lockdown, ζητώντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών για την αποφυγή «σοβαρών και αρνητικών» δευτερογενών επιπτώσεων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έχει κάνει αρκετές προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό ανεργίας σε 31 μεγάλες κινεζικές πόλεις αυξήθηκε επίσης από 5,4% τον Φεβρουάριο σε 6% τον Μάρτιο —το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2018.

«Οι περιορισμοί της Κίνας για τον COVID επιβαρύνουν πολύ την εγχώρια ζήτηση, η οποία ήταν ήδη αδύναμη ακόμη και πριν από τα πρόσφατα ξεσπάσματα και τα lockdown της μετάλλαξης Omicron», λέει ο Tommy Wu, επικεφαλής οικονομολόγος από την Oxford Economics με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Αυτοί οι ίδιοι περιορισμοί, προσθέτει, «επηρεάζουν επίσης τη βιομηχανική παραγωγή και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, γεγονός που θα ενισχύσει τις συνεχιζόμενες διακοπές του παγκόσμιου εφοδιασμού».

Ο Ρίτσαρντ Γιου, κορυφαίο στέλεχος της Huawei, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 μπορεί να προκαλέσει «τεράστιες απώλειες» και να πλήξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

«Εάν η Σαγκάη δεν μπορέσει να ξαναρχίσει την παραγωγή μέχρι τον Μάιο, όλοι οι τεχνολογικοί και βιομηχανικοί παίκτες που έχουν αλυσίδες εφοδιασμού στην περιοχή θα σταματήσουν εντελώς, ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία», ανέφερε σε ανάρτηση στο WeChat. «Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και τεράστιες απώλειες για ολόκληρο τον κλάδο».

"google ad"

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, «ορισμένα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχίσουν να έχουν αυξήσεις τιμών», λέει, αλλά «οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να προσβλέπουν στη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού καθώς η Fed συσφίγγει τη νομισματική πολιτική».

Ωστόσο, ο οικονομολόγος Wu προειδοποιεί ότι πιθανότατα θα υπάρξουν ελλείψεις σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες: «Ιδιαίτερα ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές, καθώς και ένδυση σε κάποιο βαθμό».

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι «τα πρόσφατα lockdown σε βασικούς κόμβους παραγωγής και εμπορίου στην Κίνα θα προκαλέσουν διαταραχές του εφοδιασμού προϊόντων αλλού», προσθέτοντας δυνητικά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...