13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Παγκόσμια ανησυχία για νέα μετάλλαξη της ινδικης μετάλλαξης – «Εξαπλώνεται ραγδαία»

Ημερομηνία:

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι μπορεί να χαρακτηρίσουν «στέλεχος ανησυχίας» ένα από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, μετέδωσε σήμερα το BBC, την ώρα που επιστήμονες επικαλούνται στοιχεία ότι το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική εκδοχή του ιού.

Επιστήμονες συνέστησαν να χαρακτηριστεί “στέλεχος ανησυχίας” το γνωστό ως B.1.617.2, το οποίο αποτελεί μια εκδοχή του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, σημείωσε το BBC, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 500 κρούσματά του έχουν καταγραφεί, αυξημένα από τα 202 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η οποία ανέβαλε χθες, Πέμπτη, την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων στοιχείων της για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα αυτό.

Ο Τζεφ Μπάρετ, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute COVID-19 Genomics Initiative, δήλωσε ότι οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων του B.1.617.2 στη Βρετανία και σε όλον τον κόσμο «συνάδουν με το ότι αυτό είναι πιο μεταδοτικό από παλαιότερες εκδοχές του ιού από πέρυσι»

«Είναι πιθανόν τόσο μεταδοτικό όσο το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ B.117, το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Μπάρετ στον ραδιοσταθμό του BBC, αναφερόμενος στο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην νοτιοανατολική Αγγλία, το οποίο πυροδότησε το δεύτερο κύμα της COVID-19 στη Βρετανία.

Το αρχικό ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το B.1.617, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αλλά η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έχει κατηγοριοποιήσει τρεις διαφορετικούς υποτύπους του, όλοι με ελαφρώς διαφορετικές μεταλλάξεις.

Σε αυτά που έχουν ορισθεί ως «στελέχη ανησυχίας» συγκαταλέγεται το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία, όπως και αυτά που ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στην Βραζιλία, και ο Μπάρετ σημείωσε ότι υπάρχουν καθησυχαστικά στοιχεία από μελέτες που έχουν γίνει σε πραγματικές συνθήκες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 σε αυτά.

«Αυτό σκιαγραφεί μια σχετικά θετική εικόνα ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Επομένως είναι προφανές ότι για παραλλαγμένα στελέχη σαν κι αυτό χρειάζεται να κάνουμε επιπρόσθετες δοκιμές και πραγματικά να έχουμε στέρεες αποδείξεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετικά με αυτό», κατέληξε ο Μπάρετ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...