25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό την Κυριακή 29 αγέρωχοι φωτεινοί φρουροί της θάλασσας – Ποιος φάρος στα Χανιά θα είναι ανοιχτός;

Ημερομηνία:

Μία ιδιαίτερη εμπειρία θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να ζήσουν όσοι γοητεύονται από την άγρια ομορφιά των φάρων. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, θα είναι ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων το 2003.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των Φάρων στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την συνεισφορά των Φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Οι επισκέψεις θα μπορούν να γίνουν από τις 10.00 έως 14:00 και από τις 17:00 έως 20.00 της Κυριακής.

Ο φάρος στον Δρέπανο

Στα Χανιά ανοιχτός θα είναι ο φάρος στον Δρέπανο.

Ο φάρος στον Δρέπανο πρωτολειτούργησε το 1864, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1913.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι εισβολείς αφαίρεσαν τα φωτιστικά μηχανήματα και παρέμεινε σβηστός μέχρι το 1945, όπου στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε με νέα φωτιστικά μηχανήματα πετρελαίου.

Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε.

Για να φτάσετε εκεί υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος που επιτρέπει στο Ι.Χ να φτάσει σε απόσταση 50 μ. από τον φάρο,όπου υπάρχει υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια υπάρχει μονοπάτι και σκαλοπάτια μήκους 50 μέτρων που οδηγούν στον φάρο. Το κοντινότερο χωριό, το Κόκκινο Χωριό, απέχει 3 χλμ.

Ο φάρος είναι περιφραγμένος με πέτρινο τοιχίο και συρματόπλεγμα ύψους από 2 έως 3,60 μ. περίπου.Η περιοχή περιμετρικά είναι δύσβατη, απότομη και βραχώδης ακατάλληλη για παιδιά.Η πλησιέστερη παραλία κατάλληλη για μπάνιο απέχει περίπου 7 χλμ.

Σε όλη την Ελλάδα οι φάροι που θα είναι ανοικτοί βρίσκονται στα εξής σημεία:

1.    Αγ. Νικόλαο – Κέα

2.    Ακρωτήρι – Θήρα

3.    Αρκίτσα – Φθιώτιδα

4.    Μουδάρι – Κύθηρα

5.    Βρυσάκι – Λαύριο

6.    Γερόγομπος – Κεφαλονιά

7.    Γουρούνι – Σκόπελος

8.    Δρέπανο – Χανίων

9.    Κασσάνδρα – Χαλκιδικής

10. Καστρί – Οθωνοί

11. Σχινάρι – Ζάκυνθος

12. Κρανάη – Γύθειο

13. Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκης

14. Μελαγκάβι – Λουτρακίου

15. Πλάκα – Λήμνος

16. Κόρακα – Πάρου

17. Κοκκινόπουλο – Ψαρά

18. Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολης

19. Ταίναρο – Λακωνίας

20. Κόπραινα – Άρτας

21. Κακή Κεφαλή – Χαλκίδας

22. Μονεμβασιά – Λακωνίας

23. Λάκκα – Παξών

24. Βασιλίνα –Ευβοίας

25. Πάππα – Ικαρία

26. Σπαθί – Σερίφου

27. Δουκάτο – Λευκάδας

28. Κατάκολο – Ηλείας

29. Κόγχη – Σαλαμίνας

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ