14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για την ηπατίτιδα σε παιδιά: «Φταίνε τα lockdown και ο κορονοϊός;»

Ημερομηνία:

Τα ερωτήματα για το πού οφείλεται η έξαρση παιδικής ηπατίτιδας, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες ηλικίες προσβάλει περισσότερο, πληθαίνουν και οι ειδικοί και στην Ελλάδα επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις. Κοινός παρανομαστής φαίνεται να είναι το ανοσοποιητικό, με την κ. Παρδάλη να θέτει το ερώτημα για το αν συνδέεται με την Covid, στηρίζοντας το επιχείρημα πως πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο πληθυσμός εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κορονοϊό.

«Τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους ο κορονοϊός;»

«Μου κάνει εντύπωση ότι από τα περίπου 170 περιστατικά, πάνω από 100 εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κύριος όγκος των περιστατικών εντοπίζεται σε παιδιά 2 έως 5 ετών» ανέφερε η ίδια και εξήγησε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας. Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, κοινός ιός. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς κάποια συμπτώματα έγκαιρα, όπως ο ίκτερος, η κακουχία, η ανορεξία. Ένα παιδί με ηπατίτιδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο.»

«Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από πολλά αίτια, όπως πχ φάρμακα, ή υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οφείλεται σε έναν ιό, που ονομάζεται αδενοϊός. Πιθανότατα τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα καθεστώς αδράνειας του ανοσοποιητικού, που τα εξέθεσε σε αυτόν τον ιό. Είναι ένας ιός γνωστός, συχνός στα μικρά παιδιά. Τώρα, κύριος όγκος των περιστατικών είναι στην Αγγλία» είπε επίσης.

«Φταίνε τα lockdown»

Οι Βρετανοί ειδικοί από την πλευρά τους αποδίδουν το ξέσπασμα κρουσμάτων παιδικής ηπατίτιδας στο lockdown που εξασθένησε την ανοσία των παιδιών. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα δύο ακόμη παιδιά χρειάζονται μεταμοσχεύσεις ήπατος (συνολικά έχουν φτάσει τα 10) και δεκάδες είναι άρρωστα.

Υποστηρίζουν μάλιστα, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως μπορεί και να οφείλεται στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απέτρεψαν την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα συμπτώματα της παιδικής ηπατίτιδας

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε παιδιά κάτω των 5 ετών που αρχικά εμφάνισαν διάρροια και ναυτία, πριν εμφανίσουν ίκτερο – το κιτρίνισμα του δέρματος/των ματιών.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, αλλαγή χρώματος στα κόπρανα, φαγούρα στο δέρμα, μυϊκό πόνο, πυρετό, λήθαργο, απώλεια όρεξης και πόνους στο στομάχι.

Κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα – Τι περιμένουμε

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για την οξεία ηπατίτιδα και σε παιδιά στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χθες πως το ανησυχητικό γεγονός είναι η μεταμόσχευση που χρειάστηκαν ορισμένα παιδιά.

"google ad"

«Αυτή η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα» τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στη χώρα μας αναμένεται εμφάνιση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας της τάξεως του 5% – 10%. Είπε χαρακτηριστικά:

«Αναμένουμε εμφάνιση περιστατικόν στη χώρα μας της τάξης 5% -10% σοβαρά περιστατικά».

Όσο για το αν υπάρχει κάποια συσχέτιση του εμβολίου του κορονοϊού με την ηπατίτιδα, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία σχέση του εμβολίου με το συγκεκριμένο σύνδρομο».

φωτογραφία: depositphotos.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...