Μία οικονομική κρίση, η απώλεια θέσεων εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, όλες αυτές οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όποτε οι δείκτες της οικονομικής απόδοσης μίας χώρας είναι κακοί υπάρχει πάντα μία αύξηση στις αυτοκτονίες.

Είναι ήδη καλά καταγεγραμμένο ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται κατά τις περιόδους οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας. Προηγούμενες έρευνες που διεξήχθησαν το 2007 στον Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική σημείωναν ότι εξαιτίας της κρίσης υπήρξαν επιπλέον 10.000 αυτοκτονίες. Και έρευνες που έγιναν τα επόμενα χρόνια αναφέρουν ότι οι αυτοκτονίες αυξάνουν τόσο τα χρόνια της κρίσης όσο και μετά την κρίση.

Τα μέτρα λιτότητας που περικόπτουν τις πολιτικές του κοινωνικού κράτους και περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες αναγνωρίζονται πλέον ως η αιτία για την “έκρηξη στα ποσοστά αυτοκτονιών” σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Στην τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις ΗΠΑ που έλαβαν υπόψη τους την οικονομική κατάρρευση του 2007 και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αυτό που βρέθηκε είναι μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ του τρόπου που οι πολίτες βιώνουν την οικονομική τους κατάσταση και τον μέσο όρο αυτοκτονιών. Όσο πιο αρνητικά βιώνουν τις προσδοκίες γι τις ζωές τους, τόσο υψηλότερη η πιθανότητα αυτοκτονίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος αυτοκτονιών αυξήθηκε σημαντικά και μετά την οικονομική κρίση για άνδρες και γυναίκες και για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με πιο ισχυρή επίπτωση στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα οι διαρκείς αρνητικές εξελίξεις όπως η υψηλή ανεργία, η αύξηση των τιμών και η κατάρρευση επιχειρήσεων έχει σημαντική επίπτωση στην ψυχική υγεία.

Αυτό που βρέθηκε επίσης είναι ότι η αύξηση στην επένδυση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ δε συντέλεσε στη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών. Αυτό συμβαίνει γιατί η επένδυση σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η εργασία, έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση και είναι πολύ πιο σημαντική στο να βελτιώσει την ψυχική υγεία των πολιτών παρά μία επένδυση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.