18.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Παγωμένα σπίτια λόγω ανατιμήσεων στην ενέργεια: «Είδαμε λογαριασμό ρεύματος με αύξηση 170%»

Ημερομηνία:

Της Φωτεινής Λαμπρίδη

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) έχουν προκαλέσει σοκ στα νοικοκυριά που αδυνατούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, αλλά και τους επαγγελματίες, για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο ανακούφισης έως τώρα. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακυλύουν το κόστος στο προϊόν και να αυξάνονται κατακόρυφα οι τιμές» λέει στο tvxs ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου, προσθέτει πως οι καταγγελίες για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς στο ρεύμα, έρχονται κατά δεκάδες καθημερινά: «Τόσο η ΔΕΗ όσο και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενέργειας, αυξάνουν την τιμή ανά κιλοβατώρα, με αδιαφανείς διαδικασίες. Είναι επείγουσα η παρέμβαση της πολιτείας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Είδαμε αύξηση σε λογαριασμό του ρεύματος έως 170%

Τα τηλέφωνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, μέχρι πρότινος, χτυπούσαν κυρίως για καταγγελίες σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο τις τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά. Τελευταία, οι καταγγελίες που αφορούν την ενέργεια, είναι στην πρώτη σειρά.

Σύμφωνα με την κυρία Καλαποθαράκου, οι πολίτες καταγγέλλουν πως από τον Σεπτέμβρη λαμβάνουν λογαριασμούς με αυξήσεις που κυμαίνονται από 30% έως 170%  ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με την εταιρεία και το πρόγραμμα που έχει ο καταναλωτής, γεγονός που διαπιστώθηκε και από την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενέργειας, έχουν στα συμβόλαια με τους πολίτες ρήτρες, που τους δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την τιμή της κιλοβατώρας ωστόσο η διαδικασία είναι αδιαφανείς. Η δε ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια της είναι παλιά και δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, αυθαίρετα, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη τις αυξήσεις. Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), είχε θέσει το θέμα σε διαβούλευση και περιμένουμε την απόφαση της ώστε να υπάρξει κάποια ρύθμιση. Χρειαζόμαστε διαφάνεια διαχρονικά. Επίσης πρέπει να παρέμβει άμεσα το κράτος γιατί υπάρχει αδιαφάνεια, υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, που δεν λύνονται με επιδόματα, όσο απαραίτητα κι αν είναι για τα νοικοκυριά».

Σε σχέση με τις καταγγελίες πολιτών για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναφέρει: «Όλο και λιγότερα νοικοκυριά βάζουν πετρέλαιο. Υπάρχει πλατφόρμα εφόσον πληροί κανείς τις προϋποθέσεις να λάβει επιδότηση. Όμως πολλές πολυκατοικίες δεν βάζουν πετρέλαιο και τώρα φοβόμαστε ότι αυξάνεται ο αριθμός αυτός»

Οι επιχειρήσεις μετακυλίουν στο κόστος στο προϊόν

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, λέει στο tvxs, πως οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μετακυλίουν το κόστος από τις ανατιμήσεις της ενέργειας στα προϊόντα, η τιμή των οποίων ήδη έχει ανέβει κατακόρυφα.

«Το 30% των επιχειρήσεων λένε ότι η αύξηση του ρεύματος είναι πάνω από 50% και  το μετακυλύουν στα προϊόντα τους. Ένας φούρνος πέρσι πλήρωνε 800 ευρώ σε ρεύμα και τώρα 1600, δηλαδή είναι πάνω από 70% η αύξηση. Τι θα κάνει αν δεν έχει βοήθεια από την πολιτεία. Σκεφτείτε ότι τα 800 ευρώ επιπλέον που πληρώνει στην ενέργεια, είναι ένας ακόμα μισθός υπαλλήλου!».

Ο πρόεδρος προσθέτει πως έχουν ήδη στοιχεία για αυξηση αερίου και πετρελαίου. «Το αέριο έχει αύξηση 100% από πέρσι. Σε έρευνα που κάναμε, το 30% των επιχειρήσεων μας δήλωσε, ότι το ρεύμα είναι ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους του προϊόντος, σε κάποιες περιπτώσεις και το πετρέλαιο. Πχ στα πλαστικά, παίζει ρόλο η ενέργεια σε ένα ποσοστό πάνω από 35%. Επειδή οι πρώτες ύλες βασίζονται στην ενέργεια, θα έχουμε και αύξηση πρώτων υλών που θα μετακυλιστεί στην τιμή του προϊόντος. Η αγωνία μας είναι ότι θα πρέπει ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις να παρθούν μέτρα».

Σε σχέση με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, η κ. Καλαποθαράκου ισχυρίζεται, ότι εκτός από τις επιχειρήσεις που κατ’ανάγκη μπορεί να μετακυλίουν το κόστος στο προϊόν, υπάρχουν και κάποιες που επιλέγουν την αισχροκέρδεια.

«Υπάρχει αισχροκέρδεια, δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο . Εδώ είναι θέμα των εποπτικών μηχανισμών που πρέπει να αυξηθούν για να προστατευθεί ο καταναλωτής. Μετά ο καταναλωτής πρέπει να διακρίνει αν αυξάνεται υπερβολικά η τιμή ενός προϊόντος, ώστε να αναζητήσει σχετικό προϊόν άλλης εταιρείας. Και είναι επαναλλαμβάνω ευθύνη της πολιτείας να ελέγχει την κατάσταση τακτικά και να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτούς»

«Τι να μου κάνει το επίδομα; Έχετε δει τον λογαριασμό;»

«Πήρα επίδομα στο ρεύμα 9 ευρώ τον Σεπτέμβρη και 35 τώρα. Ο λογαριασμός του ρεύματος μου είναι κατά 150 ευρώ αυξημένος. Η τιμή των προϊόντων έχει πάει στο Θεό. Καλά είναι τα 35 ευρώ, αλλά δεν σώζομαι και πέραν τούτου, κοιμόμαστε σε κρύο διαμέρισμα οικογενειακώς» λέει στο tvxs η Μ.Κ. εκπαιδευτικός και διαχειρίστρια πολυκατοικίας στον Πειραιά.

Εξηγεί, πως μετά την οικονομική κρίση, η πλειοψηφία των ενοίκων επέλεξε να κόψει το πετρέλαιο. «Αυτό σημαίνει, ότι ζεσταινόμαστε με ρεύμα ήδη από το 2010. Αυτό, εξυπηρετούσε τα μικρά διαμερίσματα, όχι τα μεγάλα. Σήμερα, με τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, δεν μπορούμε να ζεσταθούμε ούτε με ηλεκτρικά καλοριφέρ. Η κατάσταση είναι τραγική. Γνωρίζω τουλάχιστον 6 πολίτες που έχουν προβεί σε καταγγελία σε ενώσεις καταναλωτών».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ