Σε μια μετωπική σύγκρουση εντός του συνδικαλιστικού κινήματος εξελίσσεται η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του ΠΑΜΕ Χανίων, η οποία στρέφεται κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση με μαύρο χρήμα, και της υπόλοιπης ηγεσίας της Συνομοσπονδίας. Το ΠΑΜΕ με αφορμή τις αποκαλύψεις καταλογίζει στην τριτοβάθμια οργάνωση στρατηγική σύμπλευση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, σε μια περίοδο κρίσιμων ανακατατάξεων για τα εργασιακά δικαιώματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Χανίων, η τρέχουσα ηγεσία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε μια παρατεταμένη πορεία «σήψης και εκφυλισμού», η οποία αποτυπώνεται στη στήριξη των κυβερνητικών πολιτικών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κριτική εστιάζει στον ισχυρισμό ότι η Συνομοσπονδία λειτούργησε ως «πρόθυμος υποστηρικτής» στην προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει ως αντεργατικές.
Στο επίκεντρο της «μαύρης ιστορίας» που καταλογίζεται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ βρίσκεται η διαχείριση του 8ώρου και η τύχη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι η ηγεσία της Συνομοσπονδίας παρέδωσε τα εν λόγω κεκτημένα στο κράτος και στους εργοδότες, ενώ παράλληλα κατηγορείται για απαξιωτική στάση απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Το ακανθώδες ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και η Νίκη Κεραμέως
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το ΠΑΜΕ Χανίων καταγγέλλει ότι, ενώ η πλειονότητα των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων αντιπαλεύει την επιβολή του 13ώρου, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προχώρησε σε «κρυφές διαβουλεύσεις» με την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, και τους εκπροσώπους των βιομηχάνων.
Η συμφωνία που προέκυψε χαρακτηρίζεται από το ΠΑΜΕ ως «αίσχος», με τον ισχυρισμό ότι νομιμοποιεί τη στασιμότητα των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου. Επιπλέον, η ανακοίνωση υπενθυμίζει τη στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στις κινητοποιήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της επιχείρησε να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι κατηγορίες για οικονομική διαχείριση και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Μια από τις σοβαρότερες πτυχές της ανακοίνωσης αφορά τη λειτουργία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Το ΠΑΜΕ Χανίων υποστηρίζει ότι το Ινστιτούτο χρησιμοποιήθηκε ως «δούρειος ίππος» για την ενσωμάτωση συνδικαλιστών και την υλοποίηση προγραμμάτων που στόχευαν στην αλλοίωση των συσχετισμών μέσα στα σωματεία.
Γίνεται λόγος για «μηχανισμούς νοθείας» και αξιοποίηση κονδυλίων επιμόρφωσης για τη δημιουργία «πλαστών συσχετισμών» σε ανύπαρκτα σωματεία. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς παραλληλίζεται με τις αποκαλύψεις για τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ/ETUC) και το σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέθηκε με λόμπι του Κατάρ.
Η προοπτική του κινήματος και η αλλαγή συσχετισμών
Η ανακοίνωση καταλήγει με ένα κάλεσμα προς τους εργαζόμενους για ενεργό συμμετοχή στα σωματεία, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος των συνδικάτων από τη βάση. Το ΠΑΜΕ Χανίων βλέπει ως «ελπίδα» τη σταδιακή αλλαγή των συσχετισμών που, όπως υποστηρίζει, συντελείται ήδη σε δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
«Τα συνδικάτα δεν είναι τσιφλίκι κανενός, είναι το σπίτι των εργαζομένων», αναφέρει η ανακοίνωση, προτρέποντας σε ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στον «κοινωνικό εταιρισμό» και την «ταξική συνεργασία».



