25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ο πρώτος τυφλός υπουργός στην ιστορία της Ελλάδας | Βίντεο

Ημερομηνία:

Παρά την χαρούμενη ατμόσφαιρα και το μετριασμένα πανηγυρικό κλίμα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα, έκανε με την παρουσία του την αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου να σιγήσει.

Ήταν απόγευμα της Τετάρτης όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου ώστε να ορκιστούν (άλλοι με θρησκευτικό και άλλοι με πολιτικό όρκο) και να υπογράψουν τα υπουργικά διατάγματα της υπουργοποίησής τους. Ο ένας μετά τον άλλον προσερχόταν, υπέγραφε και έφευγε πανευτυχής χαιρετώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ήρθε όμως μία στιγμή σεβασμού όπου όλοι σίγησαν. Ήταν η στιγμή όπου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πήγε να υπογράψει και να γίνει ο πρώτος τυφλός υπουργός στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Μαζί του και ένας άνδρας που λανθασμένα θεωρήθηκε άνδρας της Προεδρίας.

Δεν ήταν όμως. Ό νεαρός γενειοφόρος ήταν ο Λευτέρης Κουρουμπλής, γιος του υπουργού Υγείας.

Ο Λευτέρης Κουρουμπλής είναι 24 ετών και ζει μόνιμα στην Σητεία της Κρήτης όπου σπουδάζει και εργάζεται. Ωστόσο έρχεται τακτικά στην Αθήνα. Είναι ο μοναχογιός της οικογενείας καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει και μία κόρη, την Κατερίνα.

 [youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=3GkARia8uB0″]

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

maxresdefault

Είναι ο πρώτος Έλληνας τυφλός που εκλέχθηκε βουλευτής και ένας εκ των δύο στην ΕΕ.

Ο νέος Υπουργός Υγείας γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι δικηγόρος και Δρ. κοινωνικών επιστημών.

Το 1961, σε ηλικία 10 ετών έχασε το φως του από έκρηξη εγκαταλελειμμένης γερμανικής χειροβομβίδας. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1974 μπαίνει στη Νομική Αθήνας και ηγείται του αγώνα των τυφλών. Για τις δράσεις του το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής τον καθίζει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τον νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού αλλά ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς εισηγείται ότι στο εδώλιο δεν κάθονται ποινικά διωκόμενοι αλλά ήρωες!

Την περίοδο 1976-1981 πρωτοστατεί στην οργάνωση των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, με τον ίδιο να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο άνθρωπος να μην λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αναπότρεπτο τέλος στην ζωή δεν είναι ο θάνατος, αλλά η παραίτηση».

"google ad"

Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βραβεύει για τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας.

Εχοντας εκλεγεί 3 φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρώτη φορά το 1996, θα διακοπεί λόγω της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2011 συμπορευόμενος στη συνέχεια και ως σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Είναι οι μέρες, που τα παιδιά του, Κατερίνα και Αντώνης, κατεβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος δίπλα στους «αγανακτισμένους» χωρίς να σκεφτούν την πολιτική ιδιότητα του πατέρα τους.

Εξηγώντας στα γερμανικά μέσα πώς έχασε την όρασή του

newego_LARGE_t_1101_54457623

 

Εξηγώντας, ο ίδιος, σε γερμανική τηλεοπτικό δίκτυο τη στάση του σε εκείνη την κρίσιμη ψηφοφορία θα φέρει σε αμηχανία τη νεαρή Γερμανίδα δημοσιογράφο, όταν επιχειρώντας να ξεκινήσει την κουβέντα μαζί του θα τον ρωτήσει για τον τρόπο που έχασε την όρασή του.

«Φεύγοντας οι Γερμανοί στην κατοχή όχι μόνο δεν μας πλήρωσαν τις αποζημιώσεις και τα δάνεια αλλά μας άφησαν και μερικά δώρα, μερικές χειροβομβίδες σκόρπιες στην Ελλάδα. Ολα τα παιδιά που ήμασταν στη σχολή τυφλών χάσαμε το φώς μας από γερμανικές χειροβομβίδες, ξέρετε», θα πει ο κ. Κουρουμπλής με τους παρευρισκόμενους να παγώνουν.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.α.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε ως αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κωτσοπούλου με την οποία έχουν δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Λευτέρη.

Θυμηθείτε το “ΟΧΙ” του Κουρουμπλή τον Ιούνη του 2011 με τον κόσμο αλλά και τα παιδιά του να είναι συγκεντρωμένα στην Πλατεία Συντάγματος:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=M9v28JbhPuc”]

koolnews, newsit.gr, boro.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ