19.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στα χημικά της Συρίας [βίντεο]

Ημερομηνία:

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας σε θαλάσσιο περιβάλλον.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Συνέλευσης Αναρχικών /αντιεξουσιαστών:

“Εδώ και αρκετούς μήνες στην Κρήτη υπάρχει ανησυχία και μια σχετική κινητικότητα, σχετικά με το θέμα της καταστροφής των χημικών (που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο) της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Κρήτης. Το θέμα έχει ανοίξει τοπικά μέσα από συντονιστικά που λειτουργούν σε κάθε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης (Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο), στα οποία εκτός από κάποιο κόσμο του κινήματος συμμετέχουν διάφοροι θεσμικοί εκπρόσωποι και τοπικοί άρχοντες, ενώ οι δράσεις που έχουν βγει από εκεί  (συγκεντρώσεις στο λιμάνι της Σούδας Χανίων, στο Αρκάδι Ρεθύμνου και στα Σφακιά), αν και μαζικότατες στη συμμετοχή κόσμου, έχουν λάβει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τον χαρακτήρα φολκλόρ φιέστας διανθισμένης με πατριωτικά λογύδρια και εκκλήσεις για τη διάσωση του τουρισμού.pagritia_afisa_1-22-5-14

Στόχος μας είναι η ανάδειξη του ζητήματος σε πανελλαδικό επίπεδο,  με το δικό μας λόγο, αλλά και να δώσουμε τη pagritiaafisa (2)-22-5-14δικιά μας οπτική, παίρνοντας μια σαφή απόσταση από τα “πανηγυράκια” των θεσμικών φορέων, κομμάτων και δημοτικών αρχών για το συγκεκριμένο θέμα, όπου θα κεντροβαρίσουν πτυχές όπως οι καταστροφές των αφεντικών στα εδάφη των «πολέμων», αλλά και η ρύπανση του καπιταλισμού στα εδάφη της «ειρήνης» . Είναι στην ευχέρεια των συντρόφων και των συντροφισσών στις διάφορες πόλεις να αναδείξουν το ζήτημα με όποια δράση ή μορφή αντιπληροφόρησης) θεωρούν οι ίδιοι ότι ενδύκνειται για τα δικά τους δεδομένα.”

Κι εδώ σχετικό κείμενο που κυκλοφόρησε από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής καθώς και φωτογραφία από πανό που αναρτήθηκε:

10311119_271413463038771_3665018509732245770_n

Χθες, Πέμπτη 22/5 ήταν η πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καταστροφή των χημικών (που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο ) της Συρίας σε θαλάσσιο περιβάλλον . Για όσους δεν γνωρίζουν , εδώ και κάποιους μήνες υπάρχει η πρόθεση τα χημικά αυτά να πεταχθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Κρήτης . Το γιατί αυτή η κίνηση μπορεί να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον και του κατοίκους των περίγυρων περιοχών (κυρίως Κρήτης) δεν χρήζει ιδιαίτερης επεξήγησης. Αυτό , όμως , που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η εξουσία απροκάλυπτα προχωρά σε τέτοιου είδους κινήσεις , οι οποίες δεν απολαμβάνουν την νομιμοποίηση των τοπικών κοινωνιών (καθώς είναι καταστροφικές για αυτές ) , αλλά εκπληρώνουν τις επιταγές της κυριαρχίας και της λεγόμενης ”προόδου”. Η έννοια της προόδου στον καπιταλισμό αποτελεί ένα ποσοτκό φαινόμενο στο οποίο αυξάνονται οι ανθρώπινες γνώσεις και δυνάμεις και εφαρμόζονται για την κυριαρχία πάνω στο φυσικό περιβάλλον . Την πρόοδο αυτή τη γνωρίσαμε στις Σκουριές , στον Αωό και τώρα στην Κρήτη και η απάντηση που δίνεται είναι μία : Δεν ανεχόμαστε καμία καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στον βωμό καμίας ανάπτυξης και καμίας προόδου . Θέλουμε ζωή στα βουνά , στα ποτάμια και στις θάλασσές μας και όχι αποξένωση από την ίδια μας τη φύση . Αλληλεγγύη στον παγκρήτιο αγώνα κατά της ρίψης χημικών στην κρητική θάλασσα. Αγώνας για την γή και την ελευθερία

[vimeo id=”87941781″ width=”620″ height=”360″]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ελικόπτερο Super Puma διασώθηκε γερμανίδα τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μία 51χρονη Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της...

Η σύλληψη των Τούρκων σε βίλα στα Χανιά αποκάλυψε τον αρχηγό συμμορίας, Ramazan Baygara

Συνελήφθη στην Αθήνα ο 29χρονος Ramazan Baygara, Τούρκος αρχηγός διαβόητης...