16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Πανελλαδικό συλλαλητήριο και συναυλία με μεγάλα ονόματα στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου για τα χημικά της Συρίας

Ημερομηνία:

Όπως είχαμε γράψει ήδη από τις 27 Ιουνίου, πανελλαδικό συλλαλητήριο για το θέμα της καταστροφής των χημικών εν πλω στη Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης προγραμματίζεται για τις 11 Ιουλίου στην Πλατεία Συντάγματος.

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα και σχετικό δελτίο τύπου – κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση – συναυλία την Παρασκευή 11 Ιουλίου από τις 8 το βράδυ.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν το Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και το Πανελλήνιο Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν», όχι όμως και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Κατά των Χημικών της Συρίας γίνεται μία σύνδεση μεταξύ των κινημάτων για τις Σκουριές, τα χημικά της Συρίας και για την προστασία των ακτών από τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση. Όπως επισημαίνεται όλα αυτά «συμβαίνουν τώρα, μαζί, τα σταματάμε τώρα!»

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής:

«Τα κινήματα ενώνονται και σας καλούν να ενωθείτε μαζί τους

Για να πούμε όλοι μαζί,

Όχι στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο
Γιατί θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και τον τουρισμό10525836_498162686995927_1847240959877698247_n10525836_498162686995927_1847240959877698247_n
Οι χώρες που τα κατασκεύασαν, έχουν ειδικές εγκαταστάσεις για την καταστροφή τους
Αν γίνει τώρα στην Μεσόγειο στα ανοικτά της Ελλάδας, θα γίνεται πάντα εκεί

Όχι στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής
Ένα αρχέγονο δάσος αποψιλώνεται και δηλητηριάζεται πλήρως το νερό της περιοχής
Η τοξική σκόνη θα καταστρέψει την υγεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την μελισσοκομία και τον τουρισμό της περιοχής
Για να επιβληθεί στην τοπική κοινωνία, έχουν ανασταλεί τα δημοκρατικά δικαιώματα

Όχι στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό
Γιατί ιδιωτικοποιεί τις ακτές μας. Εσύ πού θα κολυμπάς του χρόνου;
Γιατί εμπορευματοποιεί τις παραλίες μας. Πόσο θα σου κοστίζει το μπάνιο του χρόνου;
Γιατί καταστρέφει τις ακτές μας. Πού θα κολυμπάς όταν οι παραλίες γίνουν βίλες και ξενοδοχεία;

Χημικά, Σκουριές, Ακτές.
Συμβαίνουν τώρα,
Μαζί, τα σταματάμε τώρα.

Συναυλία με Κανά, Τσαλιγοπούλου, Θαλασσινό, Βενετσάνου, Λειβαδά, Τουλιάτο και παραδοσιακή μουσική.»

Ανοιχτή επιστολή πρωτοβουλιών πολιτών προς δήμους και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε μια άλλη εξέλιξη, ανοιχτή επιστολή εστάλη προς τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, προς 24 Δήμους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (εκτός από τους Δήμους Τριφυλίας και Σπαρτιατών που ήδη έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους), στα Επιμελητήρια Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων-Νέστωρ για το θέμα των χημικών της Συρίας.

"google ad"

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους:Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης / Πρωτοβουλία Λακωνίας, Πρωτοβουλία Πολιτών Τριφυλίας / Ανοιχτή Πρωτοβουλία Σπάρτης, Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας αναφέρεται ότι:

«Θέτουμε υπόψη σας το Ψήφισμα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου το οποίο υπογράφουν ήδη δεκάδες συλλογικοί φορείς από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ενισχύοντας τη φωνή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κρήτη, στα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο που ανησυχούμε για τη ζωή στη θάλασσά μας. Σας ζητούμε να ακούσετε τη φωνή μας, να συζητήσετε αυτό το ζωτικό θέμα, να εκφράσετε την διαφωνία σας στην υπό εξέλιξη πειραματική στρατιωτική επιχείρηση.

Επισυνάπτουμε το Ψήφισμα που διακινούμε στη Νότια Πελοπόννησο και σας ζητούμε να εκφράσετε τη δημόσια αντίθεσή σας όπως ήδη έπραξαν οι Δήμοι Τριφυλίας και Σπαρτιατών, οι πρώτοι πελοποννησιακοί Δήμοι που πήραν θέση απέναντι στον κίνδυνο που απειλεί όχι μόνο την αλιεία και τον τουρισμό, αλλά συνολικά τις τοπικές μας κοινωνίες».

Ακολουθεί το ψήφισμα το οποίο ήδη διακινείται στα αγγλικά και γερμανικά.

Το ψήφισμα κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου

Οι πολίτες της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας

στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της Νότιας Πελοποννήσου, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον Ο.Η.Ε.

–         Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής  της ποσότητας όπλων.

–         Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στις κοντινές ακτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της Λακωνίας),με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

–         Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του».

–         Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των  τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που απειλεί θανάσιμα την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου.

–         Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

Όχι των επιχειρηματιών – επαγγελματιών της Μεσσηνίας στα χημικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» στα πλαίσια της γενίκευσης των αντιδράσεων που παρατηρείται στην περιοχή της Πελοποννήσου για το θέμα των χημικών, την αντίθεση τους εξέφρασαν και οι επιχειρηματίες – επαγγελματίες της Μεσσηνίας στην προοπτική καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, μέσω επιστολής του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρακαλεί τον κ. Βενιζέλο να προβεί «σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος και περιοχή εξουδετέρωσης στην ξηρά (όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική), με ασφάλεια και με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη γενικότερα».

Ο κ. Μανιάτης παρατηρεί ότι «οι πιθανές δραματικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στο κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, αλλά και στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και όχι χαλαρότητας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επισημαίνει πως «η Ελλάδα οφείλει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό της χώρας μας».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...