15.4 C
Chania
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, 2026

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Καταγγελία καθηγητή για «πιέσεις» από γονέα επειδή μηδενίστηκε ο γιος για χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερομηνία:

Σε μια πρωτοφανή δημόσια καταγγελία που αναδεικνύει παθογένειες της σύγχρονης εκπαιδευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας προχώρησε ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης. Για πρώτη φορά στα 23 έτη της ακαδημαϊκής του πορείας, ο πανεπιστημιακός ήρθε αντιμέτωπος με την άμεση παρέμβαση γονέα στο γραφείο του, με αίτημα την αναθεώρηση βαθμολογίας φοιτητή, σε μια υπόθεση που συνδυάζει τον εντοπισμό αντιγραφής μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και προσπάθειες άσκησης επιρροής λόγω επαγγελματικής ιδιότητας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στον λόφο του Γάλλου στο Ρέθυμνο, μετά από γραπτή εξέταση στην οποία ο φοιτητής είχε απορριφθεί. Σύμφωνα με την ανάρτηση του καθηγητή, είχε προηγηθεί επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον φοιτητή, στον οποίο προσφέρθηκε η εναλλακτική της προφορικής εξέτασης προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με την επίδοσή του. Ωστόσο, αντί του ίδιου του εξεταζόμενου, στο γραφείο εμφανίστηκε η μητέρα του, επικαλούμενη αιφνίδιο πρόβλημα υγείας του τέκνου της.

Η παρέμβαση και η επίκληση του «λειτουργήματος»

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν η μητέρα, συνοδευόμενη από μια συνάδελφό της, επιχείρησε να πιέσει για την αλλαγή του βαθμού. Κατά την καταγγελία, οι δύο γυναίκες ταξίδεψαν από την Αθήνα ειδικά για τον σκοπό αυτό και επικαλέστηκαν επανειλημμένα την επαγγελματική τους ιδιότητα και το «λειτούργημα» που ασκούν, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την κρίση του καθηγητή.

Η ουσία της απόρριψης του φοιτητή αφορούσε τον εντοπισμό αντιγραφής μέσω εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), γεγονός που καθιστούσε τη βαθμολογία μη αναθεωρήσιμη βάσει των ακαδημαϊκών κανόνων δεοντολογίας. Ο κ. Ξενάκης σημείωσε πως η εγκυρότητα των δικαιολογιών για την απουσία του φοιτητή αμφισβητήθηκε, καθώς η μητέρα υποστήριξε παράλληλα πως ο γιος της δεν μπορούσε να εξεταστεί προφορικά επειδή θα έπρεπε να μελετήσει ξανά την ύλη, λόγω του χρόνου που είχε μεσολαβήσει από τη γραπτή εξέταση.

Ακαδημαϊκή ακεραιότητα και μάρτυρες

Το συμβάν εξελίχθηκε παρουσία και άλλης καθηγήτριας του ιδρύματος, της Γεωργίας Δημάρη, η οποία υπήρξε μάρτυρας της επιθετικής και απαξιωτικής στάσης που τήρησε η συνοδός της μητέρας εντός του γραφείου. Ο καθηγητής, σχολιάζοντας την άρνηση του φοιτητή να προσέλθει στην προβλεπόμενη διαδικασία, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη μέθοδο πίεσης, συνδέοντας την παρουσία των δύο γυναικών στην πόλη με την περίοδο του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι επιχειρούν να διευθετήσουν προσωπικές υποθέσεις.

Η υπόθεση υπερβαίνει τα όρια μιας μεμονωμένης περίπτωσης γονεϊκής υπερπροστασίας και θέτει στο επίκεντρο τη διάβρωση των ακαδημαϊκών θεσμών. Η προσπάθεια επιβολής προσωπικών συμφερόντων μέσω της επίκλησης κοινωνικού ή επαγγελματικού κύρους αποτελεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ένδειξη διαφθοράς και ηθικής σήψης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης:

Σήμερα, για πρώτη φορά στα 23 συναπτά έτη που διδάσκω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εμφανίστηκε γονέας φοιτητή που μου ζήτησε να ξανάδώ το γραπτό και να αναθεωρήσω την βαθμολογία μου! Αρχικά ο φοιτητής μου είχε στείλει e-mail ζητώντας εξηγήσεις για τη βαθμολογία, στο οποίο απάντησα με την εναλλακτική της προφορικής εξέτασης σήμερα το πρωί. Αντί του φοιτητή όμως εμφανίστηκε η αθάνατη Ελληνίδα μάνα. Δικαιολόγησε την απουσία του τέκνου της καθότι είχε πάθει κάποιο σύνδρομο στο στομάχι και δεν μπορούσε να έρθει. Δεν θα είχα καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα των λεγομένων τής αν δεν μου απαντούσε πως δεν μπορεί να εξεταστεί ο γιος της γιατί θα πρέπει να (ξανά)διαβάσει καθώς έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την γραπτή εξέταση. Θεώρησε δε καλό να φέρει και μία συνάδελφο της, η οποία μπούκαρε στο γραφείο μου και επέμενε με απαξιωτικό τρόπο να παραμείνει κατά τη διάρκεια του γονεϊκού “αιτήματος”. Μου τόνισε πως μαζί ήρθαν από την Αθήνα και ειδικά γι’αυτό τον σκοπό, κυρίως όμως μου επεσήμαναν πολλές φορές με νόημα την ιδιότητα και το λειτούργημα (!) που ασκούν, θεωρώντας πως μάλλον θα φοβηθώ ή με κάποιο τρόπο θα θελήσω να επωφεληθώ από αυτό και έτσι θα αλλάξω γνώμη για τον κανακάρη μας (ο οποίος κόπηκε λόγω αντιγραφής από το AI). Για όλα αυτά ευτυχώς ήταν παρούσα και η καλή συνάδελφος Γεωργία Δημάρη αλλιώς και εγώ θα δυσκολεύομουν να τα πιστέψω. Αν και μάλλον ήρθαν από την πρωτεύουσα για το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι, ίσως θεώρησαν πως το ίδιο καρνάβαλοι είμαστε και οι καθηγητές στο λόφο του Γάλλου. Ή μήπως έτσι συνηθίζουν να κάνουν τις δουλίτσες τους; Δεν θα το έκανα θέμα ότι στα τόσα χρόνια βρέθηκε ένας υπερ-προστατευτικός γονέας που ξεπέρασε τα όρια, αν δεν είχε τεράστια σημασία η ιδιότητά του και η μέθοδος πίεσης που ακολούθησε μαζί με την ιδιαιτέρως επιθετική και προκλητικά απαξιωτική συνάδελφο της. Όταν μάλιστα προσπάθησα να της εξηγήσω ότι στη θέση της θα ντρεπόμουν και ας αναλογιστεί λίγο αυτό που κάνει, η απάντηση ήταν ακόμη πιο αποκαρδιωτική συνολικά για τη διαφθορά, την αδικία και τη σήψη γύρω μας. Μην αναρωτιέστε αν άλλαξα γνώμη για τη βαθμολογία. Αναρωτηθείτε καλύτερα τι δουλειά και τι ζημιά κάνουν πραγματικά αυτές οι δύο κυρίες;

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούδα: Πνίγηκαν στα σ…. στo αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» – Αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το αποχετευτικό του σύστημα

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Μεσόγειο....

Ο Εχούντ Μπαράκ, η «ευγονική» και το Ισραήλ στο σκάνδαλο Έπστιν

του Χ. Σκοτ Πόστερμαν | Πηγή: juancole.com Όκλαντ, Καλιφόρνια – Παρότι οι...

Περισσότερα από 20 αρτοζαχαροπλαστεία έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και στο Νομό Ηρακλείου σχετικά με...