15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πανικός στην κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σε περιφέρειες

Ημερομηνία:

Και μόνο η σκέψη ότι δεν θα έχει την πρωτιά σε καμία κάλπη προκαλεί ρίγη στο Μαξίμου, γεγονός που δείχνει ότι η διαρροή της Χ.Α. ήταν καλά στοχευμένη

Ο σχεδιασμός της Χ.Α. φαίνεται ότι ήταν καλά στοχευμένος, καθώς το Μαξίμου, αν συνεχίσει την κόντρα, θα βρεθεί στα πρόθυρα μιας γενικευμένης εκλογικής σύγκρουσης σε αρκετές περιφέρειες, στις οποίες καθόλου σίγουρο δεν είναι πως οι επιδόσεις της θα είναι επιπέδου «κυβέρνησης».

Σε τεχνικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι θα στηθούν κάλπες στις 15 περιφέρειες που έστειλαν Χρυσαυγίτες στη Βουλή για την πλήρωση των «ορφανών» εδρών και όχι για την επανεκλογή του συνόλου των βουλευτών που εκπροσωπούν αυτές τις περιφέρειες.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ακόμη και από τους Συνταγματολόγους αφορά στην παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΧΑ: Θα στηθούν κάλπες… στο σύνολο της επικράτειας ή θα βρεθεί άλλος τρόπος αναπλήρωσής του, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr.
Το Σύνταγμα και η εκλογική νομοθεσία δεν έχουν προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το πρώτο παραπέμπει στο άρθρο 104 της δεύτερης το οποίο μιλά, απλώς, για «προκήρυξη αναληρωματικής εκλογής στην εκλογική περιφέρεια στην οποία κενώθηκαν οι βουλευτικές έδρες”.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης εκτιμούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει γενικές εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο “και να μη παίζουμε τις κουμπάρες”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από “γαλάζιο” παράγοντα.

Το Μαξίμου πάντως διακινεί την εκτίμηση ότι το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ομαδική παραίτηση από τη Βουλή καθώς, μεταξύ άλλων, δεν είναι διατεθειμένο να χάσει τα προνόμια που προσφέρει η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. “Δεν νομίζουμε ότι θα το κάνουν. Είναι ψοφοδεείς για να παραιτηθούν των προνομίων που τους δίνει η κοινοβουλευτική δημοκρατία», είναι η χαρακτηριστική φράση.
Εάν πάντως… το κάνουν και εάν, επίσης, δεν επιλεγεί η οδός των γενικών εκλογών, τότε όλα τα κόμματα θα δώσουν τη μάχη στις 15 περιφέρειες όπου θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές για να αποσπάσουν τις 18 κενές έδρες.

«Πολιτική αυτοκτονία» θα ήταν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Reuters σχετικά με τις σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Δεν είναι απειλή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία».
«Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χρυσής Αυγής», υποστήριξε.
Προέχει το πραξικόπημα τη; 28ης Σεπτεμβρίου

Προκαταρκτική εξέταση για την ανάρτηση στον ιστότοπο της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ) διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΕυτέρπη Γκουτζαμάνημε παραγγελία της στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Αρειο Πάγο, οι δύο εισαγγελείς αποφάσισαν να παρέμβουν για το περιεχόμενο της ανάρτησης.

Αντικείμενο της έρευνας θα είναι: ο συντάκτης του κειμένου, το εάν προσβάλλεται το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα και για τυχόν κινήσεις εφέδρων.

Στην ανάρτηση που έγινε στις 23/9/2013 και φέρεται ως «Διακήρυξη Κ.Ε.Ε.Δ της 28ης Σεπτεμβρίου 2013»ζητείται:

– Η «άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης λόγω αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα σε εργασία (άρθρο 22), υγεία, παιδεία, Δικαιοσύνη, ασφάλεια».

– Η «συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας εκτός πολιτικής σκηνής και συμβούλους από την Ακαδημία Αθηνών» ενώ καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όπως παραιτηθεί σε κατάλληλο χρόνο για την Διευκόλυνση των Εξελίξεων που Επιθυμεί ο Ελληνικός Λαός».

Οπως αναφέρουν «θεσμός – εγγυητής όλων των παραπάνω μπορεί να είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ως ισχυρός ανιδιοτελής φορέας έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Σημειώνεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου η ΚΕΕΔ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος (4.00 μ.μ.) με στόχο, όπως αναφέρει, «την αποκατάσταση της Εθνικής μας κυριαρχίας.» Στη συγκέντρωση έχει δηλώσει συμμετοχή η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών Α.ΚΙ.Σ. που, όπως αναφέρει η ΚΕΕΔ «αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται, έχοντας σωστή κρίση και συντάσσονται μαζί μας για την αποκατάσταση της Εθνικής μας κυριαρχίας».
Καρατζαφέρης, ο υποδοχέας των μεταμελημένων ψηφοφόρων της Χ.Α.

"google ad"

Αιχμές πως καιρό τώρα το «σύστημα εξυπηρετείτο από την παρουσία της Χρυσής Αυγής» και ότι «τώρα και αυτό το σύστημα κατάλαβε πως ήταν λάθος», είπε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. «Δυστυχώς τώρα υπάρχει αυτό το μόρφωμα που είναι μια συμμορία που πιστεύουνε εις το ναζισμό. Είναι επικίνδυνοι.» ήταν το σχόλιο του Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με το κόμμα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Υπάρχουν κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κομμάτι του προβλήματος» ανάφερε σχετικά με τη θεωρία των δύο άκρων.
Όσον αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον χειρισμό της κυβέρνησης με τις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε ότι «ο κ. Δένδιας δεν ελέγχει το σύνολο της αστυνομίας».
Έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας πως είναι καλό να καλέσει όλους τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και όχι μόνο τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να συζητήσουν το θέμα της Χ.Α. και να τους θέσει υπόψιν τους τις ανάγκες που έχει η δημοκρατία.
Για τον Μάκη Βορίδη ο Γ. Καρατζαφέρης είπε μιλώντας για το παρελθόν του βουλευτή της ΝΔ, ότι από μέλος της ΟΝΝΕΔ, αυτός και κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν προς την Χρυσή Αυγή. «Παρέδωσα έναν κοινοβουλευτικό άντρα και η ΝΔ έκρινε ότι πρέπει να του δώσει τα πρωτεία, κάνοντας τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
www.thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ